Fredriks fika: Här är knepet som gör dina våfflor perfekta

Idag är det våffeldagen – dagen då vi med största sannolikhet äter som mest våfflor.
Bär, sylt, grädde eller en matigare variant med kanske räkor och crème fraiche.
Oavsett vad du väljer att toppa din våffla med är grunden viktigast. En blek och mjuk våffla är aldrig roligt.
För att få det där extra krispet och den gyllenbruna färgen finns några trick att ta till. Och det är riktigt enkelt. Allas bloggare Fredriks fika berättar hemligheten.
– När jag gör våfflor så förbereder jag smeten dagen innan så den får svälla ordentligt och tricket att få dem riktigt frasiga är rikliga mängder smör!, säger Fredrik Nylén.
En våffla ska ha lite färg för det optimala krispet, men se upp – det kan gå snabbt i våffeljärnet.
– Grädda tills de är gyllenbruna och inte för länge för då kan de lätt bli torra, säger Fredrik Nylén.
Fredriks fikas våfflor – tre goda recept
Här delar Fredrik med sig av sina tre favoritrecept på våfflor.
- Grundrecept på våffla som förslagsvis serveras med lättvispad grädde och bär.
- Fluffiga belgiska våfflor, precis sådana man kan hitta på hotell.
- Sött, salt och frasigt med choklad, läckraste Snickersvåfflan du bara måste testa.
Redan på 1400-talet användes våffelliknande järn i Sverige, så det är något som funnits i flera i hundra år.
Varje år den 25 mars firar vi våffeldagen i Sverige. Från början var våfflan ett exklusivt bakverk, men idag förknippas den kanske mest som en enklare lunch eller dessert.
Visste du att våffeldagen faktiskt var en helgdag ända fram till 1953? Och att våffelmixens entré skulle vara direkt avgörande för bakverkets populäritet. Måltidshistorikern Richard Tellström berättar mer om våffeldagen här.