Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Hon var verklighetens ”Lollo” i Knutbyserien: Mycket värre på riktigt

25 mar, 2025
author Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson
Karaktären Lollo är baserad på Josefine Frankners liv
Foto: Robin Fransson/Radio P4, TV4
I serien Knutby – Kristi brud i TV4 är en mor- och dotterrelation i fokus. Mamman och dottern utsätts för psykiskt och fysiskt våld och dottern utnyttjas sexuellt av en pastor.
Verklighetens förlaga till mamman är Josefine Frankner, en av tjänarinnorna till ”Kristi brud”.
Exklusivt för Allas berättar hon hur hon ser på serien och hur hennes liv ser ut i dag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 av de mest omtalade sekterna i världenBrand logo
Se också: 5 av de mest omtalade sekterna i världen

Josefine Frankner levde i ”Kristi bruds” direkta närhet i hela 25 år. I dag är hon på en bra plats i livet trots att det tar tid att bearbeta såren.

Hon har inte varit involverad i manusarbetet eller tillfrågats om något alls av TV4 eller de som arbetat med produktionen. Hon och hennes man bestämde sig ändå för att titta.

– Vi valde att titta med vetskapen om att det skulle påverka oss djupt, det är svårt att undkomma. Men vi vill kunna bemöta de frågor som serien väcker hos vår nära omgivning och allmänheten. Därför väljer jag att tacka ja till den här intervjun. Jag anar att fler som utsattes inom Knutbysekten berörs av seriens innehåll.

Knutbysekten blev allt hårdare

Serien är en uppföljare till Knutby från 2021. Den här säsongen speglar tiden efter det uppmärksammade mordet och domarna mot Helge Fossmo och den så kallade Barnflickan. Sekten, med Åsa Waldau och en ny manlig pastor i spetsen, visar upp en fin fasad för allmänheten. Men i själva verket skruvas tillvaron åt ännu hårdare. Den inre kretsen tuktas hårt med utfrysning, psykisk terror och våld.

I serien har Josefine gjorts om till Lollo, ensamstående mamma till tonårsdottern Alice. I verkligheten hade Josefine man och två barn, en familj som inte tilläts leva tillsammans som en vanlig familj.

Bild ur serien Knutby – Kristi brud på TV4.
I serien spelas karaktären som bygger på Josefine av Ulrika Nilsson, här till vänster om Kristi brud (Aliette Opheim). Foto: Sara P Borgstrom

När det gäller huvuddragen i vad de utsattes för finns det flera likheter med serien.

Vad tycker du om sättet som du skildras på?

Annons

– Verkligheten överträffar dikten, som man säger. Vi levde under omänskliga förhållanden. Att till exempel säga emot ledarna efter många år i sektens hjärta – som de gör i serien – skulle jag definitivt inte vågat göra, säger Josefine.

– Jag vet inte om det går att förstå när jag säger att man inte fick eller vågade säga aj, inte gråta eller ens sätta upp händerna när man blev tuktad och slagen. Det var så vi som utsattes för våld blev lärda. Det verkliga livet var något annat för mig och min familj och än i dag lever vi med dess djupa konsekvenser. Men det ska sägas att när väl mitt uppbrott från sekten kom – då gick det inte längre att hålla tillbaka.

Ur tv-serien ”Knutby – kristi brud"
Ur tv-serien: Sektledaren tuktar seriens Lollo, vars förlaga är Josefine. Foto: TV4

Josefines dotter utsattes för sexuella övergrepp av Kristi bruds manlige parhäst när hon bara var 17 år. I det dolda hade pastorn hjärntvättat henne succesivt sedan hennes tidiga tonår. Han påstod att hon måste ge sig till honom för Jesus skull, att han hade makt att tala genom Jesus själv.

Pastorn hade enormt hög status i sekten och kunde genom sin makt ha sex med flera olika kvinnor i sektens kärna, men de andra utsatta var vuxna.

Vad anser du om hur din dotter skildras?

– Jag passar på den frågan, det är för tidigt inpå. Om hon någon gång vill svara på det får hon göra det själv. Hon har valt att i nuläget inte titta på serien.

Seriens Josefine, som alltså döpts till Lollo, jobbar som hårfrisörska, medan hon i verkligheten ägnade dagarna åt att passa upp på Åsa Waldau. Hon har skildrat sina erfarenheter i boken Kristi bruds slav – Mitt liv i sektens hjärta och hon har även uppmuntrats att skriva manus för scen och film om sina upplevelser. Om det blir verklighet får tiden utvisa.

Annons

– Hur det verkligen var för mig och min familj kan ju bara vi berätta om.

Hur känns det för er att det gjorts en tv-serie där ni är två av huvudpersonerna utan att ni tillfrågats över huvud taget?

– Jag passar på den frågan också.

Verkligheten överträffar dikten

Det som Josefine ser i serier likt denna, där fiktion och verklighet blandas, är att det är svårt att ge tittarna en djupare förståelse. Varför lyder församlingsmedlemmarna? Varför flyttar de inte bara därifrån? Det kan tittarna fråga sig.

– Om man tror att en person kliver in med öppna ögon i en sekt, som till exempel Jonestown på 70-talet i USA eller Knutbysekten, tar man miste. Man missar normaliseringsprocessen. Att manipulera människor som står i beroendeställning sker enligt min familjs erfarenhet med små steg över tid, och hårt växlar med mjukt.

Josefine och hennes man Samuel var unga när de kom till Knutby.
Josefine och hennes man Samuel var unga när de kom till Knutby. Privat

Hon menar att det finns många fördomar om människor som hamnar i en sekt:

– En fördom är att det bara är "svaga" eller väldigt udda människor som dras in. Jag skulle säga att en ledare med osunda motiv snarare attraheras av resursstarka personer. En ledare som knyter an utifrån en stark övertygelse – som en stark tro i fallet med Knutby – gör det svårt för individen att gå emot ledaren senare.

Det fanns också ett hot hängande över medlemmarna, förutom att stötas ut och bli helt ensamma.

– Vi och fler med oss hotades med evig död bortom räddning, att aldrig någonsin kunna få vara nära Gud. Det var ett luftslott av lögner där människor lekte Gud.

Annons

Josefine föreläser om grupptryck och sekterism

Efter att Josefines dotter vågade berättade för sina föräldrar om vad hon utsattes för av pastorn splittrades Knutbysekten 2016, för att sedan upplösas helt 2017.

Sedan dess har Josefine och hennes familj kämpat hårt med att komma tillbaka till ett normalt liv. Hon har gått – och går – i olika sorters terapi och har gjort det i nio år. Hon har utbildat sig till beteendevetare och ser i dag ljust på framtiden.

Josefine Frankner utbildar och föreläser inom bland annat Polismyndigheten, socialtjänsten, på skolor och företag för att ge nya perspektiv på ledarskap och grupptryck. Hos polisen utbildar hon i kursen Risk för våld på individnivå.

Josefine Frankner föreläser
Josefine är ute och föreläser, bland annat på myndigheter. Foto: Privat

– En sekt går att likna vid det vi ser i dag av gängkriminalitet, rekrytering av unga, radikalisering och även destruktiva relationer. Jag föreläser om normaliserings- och uppbrottsprocessen men också om betydelsen av att kunna upptäcka tendenser av sekterism i vardagen, till exempel på en arbetsplats eller i en destruktiv relation.

Som underhållning betraktad – om Josefine inte räknar med sina egna erfarenheter – säger hon så här om serien:

Annons

– Den är fängslade, och eskaleringen i dess dramaturgi är otäck och proffsigt gjord. Jag tycker att skådespeleriet håller en riktigt hög klass.

Pastorn som utnyttjade dottern dömdes till sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Åsa Waldau, som kallades Kristi brud, dömdes för misshandel mot både Josefine och mot hennes dotter.

Annons