Beatrice lämnade sektliknande tantragrupp: "Jag är död för dem"
Beatrice Karinsdotter lovar sig själv i januari 2016: ”Jag ska göra allt jag kan för att rädda de andra.”
Då hade hon sedan fem år tillbaka praktiserat och arbetat med en av Europas största tantragrupper, som vi väljer att inte namnge. Enligt deras hemsida beskriver de sig som en modern form av tantra som grundades 2010 av Sam, som vi kallar honom här, ett namn som Beatrice också använder sig av i sin självbiografi Vilsna själars paradis (Norstedts), som kom ut i maj.
I boken benämns Sam också som Sandie, Sams kvinnliga alter ego. I dag använder ledaren pronomen hon, men i och med att det här är Beatrice historia, som tar sin start 2011, kommer vi mestadels i den här artikeln använda pronomen han eftersom det var det pronomen som Sam använde då.
– När jag var med var Sam en man som klädde sig i kvinnokläder, han var transvestit, förklarar Beatrice när vi möts på Aller medias huvudkontor i Stockholm.
I dag lever Beatrice ett helt annat liv än hon gjorde för åtta år sedan. Hon bor på en stor gård i Ockelbo med sin sambo Theo, 47. Hon har ett eget företag där hon föreläser och coachar andra i hur de ska stärka sina relationer och läka från medberoenden, något hon själv har stor erfarenhet av.
– Jag nådde min botten i gruppen, säger Beatrice och fortsätter:
– Jag blev ju så sjuk, och blev mer eller mindre sängliggande för att jag var helt utbränd. Jag fick bygga upp mig själv från grunden. Jag har gjort hela den här resan som de som kommer till mig i mina coachingprogram.
Imponerades av sektens karismatiske ledare
Vi backar bandet.
För 14 år sedan halkade Beatrice in i tantravärlden på ett bananskal, som hon beskriver det. Hon hade haft en session med en tantrisk lärare utan att veta att han sysslade med tantra, som är en över 2 000 år gammal österländsk filosofi.
I dag skrivs det ofta om tantriskt sex i medierna, men i tantra är sexet bara en del av läran.
– Tantra handlar om att hitta dig själv så att du kan dela dig med någon annan. Det behöver inte vara sexuellt. Det kan vara en kreativ process, att jag är i total kontakt med min kreativitet och du är det. Och tillsammans blir det någonting som är större. Ett plus ett är tre. Det är tantra, förklarar Beatrice.
På en fest träffade Beatrice en man som rekommenderade henne att gå en av Sams kurser. Sam är australier, men skulle komma till Sverige för att hålla en utbildning.
– Jag fick höra talas om att Sam är en av världens främsta lärare. Nu kommer han till Sverige och vi har sån tur att han kommer hit. Jag var ju så här: ”Wow! Såklart att jag inte kan missa det!”
Till en början imponerades Beatrice av folket som tog tantragruppens kurser, musiken – de hade till och med en egen dj – för att inte tala om den karismatiske ledaren som under hennes första möte bar svarta kläder och solglasögon, som en riktig rockstjärna.
– Vi drogs ju verkligen med, in i hans karisma.
Beatrice uppskattade på en gång att gruppen inte var lika flummig som annan andlig lära hon hade stött på förut. Visst, mycket kretsade kring sex, även om Sam sa att sex bara var ett medel för att befria kursdeltagarna från deras egon.
Den mer känslige läsaren kommer kanske att ha svårt att ta sig igenom de första kapitlen i boken då det snart blir grafiska beskrivningar om vad som händer under den första kursen. I mångas ögon rena övergrepp.
”Ni kvinnor behöver lära er att överlämna er till oss män. Det är det som är grunden i tantriskt sex”, förkunnar Sam i boken.
Han såg Beatrice redan under första kursen, hon fick beröm och fortsatte att anmäla sig till tantragruppens utbildningar.
I dag, med sina erfarenheter i ryggen, har hon en helt annan åsikt.
– Mycket av det där var inte ens tantra. Det var en person som hade tagit namnet tantra. Om någon är intresserad av tantra skulle jag inte rekommendera det.
Det här är Beatrice:
Namn: Beatrice Karinsdotter.
Ålder: 52 år.
Bor: På en stor gård i Ockelbo.
Familj: Sambon Theo, 47, och sonen Joel, 29, från en tidigare relation.
Gör: Föreläsare, författare och certifierad relationscoach. Driver eget företag.
Aktuell med: Självbiografin Vilsna själars paradis (Norstedts), om hennes tid i en av Europas största tantragemenskaper.
Blev en del av sektens innersta krets
Totalt finns det tio nivåer att bemästra inom tantragruppen. Det var endast Sam som praktiserade den högsta nivån när Beatrice började ta kurser, och vem som helst kan inte gå vidare till nästa nivå utan att Sam och hans team godkänner det.
Beatrice blev direkt målmedveten, och ville också ta sig till toppen, vilket hon nästan gjorde.
Bara sex månader efter första mötet med Sam blev Beatrice en del av det inre teamet och hon började också hålla kurser runt om i världen i tantragemenskapens namn. Hon tjänade väldigt mycket pengar. För en kurs kunde hon få över 100 000 kronor.
Men allt var inte rosenrött.
I boken får läsaren ta del av Beatrice upplevelser i gruppen. Stundtals är det väldigt mörka scener som gestaltas, men eftersom Sam inte har blivit dömd för något av det som Beatrice skriver om kommer vi inte nämna det här.
Tror du att Sams beteende eskalerade, eller var det bara att du inte uppfattade hur det var i början?
– Hans beteende eskalerade. Som jag brukar säga, vi insjuknade tillsammans. Så är det ju med en sån här struktur. Den här personen som har makt och manipulation börjar manipulera, märker att den kan och då gör han det ännu mer. Och vi börjar följa ännu mer, och blir sjukare i och med det.
Du nämner ordet sekt i boken, är det vad du skulle kalla det i dag?
– Jag skulle säga att det är det, säger hon fortsätter:
– Det finns ju olika former av sekter. Det handlar om att hjärntvätta människor så att de är kvar, att ledaren har makt och kontroll över människor.
De tycker att jag är galen
Hon känner flera stycken avhoppare från det innersta teamet som är traumatiserade efter tiden i tantragruppen. Beatrice förklarar att maktstrukturen är ungefär som en lök med olika lager, de i det yttersta lagret kanske inte ens har märkt att det är toxiskt i mitten, i teamet som Beatrice ingick i.
När Beatrice var på nivå nio på utbildningsskalan och därför också precis under ledaren Sam i pyramidstrukturen som tantragemenskapen hade då, förstod hon en dag att Sam hade flera svåra beroenden och hon var medberoende.
Då hade hon träffat sin nuvarande sambo Theo, som också var med i gruppen, och tillsammans påbörjade de det svåra arbetet med att bryta sig loss.
Under sommaren 2016 började Beatrice gå i tolvstegsprogrammet för sitt medberoende. Sedan dess har hon gått olika program för flera beroenden och gått i traumaterapi tre gånger. Hon säger att hon i dag lider av posttraumatiskt stressyndrom och att hon fortfarande har kontakt med en traumaterapeut ifall måendet förvärras.
– Mitt liv är så tryggt nu, och mina beroenden är borta. Jag är så oerhört lite medberoende i dag. Men det kan komma situationer som är utmanande för mig och då kan jag få en kroppslig reaktion. Därför har jag en backup med min traumaterapeut.
Förlorade många vänner när hon vågade lämna
Sommaren 2016, när hon började gå tolvstegsprogrammet, var hon fortfarande med i tantragruppen. Det tog nio månader för henne att faktiskt lämna, tillsammans med Theo.
Efter sortin dröjde det till 2021 innan hon hörde från Sam igen där han i ett mejl bland annat skrev att han saknade henne och att hon varit hans bästa vän. Hon svarade på mejlet och bad honom lyssna på förklaringen om varför hon lämnade, men fick aldrig något svar.
I dag har Sam, som nu är Sandie, ”gått i pension”, som hon själv säger i ett videoklipp på gruppens egen kanal på Youtube. I klippet samtalar Sandie med sin gode vän, Army of lovers-profilen och tv-personligheten Alexander Bard, 63, och Sandie säger att gemenskapen numera har en platt organisationsstruktur, utan någon tydlig ledare.
Enligt Beatrice äger fortfarande Sandie tantragruppen.
– Han är fortfarande bakom kulissen och styr allting. Han skulle inte göra någonting annat.
Själv har Beatrice förlorat flera goda vänner sedan hon lämnade gruppen. De som är kvar i teamet i dag är samma personer som när Beatrice lämnade för åtta år sedan.
Du har ingen kontakt med dem?
– Nej, jag är död för dem. De tycker att jag är galen. Det är en sån stark sektdynamik.
Fotnot: När Beatrice gick med i tantragruppen hade hennes son Joel, från en tidigare relation, flyttat hemifrån, men han har hela tiden vetat vad som pågick. När Beatrice berättade att hon tänkte skriva Vilsna själars paradis var han stöttande. Hon beskriver deras relation som jättefin och hon har hans fulla stöd till publiceringen av boken.
Om du behöver hjälp:
Befinner du dig i en liknande situation som Beatrice och behöver hjälp och stöd kan du kontakta:
● Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS), Roks.se.
● Mansjouren, Mansjouren.se eller telefon: 08-30 30 20.
● Psykologmottagningar och psykiatriska mottagningar,mer information hos 1177.
● Brottsofferjouren,Brottsofferjouren.se eller telefon: 116 006.
● Socialtjänsten i din kommun.
● Är läget akut, ring alltid 112.