Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Mat din hund kan äta – men helst inte borde

16 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: TT/Shutterstock
Choklad och lök ska din hund absolut inte äta. Men vad sägs om rått ägg? En del människomat är helt okej för hunden, men bör ändå undvikas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Superhunden Zak nosar upp knark och vapenBrand logo
Se också: Superhunden Zak nosar upp knark och vapen

Hundar har varit människans bästa vän i tusentals år och har därför blivit allätare som vant sig vid vår mat. Med det finns ändå vissa saker du ska tänka på innan du sätter ner tillriken och låter din hund kalasa på kvällens matrester.

Ägg

Ägg är rika på massor av bra ämnen och är därför att betrakta som en riktig "superfood" – både för människan och hunden. Men ska du ge din hund ägg så är det bäst att koka ägget. Rå äggvita innehåller ett ämne som heter avidin och för mycket av rå ägg kan ge hunden biotinbrist.

Många har hört rykten om att man inte ska ge rå äggvita till hunden och anledningen heter avidin, ett protein som bara finns i vitan. Avidin binder mycket lätt till biotin (vitamin B7) och gör då biotin otillgängligt för upptag i tarmen.

Visst går en räka bra, men undvik den friterade varianten

Räkor

Räkor är kalorisnåla och proteinrika, men precis som med all människomat handlar det om att ge sin hund det med måtta. Låt hunden smaka på kokta räkor. Ge inte din hund råa skaldjur, och se också till att skala dem (skalen kan irritera och i värsta fall kväva hunden). Behåll de friterade räkorna för dig själv – de är alldeles för fettrika för din vovve.


Bacon

Bacon är säkert smaskens för hunden men innehåller både för mycket salt och fett.

Mjölk och ost

Valpar kan så klart dricka mjölk. Men äldre hundar kan ha svårare att bryta ner mjölksocker. Om du ger din hund mjölk och ost kan hen få magproblem. Men undvik grönmögelost.

Majs

Det är inte majs i sig som är dåligt för hunden, den är söt och gott. Däremot kan själva majskolven ställa till problem i hundens tarmar så se till att pilla av majsen från den först.

Annons

Potatis

Kokt och okryddad potatis är inga problem för hunden. Undvik däremot stekt och friterad potatis eftersom det blir för energirikt och svårsmält. På tal om svårsmält – skippa även den råa potatisen.

Salt och socker

Vi människor har en tendens att salta mycket när vi lagar mat. Restaurangmat tenderar att ha ännu mer salt. Tänk på det om du serverar matrester till din hund – för mycket salt är inte bra för våra fyrbenta älsklingar.

Övervikt hos hundar ökar. Undvik därför att ge energität mat som bullar, kakor, glass och andra sötsaker. I långa loppet bidrar det till att hunden får kroniska sjukdomar och förkortat liv – ingen bulle är så god som att riskera det.

Annons