Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Anton Ewald: Jag försökte ta mitt liv veckor före Melodifestivalen

14 feb, 2025
Foto: TT
Melodifestivalen-artisten Anton Ewald talar ut om sitt psykiska mående.
Detta efter att den virala intervjun från 2021 uppmärksammats av Bianca Ingrosso.
”Jag hade bara ett par veckor tidigare försökt ta livet av mig”, skriver han i ett inlägg på Instagram story.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så stöttar du någon med psykisk ohälsaBrand logo
Se också: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa

År 2021 står artisten Anton Ewald på Melodifestivalenscenen och framför bidraget New religion till en perfekt koreograferad dans iförd en cool skinnpaj med glittrande gulddetaljer.

Allt verkar så perfekt, men på insidan döljer sig ett mörker. Nu berättar han för första gången upp om självmordsförsöket – bara veckor innan tävlingen.

Virala tv-ögonblicket: ”Smatter, smatter, smatter”

Efter att Ewald gick vidare från Melodifestivalens andra deltävling, direkt till finalen 2021, kom alla känslorna fram i den efterföljande pressintervjun.

Under ett känslosamt ögonblick framför alla fotografer uttalar Ewald frasen ”smatter, smatter, smatter” samtidigt som han illustrerar de intensiva kamerablixtarna med sin lediga hand.

Klippet blir snart viralt och den kända ”smatter, smatter, smatter”-kommentaren delas flitigt i sociala medier.

I samband med Melodifestivalen 2025 får vi anledning att tänka på den här uppmärksammade intervjun på nytt. Några dagar innan den tredje deltävlingen ska äga rum som Fredrik Ralstrands podcast Tv-fabriken delar ett klipp med influencern Bianca Ingrosso på Youtube.

I klippet nämner Ingrosso Anton Ewalds intervju som ett av de mest minnesvärda tv-ögonblicken och säger också att det var tydligt att han befann sig i en ”mellobubbla” vid tidpunkten.

En överväldigad och uppenbart känslosam Anton Ewald under pressintervjun 2021. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Berättar om självmordsförsöket för första gången

I dag, fyra år efter Ewalds omtalade intervju, väljer han att för första gången kommentera händelsen och förklara bakgrunden till hans framtoning.

Annons

Det är klippet med influencern som får droppen att rinna över för honom. Hon målar upp en bild av händelsen som inte stämmer överens med hans upplevelse. Han nämner också Bianca vid namn i sitt hjärtskärande svar.

”Jag hade bara ett par veckor tidigare försökt ta livet av mig. Jag hade precis gått vidare i Mello och alla känslor kom på en och samma gång och jag kämpar för mitt liv att inte börja gråta. Jag börjar såklart att gråta ändå och då passar alla kameror på att få sin ”money shot” varpå jag garvar och säger ”smatter”, skriver artisten själv i ett inlägg på Instagram.

Skärmdump av Anton Ewalds Instagram story den 14 februari 2025. Foto: Instagram story/@the_anton_official

Trött på att missuppfattas: ”Känner mig överväldigad”

I citat till kvällstidningen Aftonbladet säger han att han fann det nödvändigt att bemöta Biancas uttalande, eftersom det ger en felaktig bild av händelsen och att han är trött på att missuppfattas.

”Det Bianca antyder är jag på något sätt skulle vara en jävligt oskön och självgod person. Och när man har så pass mycket inflytande som Bianca har så kände jag att det var dags att reda ut detta felaktiga narrativ”, skriver han till tidningen och fortsätter:

”Jag sitter där och gråter eftersom jag hela tävlingsveckan trodde att svenska folket hatar mig lika mycket som jag själv gör och jag känner mig överväldigad av all kärlek”, skriver Ewald till tidningen.

Annons

Ewald säger att han i dag mår mycket bättre, men att han fortfarande lider av depression och ångest och får behandling för det.■

Hit kan du vända dig för att få hjälp om du eller någon du känner mår dåligt

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

✔︎ SOS Alarm 112 – Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

✔︎ Mind Självmordslinjen 90101 – Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101.Chatt: chat.mind.se

✔︎ Vårdguiden 1177 – Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se

✔︎ Jourhavande präst – Telefonnummer: 112, alla dagar klockan 21–06 Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

✔︎ Jourhavande kompis – Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Chattjour vardagar klockan 18–22, helger klockan 14–18. jourhavandekompis.se

✔︎ Jourhavande medmänniska – Telefonnummer: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.

✔︎ Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd – Telefonnummer: 020-18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. spes.se

Annons