Trygga nybörjarsvamparna – du kan börja leta efter nu
Finns det något mer avkopplande än att vandra i skog och mark? Att dessutom fästa blicken på marken för att försöka se våra goda matsvampar är näst intill meditation.
Nu på sensommaren och början av hösten börjar den stora svampsäsongen. Men det gäller att veta vad man letar efter.
Svampexperten Lotta Ekberg, 57, som är aktuell med boken Våra bästa matsvampar – hitta, identifiera, plocka (Bokförlaget Semic), har varit intresserad av svamp sedan barnsben.
Lotta Ekberg
- Ålder: 57 år.
- Bor: I södra Stockholm och på norra Öland.
- Aktuell med: Boken Våra bästa matsvampar – hitta, identifiera, plocka (Bokförlaget Semic).
– Jag är uppvuxen nära Kolmårdsskogarna och fyllde korgarna i sällskap med mormor och mamma. Det blev extra intressant med svamp för cirka sex år sedan, när jag började studera mykologi för att kunna skriva om ämnet och av bara farten utbildade mig till svampkonsulent, säger hon.
Hon uppskattar lugnet naturupplevelsen ger.
– Vi lever i ett samhälle där allt går väldigt fort, i skog och mark och på svampjakt måste du ta det lugnt, gå långsamt och observera din omvärld. Från träd, växter och djur till de olika svampar som kan tänkas växa där. Det gillar jag.
Fakta. Giftiga svampar
- Bara ett fåtal svampar i Sverige är riktigt giftiga och i värsta fall kan man dö av att äta fel sorter.
- Huvudregeln är att du inte ska äta svamp som du inte är helt säker på. Och man kan heller inte på smaken känna om en svamp är giftig eller inte.
- Om du drabbas av kräkningar och illamående efter att ha ätit en giftig svamp, ring 112 om det är akut. I mindre brådskande fall kan du ringa Giftinformationscentralen 010-456 67 00.
- Spara gärna rester av svamp om det är möjligt eller kolla om du har bild på svampen det gäller.
- • Tänk på att svamp i regel är hårdsmält och att även vanlig matsvamp kan ge magkrämpor. Upphetta svamp minst 15 minuter så blir den snällare mot magen. Prova små mängder av nya sorter.
- • Svamp är dessutom en färskvara och hanteras den inte rätt innan den tillagas kan man drabbas av matförgiftning.
Nu hoppas Lotta på att hennes bok Våra bästa matsvampar – hitta, identifiera, plocka ska kunna inspirera och ge läsaren en och annan aha-upplevelse. Men den som letar efter en receptbok får leta vidare, det är inte en svampkokbok menar Lotta, även om hon såklart listar matsvampar.
– Det ska vara kul att ta till sig fakta. Jag har försökt få med spännande svampkunskap på ett personligt sätt samtidigt som artbeskrivningar och bilder på svamparna är pedagogiska, säger hon och framhåller stolt att hela boken är gjord av enbart kvinnor, den första i sitt slag.
– Författare, fotografer, formgivare, redaktör och faktagranskare.
5 säkra svampar att plocka
Blek taggsvamp
Blek taggsvamp är enkel att känna igen tack vare sina karaktäristiska taggar under hatten som lätt ramlar av om du rör vid dem. Taggarna går även ner en bit på foten, som en skäggstubb. De växer, ofta i stora mängder, i barr- och lövskog och vissa jämför smaken av taggsvamp med kantarell. En del hävdar att den till och med är godare! Rödgul taggsvamp kan förväxlas med blek taggsvamp, men den är också ätlig.
5 bra saker att packa med till svampturen enligt Lotta Ekberg är:
1. Korg, svamp ska förvaras luftigt.
2. Svampkniv, gärna med borste för att grovrensa svampen på plats.
3. Lupp, inte för att det behövs, men för att det är fascinerade att titta på detaljer.
4. GPS, både för att hålla koll på dig själv och dina svampställen.
5. Fika så klart! Fyll på med energi och njut av en stilla stund.
Citronslemskivling
Citronslemskivling är precis som den låter täckt av slem, men ju större de blir desto mindre slemmiga blir de. Slemlagret skalas bort innan tillagning, och smaken är lite syrlig, vilket gör att den passar fint till fisk och skaldjur. Citronslemskivling är svår att förväxla med någon annan då den har sin citrongula fotbas och en hinna av slem. Denna svamp har skivor under hatten.
Stensopp
(mer känd som Karljohan)
Stensopp kallas ofta för svamparnas konung och känns igen på det vita rutnätet som sitter på foten. Delar man på hatten finns det även en rosa linje strax under hatthuden. Stensopp har rör under hatten. Vanliga förväxlingssvampar är finluden stensopp, rödbrun stensopp och brunsopp, som alla är bra matsvampar. En annan förväxlingssvamp är gallsopp som inte är giftig, men extremt bitter om du smakar på den.
Lotta Ekbergs bästa svamprecept
Helstekta hattar av stolt fjällskivling eller stensopp
Det finns många bra recept, men här är ett snabbt, enkelt och supergott.
- På stolt fjällskivling låter du skivorna sitta kvar, på stensopp tar du bort rörlagret. Små hattar behåller du hela, större delar du i exempelvis tårtbitar.
- Stek hattarna i smör eller vegetabiliskt fett, på medelhög värme, cirka 7–8 minuter på varje sida. Det går också bra att grilla dem på grilljärn eller på galler över öppen eld, då behöver du inget fett.
- Ringla över en god oliv-/rapsolja, salta, peppra och hyvla över lite, god, lagrad hårdost.
- Servera som förrätt med en näve smakrika gröna blad.
Strävsopp
Om du lär dig gruppen av strävsoppar så kan du plocka flera olika, för inga är giftiga. De med störst matvärde är tegelsopp och aspsopp.
Tegelsoppen har smutsvita rör och svarta fjäll på foten. Den växer i närheten av björk.
Hatten är orange.
Precis som tegelsoppen har aspsoppen fjällig fot, men hatten är mörkt eller ljust rödbrun ovanpå med smutsvita rör undertill.
Blodriska
Alla riskor blöder mjölksaft när man skär i dem, men de som blöder orange till röd mjölksaft är ätliga. Blodriskor är svåra att förväxla med något. Det finns olika typer av blod- riskor, till exempel granblodriska eller tallblodriska. Namnen ger en tydlig hint om vilken typ av träd de växer vid.
Båda har skivor, är orange till färgen och ibland något grönfläckiga.