Så placerar du glasen – duka på rätt sätt enligt etikettens regler
En fin dukning kan påverka en middag otroligt positivt. Har man då många rätter på menyn och olika sorts dricka gäller det att veta hur allt ska ställas för att få lite ordning på det hela.
Vad är då rätt?
Som du kanske upplevt på restaurang så placeras glasen från höger till vänster – det vill säga tvärtom mot hur det till exempel är vid en dryckesprovning av vin då de placeras från vänster till höger. Detta för att man dricker vin 1, vin 2, och så vidare. Det vill säga – i sifferordning.
Dessertglaset ska alltså vara längst till vänster, medan vattenglaset ska vara längst åt höger då detta används genom hela middagen.
Glasordning från höger till vänster:
- Vattenglas
- Glas till förrätt
- Glas till huvudrätt
- Glas till dessert
- Glas för avec
Varför denna ordning?
Regeln att glasen placeras från höger till vänster grundar sig i att man normalt fattar glaset med högerhanden. Tanken är dessutom att ta bort glas allt eftersom de inte längre används.
Enligt festforskaren Johanna Catani går det även utmärkt att ställa glasen i en annan formation beroende på bordets form. Om man inte har tillräckligt många glas kan man diska dem man har mellan varven.
Kaffekoppar står inte på bordet från början, utan kommer in först när kaffet serveras. Efter avslutad måltid, vill säga.
Tänk på:
Vid finare bjudningar dricker man inte innan värden eller värdinnan har hälsat gästerna välkomna. Undantaget är dock vattnet som går bra att dricka om det finns tillgång till det.
Källor: Systembolaget, Tasteline, Spisa.nu