Marabou minskar storleken – så mycket mindre blir din favoritchoklad
De högre kakaopriserna får konsekvenser. Mondelēz Sverige som äger Marabou meddelar nu att de minskar storleken på sina produkter.
Det gäller i stort sett alla deras chokladkakor, skriver de i ett pressmeddelande. De påpekar att priset på kakao nästan tredubblats de senaste åren på grund av dåliga skördar i de länder som producerar kakao, detta på grund av extremväder.
– Svenska folket ska ha råd att njuta av vår choklad, det har varit vår idé sedan vi grundades för över hundra år sedan. Vi förstår att våra konsumenter inte kommer uppskatta att de får mindre choklad, men vår förhoppning är att konsumenten får tillgång till ett mer överkomligt styckpris beroende på hur handeln väljer att prissätta våra produkter. Den här förändringen möjliggör att vi kan fortsätta erbjuda konsumenterna ett varierat utbud, inom ett tillgängligt prisspann och med samma fantastiska smak och kvalitet, säger Julia Lindberg, vd för Mondelēz Sverige, i ett pressmeddelande.
Bland de produkter som kommer minska i storlek hittar vi bland annat den populära Aladdin-asken, samt Marabous chokladkakor.
De första produkterna som påverkas kommer att komma ut i handeln från vecka 20, och därefter sker uppdateringen löpande under resten av åren.
Här är alla Marabou-produkter som minskar i storlek
- Daim Dragé 225 gram till 150 gram
- Daim Mini 200 gram till 140 gram
- Marabou NonStop 225 gram till 150 gram
- Marabou NeverStop 225 gram till 150 gram
- Marabou M 200 gram till 135 gram
- Marabou Crunchy Corn 170 gram till 110 gram
- Marabou Chokladkakor 185 gram till 160 gram
- Marabou Chokladkakor 200 gram till 190 gram
- Marabou Chokladkakor 100 gram till 90 gram*
- Aladdin 500 gram till 410 gram
- Paradis 500 gram till 410 gram
*Avser alla chokladkakor förutom: Dukat 100g, Drömcrisp 100g, Gräddnougat 100g, Digestive 100g.
De stigande priserna på kakao är tyvärr inget nytt. I december gapade exempelvis hyllorna med O'boy tomma i många svenska affärer. För att hantera efterfrågan på kakao i framtiden har både forskare och företag redan nu börjat ta fram hållbara alternativ. Allas har tidigare skrivit om det som kan komma att bli chokladens ersättare i framtiden.