Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

De här var årets bästa kulturupplevelser 2024 – böcker, filmer och tv-serier du inte får missa

31 dec, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: TT
Vilka böcker, tv-serier och filmer gjorde störst avtryck 2024? Allas journalist Leone Milton har samlat en lista av kulturupplevelser hon inte tycker att du ska missa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 skådisar som nästan fick en roll i Harry PotterBrand logo
Se också: 5 skådisar som nästan fick en roll i Harry Potter

Starkaste teaterupplevelsen fanns på Dramaten

Skådespelerskan Ingela Olsson var makalöst bra i Svindel som spelades på Dramaten. Pjäsen är skriven av Sara Stridsberg och baserad på den egna romanen Kärlekens Antarktis. Regissören var Rebecka Hemse.

Sara Stridsberg nyskrivna pjäs Svindel imponerade. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Bästa showen gav många skratt

Jonatan Unge är en omtyckt och hyllad komiker som underhållit oss i poddar, radio och på tv. Ibland har han gett sig ut på turné med ett gäng andra komiker i konstellationen Semst, men aldrig själv. Först nu.

Annons

I 75 minuter fick publiken skratta åt en man som kliade sig i hjässan, pillade på dekoren och mikrofonen, som kastade sladden omkring sig och inte kunde stå still. Förutom den märkliga rörelserna bjöd Jonatan Unge Solo på många skämt – mycket roliga sådana.

Jonatan Unge hade sin första stand up-show Solo Foto: Lars Lindqvist/TT

Bästa filmen gjordes av en nepo baby

Regissören Ernst De Geers debutfilm Hypnosen ger sekundärskammen ett ansikte. Dråpligt, pinsamt och galet med en allvarlig underton om sociala regler och vad som kan hända om man vägrar följa dem. Huvudrollen spelas av en annan nepo baby, Asta Kamma August, och hon är underbar i rollen som Vera som plötsligt är som förändrad. En riktigt bra film!

Ernst De Geer är regissör och manusförfattare till Hypnosen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bästa tv-serie kom från Australien

En härlig kärlekskomedi ända från Australien finns att se på Svt. Två singlar och Colin handlar om Ashley och Gordon. Två dysfunktionella singlar som en dag förs samman av en bilolycka och en skadad hund. Kommer kärlek uppstå mellan dem?

Annons
TV-serien Två singlar och Colin har prisats. Foto: TT

Årets svenska låt var också ett tv-program

Årets upplaga av Så mycket bättre var långtifrån den bästa. Programmet börjar gå på tomgång, nu när det är inne på 15:e säsongen. Men en klart lysande stjärna var Alba August (ja, syster till Asta Kamma August som spelar huvudrollen i årets bästa svenska film) tolkningar. Särskilt tolkningarna av Seinabo Seys Younger och Arja Saijonmaas Så vill jag älska dig. Båda låtarna finns på Spotify.

Vilken röst hon har, Alba August. Foto: Jessica Gow/TT

Årets utländska låt var som en uppiggande espresso

Poptjejer regerade 2024. Adriana Grande, Taylor Swift och så … Sabina Carpenter. Allt den amerikanska artisten släppte blev till monsterhits. Som låten Espresso, döpt efter italienskt kaffe. Vem älskar inte kaffe? Eller bra popmusik?

Annons
Skål! Sabrina har haft ett bra musikår. Foto: TT

Den bästa dokumentärfilmen visas nu på TV

Den sista resan är en svensk dokumentärfilm av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Filmen handlar om Filips pappa Lars som befinner sig i en djup depression på ålderns höst. Den här filmen, som utspelar sig i Lars favoritland Frankrike, kommer få dig att skratta och gråta. Finns att se på Svt.

Den sista resan lämnar ingen oberörd. Foto: Karin Törnblom/TT

Den bästa utländska filmen handlar om frihetskamp

Tatami är en sport-thriller av och med Zar Amir Ebrahimi (som också gjort Holy Spider som är fantastisk). Filmen handlar om judostjärnan Leila Hosseini som halvvägs in i världsmästerskapen i Tbilisi får ett samtal från hemlandet Irans regering. Hon ställs inför ett ultimatum: Ska hon kämpa för guld eller vika sig? Det här är en oerhört gripande film om kvinnors frihetskamp.

Annons
Zar Amir Ebrahimi Foto: TT

Bästa romanen kom från Norge

Nattens skola är fortsättningen på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog och Det tredje riket. Ingen kan skriva om det skenbart vardagliga och världens stora livsfrågor som Karl Ove Knausgård.

Karl Ove Knausgård har gjort det igen. Foto: TT
Annons

Bästa faktaboken riktar strålkastarljuset mot utsatta barn

Elinor Torp har nominerats till Stora journalistpriset, vunnit Guldspaden två gånger och mottagit Dagermanpriset och Pennskaftpriset. I Flickan i korridoren skriver hon om en tragedi nära henne själv. 12-åriga Karolina, som går i Elinors dotters skola, tar sitt liv. Boken handlar om Karolina, hennes mamma och den svenska skolans fatala misslyckande.

Elinor Torp vågar närma sig ett mycket tungt ämne och gör det skickligt. Foto: TT

Bästa svenska deckaren utspelar sig i Falkenberg

Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren utspelar sig i Falkenberg 1993. En okänd flicka hittas död i ett vattendrag i gränstrakterna mellan Halland och Småland. Sannolikt har hon hållits inspärrad, men i övrigt är spåren svårtydda.
Boken blev vinnare av Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman 2024.

Annons
Boken blev vinnare av Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman 2024. Foto: Anna Tärnhuvud/TT

Bästa boken på engelska tar oss tillbaka till 1920-talet

James McBride är en amerikansk författare och musiker. The Heaven & Earth Grocery Store är en roman på engelska som berättar historien om svarta och judiska invånare i Chicken Hill-kvarteret i Pottstown, Pennsylvania, på 1920- och 30-talen.

James McBride. Foto: Victoria Will/jamesmcbride.com
Annons

Vi minns Suzanne Osten

Suzanne Osten fyllde 80 år i juni 2024, samma sommar som hon pratade i Sommar i P1. Hon dog mitt i steget.

Suzanne grundade Unga Klara 1975 och har skapat banbrytande teater och film både för vuxna och barn, och inte minst höjt barnteaterns status. En av hennes många verk är Flickan, mamman och demonerna. Boken (Flickan, mamman och soporna) och senare filmen skildrar en mammas psykiska ohälsa ur barnets perspektiv. En film som Statens medieråd först ville barnförbjuda och det blev ett himla liv.

Suzanne Osten hann som sagt fylla 80 år och firade sin födelsedag på Unga Klara med en "aktivistdag" för barn och ungas rätt till kultur med motiveringen: "Jag känner mig hyllad, men vill att vi tänker 80 år framåt för barn- och ungdomskulturen. Jag vill göra en aktivistdag för att belysa hur viktig teatern och konsten är för den växande människan i demokratins namn."

Ett minnesbord för regissören Suzanne Osten i Unga Klaras foaje. Foto: Christine Olsson/TT
Annons