Josef blev svårt sjuk som 2-åring – Melodifestivalen blev familjens räddning

De började spela in och lägga upp egna tolkningar av finallåtarna i Mello på Youtube – och skapade en succé.
Nu är Schlagerfamiljen uppe i över 1,3 miljoner visningar!
Att det är Mellotider går inte att missa hemma hos Grunselius i Skövde. Deras egen Schlagerfamiljen-flagga hissades på stången i villaträdgården alldeles före premiären av den första deltävlingen i början av februari – och en likadan flagga sattes upp på väggen bakom soffan i tv-rummet.
Sedan drar de på varsin T-shirt med samma tryck varje lördag då ett nytt program är på gång. Och räkna med att årets aktuella låtar i Sveriges största musiktävling går varma i högtalarna.
– Så fort granen kastats ut och julpyntet plockats ned i januari börjar vi att ladda på allvar inför Melodifestivalen. Det är utan tvekan en av årets största höjdpunkter som verkligen samlar hela familjen, framhåller pappa Gustav.
Två hela rum för Mello-projektet
Efter att familjen flyttat till ett större hus på över 400 kvadratmeter hösten 2024 kan de breda ut sig ordentligt under sin gemensamma favorit på tv.
Faktum är att två stora rum i källaren är vikta för familjens Melloprojekt.
Det ena innehåller en jättelik greenscreen där de filmar sina egna tolkningar av finalbidragen och det andra egenskapade scenkläder som efterliknar artisternas.
– Här hänger vi nästan lika mycket som vi är på våra jobb och i skolan under de sex veckor som programmet pågår, skrattar Caroline. Jag har även min symaskin i ena rummet, där jag tillverkar kreationerna som vi uppträder med.
Så fort nya låtar är klara för final köper de in tyger och annat material, ofta från second hand, för att skapa scenkläder som är så lika artisternas som möjligt.
Har studio med green screen
Både storasyster Caisa, som nu går i sjuan, och lillebror Josef som går i andra klass älskar det.
– Jag älskar att klä ut mig och det är även roligt att se hur de andra i familjen ser ut när de har bytt om med kläder och ofta peruk. Vi brukar skratta väldigt mycket åt varandra, säger Caisa.
– Ja, i bland ser vi ganska konstiga och lite knäppa ut, skrattar Josef med glimten i ögat.
Den inredda studion med en läckert grön färg som skulle ha fått självaste Hulken avundsjuk är proffsigt utrustad med belysning, olika musikinstrument, rökmaskin, en knallgul Carolafläkt och en stor kartong med confettirör – som får smälla av vid vissa tillfällen.
– Jag måste erkänna att jag gillar att dra av de där rören och se guldregnet av confetti falla ned framför mig, ler Gustav. Men det är inte så ofta barnen drar av dem för vi har sagt att den som gör det får städa efter sig och då lockar det inte lika mycket, haha.
Den gröna färgen – en så kallad green screen – gör att de kan lägga vilken bakgrund som helst till sina inspelningar.
Det här är Schlagerfamiljen Grunselius
Namn: Mamma Caroline, pappa Gustav, dottern Caisa (13) och sonen Josef (9). Har en katt som heter Theo (döpt efter Melloartisten Theo Haraldsson – som förut hade artistnamnet Theoz).
Bor: I ett hus i Skövde.
Gör: Caroline är musiklärare på en högstadieskola i Skövde, Gustav är barn- och elevhälsochef i Skövde kommun, Caisa går i sjunde klass och Josef i tvåan.
Projektet startade för Caisas skull
Det var för Caisas skull som allt startade – i samband med Melodifestivalen 2018.
Caisa var sex år gammal och lillebror Josef två år när han fick den tuffa diagnosen leukemi. Plötsligt kretsade allt i familjen kring lillebrors cancersjukdom.
– Jag minns att han var väldigt blek och trött, hade en annan färg på huden och lätt fick blåmärken, berättar Caisa.
Under första halvåret efter diagnosen mer eller mindre bodde familjen på sjukhuset. När de var i Göteborg fick Caisa följa med och bo på Ronald McDonald. Och då Josef var på sjukhuset i Skövde kunde hon vara hemma i huset med någon av sina föräldrar för att få en så lik vardag som möjligt.
– Caisa var fantastisk med sin bror, showade och skojade för att försöka få honom att skratta, berättar Caroline.
Lång behandling – och blodförgiftning
Under en lång period på två och ett halvt år fick Josef cellgifter och kortison i omgångar, följt av ett års underhållsbehandling för att säkra att alla elaka cancerceller försvunnit.
– Vid ett skede drabbades Josef av blodförgiftning och då har vi förstått efteråt av läkarna att det var nära att han strök med. Allt var så chockartat och vi levde som i en form av bubbla, där vi försökte att tänka positivt och hade också ett otroligt bra stöd av våra nära och kära, säger Gustav.
– Ja, det var som att hamna i ett svart hål. Men vi fick mycket kärlek och upptäckte dessutom hur fantastisk den svenska sjukvården är. Josefs läkare Tamara hör faktiskt fortfarande av sig ibland och kollar hur det med vår son – trots att det är några år sedan han blev friskförklarad från cancern. Det ju något som säger ganska mycket, lyfter Caroline fram.
Men mitt i turbulensen, när allt kretsade kring hur lillebror mådde, behövde även Caisa få utrymme, och någon gång få stå i centrum.
– Det där är ju ett vanligt problem som alla föräldrar till allvarligt sjuka barn får tampas med – det gäller att inte glömma bort syskonen! De hamnar ofta i skymundan och har det jobbigt. Vi funderade på vad vi kunde göra för och med Caisa – och hennes egen idé var just att spela in egna versioner av de två låtar som gick till final i Melodifestivalen varje vecka, säger Gustav.
De två första åren var det en grej som bara dotter och far gjorde – men så behövdes fler medverkande för att gestalta bland annat gruppen The Mamas och då kom mamma och lillebror med i projektet också.
– Det var även då som vi började att gå in mer för att efterlikna artisternas scenkläder och utseende. Sedan dess har det utvecklats för varje år, säger Caroline.
Tolkningarna gestaltas och spelas in framför den stora green screenen, därefter klipper Gustav ihop materialet på sin dator.
– Jag har laddat ned ett väldigt bra program, som det går att det går att lägga i princip vad som helst på den gröna bakgrunden. Vi brukar bara göra den bästa delen av varje låt, i cirka 1,5 minuter, men innan resultatet är färdigklippt tar det ändå många timmars jobb. Det brukar bli många tidiga morgnar, sena kvällar och även en och annan natt, skrattar han.
Deras mål varje år är att ha lagt ut egna versioner av samtliga tolv bidrag i finalen senast samma dag som den avgörs.
– Det kan bli lite körigt att hinna med efter den sista deltävlingen. Speciellt i år, då inte mindre än fyra bidrag blev klara för final samma kväll. Därför var vi tvungna att gå på magkänsla och skaffa in tyger och annat material i förväg. Och att gardera oss lite, menar Caroline.
Vissa nummer tar längre än andra att förbereda – mycket längre till och med...
– Klara Hammarström brukar ha väldigt annorlunda kreationer på sig och årets utstyrsel är nog en av de som krävt allra mest tid för mig att skapa. Hennes bröstsköld tillverkade jag av ståltråd och aluminiumfolie med hjälp av limpistol och metallfärg för att spraya. Sedan använde jag ett gammalt lakan från min mamma att göra klänningen av. Annars är vi nog populära i Skövdes enda renodlade tygaffär...
Den skräckinspirerade gruppen Scarlet gav också familjen en utmaning:
– Vi köpte bland annat in en massa kedjor och så behövdes ju en hel del smink. Men det är roligt med utmaningar och jag måste ju säga att min fru är väldigt kreativ i sitt skapande, framhåller, Gustav.
– När det gäller Kristofer Greczulas nitjacka så behövde vi inte skaffa en jacka och sätta dit nitarna själva, för det fanns en exakt sådan i en second hand i Skövde, som ett par bekanta driver. Det underlättar ju lite när det redan är klart, säger Caroline.
När inspelningen rullar blir det tydligt att hela familjen är van att agera framför kamera. Alla dansar, spexar och vågar bjuda på sig själva. Det är inte svårt att se varför deras Youtube-kanal har blivit en sådan succé.
– Första året tror jag att Caisa och jag hade 40 visningar. Då var det bara närmaste familjen och några vänner som tittade. Nu är vi totalt upp i över 1,3 miljoner visningar, vilket är helt ofattbart. Då är det klart att man blir ännu mer peppad att fortsätta och förbättra oss ytterligare, säger Gustav och ler stort.
– Vi är jätteglada, tacksamma och stolta över all positiv respons och uppmärksamhet som vi får. Det är till och med folk som skickar presenter till oss, berättar Caroline.
Josef är friskförklarad
Deras starka engagemang och att de helt går in för projektet gör också att det kan bli en och annan rolig situation i vardagslivet. Gustav berättar om en sådan episod:
– När jag sminkade mig för att agera Maja Ivarsson lyckades jag inte få bort all kajal runt ögonen. Det upptäcktes förstås av mina kollegor på jobbet dagen därpå – och skojades om. Samtidigt är de ju väl medvetna om vad vår familj håller på med och var inte särskilt förvånade.
En typisk Mellovecka förhandslyssnar de på bidragen tillsammans på SVT Play redan på torsdagen. Men det behövs inte den här gången – då det ju är final under lördagen. Men de laddar som vanligt med att tippa resultatet, bunkrar upp med godsaker och klär sig extra glittrigt.
Och även om Josef är friskförklarad i dag, är det en självklarhet för Schlagerfamiljen att fortsätta med sin Youtube-kanal.
– Det är roligt att ha något som alla ser fram emot mycket och stärker vår gemenskap ännu mer. Och för mig betydde det extra mycket när min lillebror var sjuk. Först var det ju bara pappas och min grej, men jag är jätteglad att hela familjen gör det tillsammans, säger Caisa.
Schlagerfamiljens favoriter och tippade vinnare 2025
Caroline: Jag gillar Greczula mest. Men tror att Måns Zelmerlöw vinner.
Gustav: Bäst är John Lundvik, men även Måns Zelmerlöw är väldigt bra – och han vinner både Mello och Eurovision Song Contest.
Caisa: Klara Hammarström är bäst – fast vinner gör nog Måns Zelmerlöw.
Josef: Jag gillar Scarlet mest, tycker att det är bra med lite rockigt. Jag hoppas och tror att de vinner.