Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Så gör du för att glöggen ska hålla längre – knepet du måste testa i jul

04 dec, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
Glögg
Tiden är kommen för glöggmingel! Varje år finns dock risken att det köps in för mycket glögg hemma i hushållen som inte går åt. Hur länge går det att spara en öppnad flaska och är det någon skillnad på hållbarheten mellan lätt- och starkvinsglögg?
Vi reder ut de vanligaste frågorna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
En värmande äppelglögg – perfekt till julmingletBrand logo
En värmande äppelglögg – perfekt till julminglet

December och advent präglas ofta av pepparkakor, lussebullar och en värmande kopp glögg. Trots att glöggen är hutlöst populär brukar det samlas både en och annan odrucken flaska hemma i skåpen när julhelgerna är slut.

Behöver en öppnad flaska glögg hällas ut? Kan en oöppnad flaska sparas till nästa år? Finns det något speciellt som vi behöver tänka på när vi förvarar glögg? Är det någon skillnad på alkoholfri och alkoholhaltig glögg när det kommer till hållbarheten?

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna.

Så länge håller alkoholfri och lätt vinglögg

Det finns en skillnad mellan den alkoholfria/lätta vinglöggen och starkvinsglöggen när det kommer till lagring. Den glögg som har mindre alkohol kan förvaras kortare. Med det sagt håller den längre än vad många tror. Blossa har skapat glögg i närmre 150 år och förklarar hållbarheten på sin glögg såhär:

Oöppnad flaska: En oöppnad flaska lätt vinglögg håller i regel 24 månader från produktionsdatumet. Det som kan hända med glöggen är att den får något ändrad smak. Med tiden kommer glöggen lagras så att smaken påminner mer o starkvin. Det är dock inget farligt och tycker du att glöggen smakar bra går den till och med att dricka efter att datumet på flaskan passerats.

Öppnad flaska: Om en flaska har öppnats har glöggen utsatts för syre vilket gör att den kan oxidera. Du märker enkelt om din glögg har oxiderats genom att lukta och smaka på den. Har glöggen en doft av gamla äpplen är det dags att kassera den. Liksom den oöppnade flaskan kommer smakprofilen för den öppnade flaskan att ändras med tiden och påminna mer om starkvin.

Annons

Systembolagets tips: Häll över den glögg som blivit över till mindre flaskor som du försluter och förvarar svalt och mörkt. Då kan en öppnad flaska klara sig till nästa säsong.

Både oöppnade och öppnade glöggflaskor förvaras bäst på en mörk och sval plats som håller en jämn temperatur.

Så länge håller starkvinsglöggen

Tack vare sin alkoholhalt och sötma kan starkvinsglöggen klara flera års lagring – även om flaskan har öppnats. Det som kan hända med tiden är att det kan bildas så kallad fällning vilket är partiklar av kryddor och färgämnen som samlas längst ner i flaskan. Detta är helt ofarligt och kan enkelt silas bort.

Liksom med den lättare glöggen ändras smakprofilen på starkvinsglöggen med tiden och påminner mer och mer om starkvin. Det finns vissa som med flit lagrar sin starkvinsglögg av just den anledningen för att minska glöggens kryddighet.

Sammanfattningsvis kan man säga såhär: hittar du en gammal glöggflaska med lite högre alkoholhalt är det bara att dricka. Är glöggen alkoholfri bör du smaka den innan du serverar. All glögg mår som bäst av att lagras mörkt och svalt.

Annons