6 saker du inte visste om ägg
Vet du hur du kan se om ditt ägg är färskt? Går det att frysa ägg? Här ger vi dig svaren på vad du behöver veta om ägg.
En härlig frukost besår av minst ett ägg. Hur föredrar du ditt ägg till frukosten? Vanligt kokt med salt på, stekt med rinnande gula på en brödskiva, pocherat, eller som en härlig omelett? Vi svenskar tycker ägg är gott och vi ökar vår konsumtion av ägg för varje år. Enligt Jordbruksverket äter vi i år ca 250 ägg per person.
Oavsett hur många ägg vi äter så finns det en del frågor man kan behöva ha svar på. Här ger vi dig svaren på hur du förvarar äggen, om det går att äta ägget efter bäst-före-dag, och vad koden på ägget betyder.
1. Hur vet man att ägget är färskt?
Du har kanske hört att man kan använda sig av flyttestet för att se om ägget är färskt. Man lägger ägget i vatten och ligger det kvar på botten så är det färskt. Men är det ett så säkert sätt att testa om ägget är färskt?
Narriman Looch, chef på Food Standards Agency, rekommenderar inte denna metod. Han menar att det är ok att äta ägg några dagar efter bäst-före-datum. Orsaken till att ägget flyter beror mer på att ju äldre ägget blir desto mer luft har det kommit in i ägget. Så att ägget flyter ger mer en indikation på ålder än säkerhet.
Om du vill se om ägget är färskt ska du knäcka skalet och titta på gulan. Den ska vara rund och fast. Vitan ska ligga i två lager runt gulan. Det inre lagret är tjockare och trögflytande, och det yttre är tunnare och vattnigt. Ett äldre ägg har en plattare gula och mer rinnande vita.
2. Hur förvarar man ägg?
För att hålla äggen färska länge och behålla kvaliteten ska du förvara äggen på en konstant temperatur under 20 grader. Helst ska du förvara dem i kylen i äggkartongen som äggen levereras i. Denna förhindrar häftiga temperaturändringar.
Att tänka på i köket:
Håll rent och undvik att blanda olika färska matvaror. Använda olika skärbrädor och redskap när du preparerar maten. Tvätta händerna noga både före och efter hanteringen med ägg och andra matvaror.
3. Vad menas med frigående höns?
När man hör att höns är frigående är det lätt att tro att de har en stor äng där de lever fritt. Så bra är det inte. Verkligheten är lite annorlunda.
För att få lov att benämna hönsen som frigående har EU en standard som gäller:
- Hönsen måste varje dag ha tillgång att springa fritt.
- Det får finnas högst 9 höns per kvadratmeter.
- De ska ha tillgång till boboxar, sittpinnar, plats där de kan sprätta, och sand för bad.
I Sverige skiljer vi på frigående höns inomhus och frigående utomhus. Båda hönsen går fritt i stallet, det som skiljer dem åt är att varje höna som är frigående utomhus har tillgång till 4 kvadratmeter yta utanför stallet.
Ekologiska ägg kommer alltid från frigående höns utomhus. Det får finnas max 6 höns per kvadratmeter.
4. Vad betyder koden på ägget?
Har du tittat på koden som är stämplad på ägget och undrat vad den betyder? Koden säger mycket om ägget. Första siffran berättar om produktionsmetod:
- 0 = Ekologisk produktion
- 1 = Frigående utomhus
- 2 = Frigående inomhus
- 3 = Inredda burar
Sedan kommer landet, SE anger att äggen är producerade i Sverige. De sista siffrorna talar om vem som är äggproducent.
Den rosa cirkeln med en "check" talar om att ägget är certifierat enligt Svensk Äggkvalitet. För att ägget ska bli kvalitetcertifierat krävs att alla led i hanteringen av ägget är certifierade.
5. Går det att frysa ägg?
Ja. Det går bra att frysa ägg som inte har passerat bäst-före-datum. Ägg i skal går inte att frysa. Skalet måste bort först. Du knäcker ägget och blandar samman gulan och vitan. Därefter förvaras de i en behållare som försluts väl och dateras med frysdatumet. Äggen kan förvaras i frysen i upp till ett år. De frysta äggen går utmärkt att använda till bakning. Ägg som har blivit vispade innan de har frysts ner går bra att ha till en omelett eller äggröra.
6. Vad gäller för löskokta ägg?
Kanske har du hört att ägg innehåller salmonella och att man därför inte ska ge löskokta ägg till små barn, äldre eller gravida. Certifieringen som varje ägg får säkrar att äggen inte innehåller bakterier. Den säkrar även att stallar är kontrollerade från bakterier och skadedjur. Du kan därför lugnt servera ägg till familjen.
Men det finns så klart undantag. De som är allergiska mot ägg ska inte serveras ägg i någon form.
Man kan välja att inte att äta ägg på grund av andra orsaker. Många väljer att inte äta äggulan. De nöjer sig med att äta äggvitan som innehåller proteiner.
Källor: Livsmedelsverket, Svenska Ägg och Good Housekeeping