Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Här är Sveriges farligaste svampar

16 aug, 2023
author Angelica Jaako Billenman
Angelica Jaako Billenman
Äntligen svampsäsong! Tack vare den regniga sommaren är våra skogar fulla med svamp, både läcker matsvamp, svampar med inget matvärde – och tyvärr även giftig, till dödligt giftig, svamp. Här är några av de farligaste svamparna i Sverige.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Svampförgiftningar är vanligast nu på hösten då många är i skog och mark för att plocka svamp. I Sverige har vi ett fåtal riktigt giftiga svampar, och i värsta fall kan man faktiskt dö av dem.

Se också: Se upp – här är svamparna som är giftigaBrand logo
Se också: Se upp – här är svamparna som är giftiga

Huvudregeln är att du inte ska äta svamp som du inte är helt säker på. Du kan inte smaka dig fram om en svamp är giftig eller inte. Giftig flugsvamp smakar till exempel ganska milt, säger de som trots allt ätit av dem.

Om du drabbas av kräkningar och illamående efter att ha ätit en giftig svamp, ring 112 om det är akut. I mindre brådskande fall kan du ringa Giftinformationscentralen 010-456 67 00. Spara gärna rester av svamp om det är möjligt eller kolla om du har bild på svampen det gäller.

Här är 5 av de giftigaste svamparna i Sverige

1. Vit flugsvamp

Vit flugsvamp kallas ”destroying angel” på engelska, förstörande ängel på svenska. Hatten är konisk till klockformad och vit med vita skivor. Foten är ganska smal med en ring, som ibland lossnat.

Annons

Svampen innehåller amatoxiner, cellskadadande gift, som orsakat många dödsfall, både i Sverige och resten av världen. 2010 dog en fullt frisk man i 50-årsåldern i Göteborg efter att ha ätit av vit flugsvamp.

Läs mer om vit flugsvamp på Svampguiden.

2. Lömsk flugsvamp

Liksom sin kusin vita flugsvampen är även den lömska flugsvampen i värsta fall dödlig. Hatten är välvd till utbredd med en grönaktig ton. Skivorna är vita, ibland med en gröngul ton. Även ringen runt foten skiftar i grönt.

Lömsk flugsvamp innehåller också amatoxiner, som vit flugsvamp. 2008 dog en kvinna i 50-årsåldern, även hon i Göteborg, efter att ha ätit av lömsk flugsvamp. Nyligen var det också ett fall i Australien där en kvinna bjöd in till släktlunch och dödade tre, kanske oavsiktligt, med svampen.

Läs mer om lömsk flugsvamp på Svampguiden.

3. Toppig giftspindling

En bra grundregel när det kommer till svamp är att undvika bruna svampar med bruna skivor. Anledningen till det är att det finns så många giftiga bruna svampar. En av dem är toppig giftspindlig som kan leda till bestående njurskador.

Annons

Toppig giftspindling förekommer i princip i hela landet. Hatten är rödbrun till gulbrun med ganska glesa skivor i samma färg. Foten är rödbrun med oregelbundet sicksack-mönster.

Symptomen efter att ha ätit toppig giftspindling kommer ganska sent. Oftast efter 3-7 dagar kan symptom som törst, trötthet, huvudvärk och smärtor i buk, rygg och muskler, uppstå. Ibland kan man få en ökad urinproduktion tills den sakta men säkert upphör helt. Ibland kommer symptom först efter två veckor, vilket kan göra det svårt att koppla till förtäringen av den giftiga svampen.

Läs mer om toppig giftspindling på Svampguiden.

4. Gifthätting

Gifthätting är en liten brun skivling som anses vara en av Nordens giftigaste svampar. Den förekommer i hela Sverige och växer på murken ved och på träflis på motionsslingor.

Hatten kan vara klockformad till välvd, brun till gulbrun med skivor som är nedlöpande beige till ljusbruna. Foten är ljusbrun, mörkare nedtill och med en tunn ring. Svampen blir oftast inte högre än fem centimeter.

Annons

Gifthätting innehåller samma typ av gift, amatoxin, som finns i vit och lömsk flugsvamp.

Läs mer om gifthätting på Svampguiden.

5. Stenmurkla

Stenmurkla ansågs tidigare vara en delikatess, men den är mycket giftig och rekommenderas inte längre som matsvamp, inte heller efter ett långt avkok, enligt Livsmedelsverket. Anledningen till det är att stenmurklan innehåller ett gift som kallas gyrometrin som påverkar levern, centrala nervsystemet. Ämnet har också orsakat cancer bland djur i djurförsök.

Stenmurklan är lätt att känna igen. Hatten ser ut som en brun skrynklig liten hjärna. Kanten på hatten är fastväxt i foten som är smutsvit, ibland lite violett.

Stenmurklan är en vårsvamp.

Läs mer om stenmurkla på Svampguiden.

Att tänka på

Tänk på att svamp i regel är hårdsmält och att även vanlig matsvamp kan ge magkrämpor. Upphetta svamp minst 15 minuter så blir den snällare mot magen. Prova små mängder av nya sorter.

Annons

Svamp är dessutom en färskvara och hanteras den inte rätt innan den tillagas kan man drabbas av matförgiftning.

Plocka svamp med varsamhet i höst, rensa och tillaga helst så fort som möjligt. Svamp går bra att torka samt förvälla och frysa in. Lycka till!

Annons