Ökar gräddningstiden i teflonform?
Blir kakorna torrare i teflonform?
Fråga: Jag tycker mig ha märkt att mina mjuka kakor som jag ska baka till julen blivit torrare när jag gräddar de i teflonform än i vanlig aluminiumform. Stämmer detta och ska isåfall gräddningstiden minskas?
Det stämmer att gräddningstiden minskar något i en teflonform jämfört med i en aluminiumform. Detta beror på att de flesta recept fortfarande är anpassade för aluminiumformar. Om du använder teflonformar är det därför en bra idé att dels dra ner något på gräddningstiden, och dels att ha koll på kakan i ugnen med en sticka. När kakan är färdig ska inga lösa rester bli kvar på stickan efter att du haft den nere i kakan.
Tänk på att om du använder produkter i teflonprodukter ska du aldrig använda metallredskap. Metallen riskerar att repa teflonet, vilket gör att de gifter som finns i plasten (teflon är plast) kan lösgöras och kontaminera din mat. Allra helst rekommenderar vi att du använder ett annat material, exempelvis gjutjärn, till årets julbak.