Lyckas med rulltårtan – 6 enkla tips för ett perfekt resultat
Ett vanligt problem när vi bakar rulltårta är att botten blir ojämn och kanske till och med lite bränd i kanterna. Vill det sig riktigt illa slutar det kanske till och med med att resultatet blir en halv rulltårta eftersom mycket av botten går till spillo efter den har varit inne i ugnen.
Rulltårtor är perfekta bakverk som fungerar lika bra som en munsbit till eftermiddagsfikan som att servera som lyxiga desserter med garnering – bara fantasin sätter gränserna!
Här är sex handfasta tips att följa nästa gång du ska baka en rulltårta. Följ dem och se fram emot ett jämnt, fint och välsmakande resultat.
Baka rulltårta – 6 tips för att lyckas
1) När du blandar ingredienserna är det bra att sikta de torra ingredienserna för att slippa klumpar.
2) Förbered smeten först när ugnen redan är varm. Det går snabbt att förbereda smeten och risken är att den sjunker ihop om den får vänta för länge, vilket kan ge en alltför platt kaka.
3) Använd en bakmatta i silikon för att säkerställa att rulltårtan blir jämntjock. ANNONS Här kan du köpa en flexibel modell som går att diska i maskin.
4) Håll uppsikt när du gräddar rulltårtan. Kakan ska inte vara inne speciellt länge och gränsen mellan perfekt gräddning och ett bränt resultat kan vara hårfin.
5) Lägg på fyllningen först när kakan har svalnat.
6) Rulla kakbottnen riktigt hårt för bästa resultat.
Bakmatta i silikon
Bakmattan är i mjuk silikon som suger sig fast i underlaget och håller sig stilla när du kavlar. Dessutom är det lätt att lossa deg och bakverk från mattan. Den är i generös storlek, hela 60×40 cm, för att alla degar ska få plats. Du kan lägga bakmattan direkt på bakplåten och använda den som underlag i ugnen när du bakar. Skölj av och rulla ihop efter uträttat förvärv. Tål maskindisk.
ANNONS Läs mer och köp bakmattan här
Recept på mönstrad rulltårta – klicka här
Se också: Så gör du en mönstrad rulltårta