Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Fredriks fika: Här är knepet som gör dina våfflor perfekta

25 mar, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Foto: Peter Ericsson, TT
Frasiga, varma och gyllenbruna. Här delar Allas bloggare Fredrik Nylén med sig av sina bästa tips för att få de perfekta våfflorna. Missa heller inte Fredriks tre favoritrecept!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Därför firar vi våffeldagenBrand logo
Se också: Därför firar vi våffeldagen

Idag är det våffeldagen – dagen då vi med största sannolikhet äter som mest våfflor.

Bär, sylt, grädde eller en matigare variant med kanske räkor och crème fraiche.
Oavsett vad du väljer att toppa din våffla med är grunden viktigast. En blek och mjuk våffla är aldrig roligt.

För att få det där extra krispet och den gyllenbruna färgen finns några trick att ta till. Och det är riktigt enkelt. Allas bloggare Fredriks fika berättar hemligheten.

– När jag gör våfflor så förbereder jag smeten dagen innan så den får svälla ordentligt och tricket att få dem riktigt frasiga är rikliga mängder smör!, säger Fredrik Nylén.

En våffla ska ha lite färg för det optimala krispet, men se upp – det kan gå snabbt i våffeljärnet.

– Grädda tills de är gyllenbruna och inte för länge för då kan de lätt bli torra, säger Fredrik Nylén.

Fredriks fikas våfflor – tre goda recept

Här delar Fredrik med sig av sina tre favoritrecept på våfflor.

Redan på 1400-talet användes våffelliknande järn i Sverige, så det är något som funnits i flera i hundra år.

Varje år den 25 mars firar vi våffeldagen i Sverige. Från början var våfflan ett exklusivt bakverk, men idag förknippas den kanske mest som en enklare lunch eller dessert.

Visste du att våffeldagen faktiskt var en helgdag ända fram till 1953? Och att våffelmixens entré skulle vara direkt avgörande för bakverkets populäritet. Måltidshistorikern Richard Tellström berättar mer om våffeldagen här.

Annons