Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

En hyllning till Hertha Hillfon – en av Sveriges stora skulptörer

18 jun, 2021
author Petter Eklund
Petter Eklund
Hertha Hillfon ses från sidan, sitter vid ett bord med pennor och papper, på en träbänk och läser. Bakom henne syns en skulptur föreställande hennes man Gösta Hillfon.
Hertha Hillfon hemma i Mälarhöjden. Skulpturen föreställer hennes man Gösta Hillfon.
Hon var en av Sveriges stora skulptörer. 2021 firades 100-årsminnet av Hertha Hillfons födelse med utställningar och evenemang, samt en ny bok.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under 56 år, 1957 till 2013, var Hertha Hillfon verksam i ateljén och hemmet i Mälarhöjden, en miljö som växte till en förtrollad värld med ateljéer, brännugnar och skulpturer, både ute och inne.

Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan

6 Saker Du Inte Visste Om AntikrundanBrand logo
6 Saker Du Inte Visste Om Antikrundan

Hon blev känd och folkkär, inte minst genom offentliga arbeten, tv-program och filmer. Hennes personlighet fascinerade media under decennier. Verk och person flöt ihop till en mytisk, excentrisk uppenbarelse i en drömlik miljö. Hillfon skaffade sig en officiell persona, laddad med slagkraftiga aforismer och citat. Hon spelade rollen som ”Hertha Hillfon” för att kunna behålla sin inre frihet när strömmarna av nyfikna grupper, ambassadörer, beundrare, statsöverhuvuden, journalister och finansfolk blev strida.

Uppmuntrades att vara kreativ som barn

Hertha Hillfon var nummer fyra av 14 syskon Forsberg. Föräldrarna uppmuntrade sina barn att vara kreativa. Hon tänkte först bli sjuksköterska, men gick målarskolor och träffade där Gösta Hillfon som blev hennes man, en oumbärlig medarbetare och pappa till parets två barn.

Gösta var utställningsarkitekt och konstnär och den sammanhållande kraften i hennes yrkesliv. År 1942 flyttade paret till Göstas barndomshem i det då lantliga Mälarhöjden.

Hillfon anställdes av Rörstrand

Hertha var hemmafru tills barnen kom i skolåldern. Då, vid 32 års ålder, började hon på Konstfack och upptäckte keramiken. Efter skolan, 1958–59, slog hon snabbt igenom med sin lekfulla och rustika keramik med stora fat och expressiva friskulpturer. Rörstrand snappade åt sig Hillfon till en utställning i London 1959, men hon stannade bara sex veckor på fabriken. Hemmet och familjen var hennes mylla. Verkstaden låg i en liten blå stuga på tomten och byggdes gradvis ut. Bara fem år efter skolan fick Hillfon Lunningpriset, den tidens ”Nobelpris i konsthantverk”.

Annons

Inspirerades av popkonsten

I det tidiga 60-talet förvandlades hennes uttryck. Popkonsten inspirerade henne att skildra vardagens vanliga objekt: en obäddad säng, bruksföremål. Skalan på verken växte när offentliga beställningar flöt in: banker, restauranger, sjukhus. En installation till tunnelbanan vid Danderyds sjukhus är ett verk som ännu finns på plats.

Gösta ritade en ny verkstad 1968, ett allkonstverk av skulpturer och japanskt influerad arkitektur, kubbgolv och travers i det sex meter höga taket. Under 70-talet blev allt omkring henne modeller: människor, tyger, djur, träd och bruksföremål. Recensenter skrev om ”ömhetens arkeologi” och ”tidlös verklighet”. Dottern Maria med sitt nyfödda barn blev en skulptur av ”en vanlig svensk morsa”, men också en tidlös skildring av moderskap.

Flera konstverk av Hertha Hillfon.

Antik & Auktion hälsade på hos Hillfons hösten 1990. ”Det mesta jag gör kommer fram på lek. Jag måste känna strålningen av människan eller föremålet jag avbildar”, sade hon då.

Svårt att skapa efter Gösta Hillfons död

Gösta Hillfon avled 1995. Hertha Hillfon begravde sig i arbete, men med åren avtog krafterna och skapandet blev alltmer besvärligt. Runt om henne travades färdiga verk och fragment medan hon tog emot besökare och gjorde porträtt av ”bankmänniskor” för att betala sina dryga elräkningar. Hennes gamla ugnar slukade ström.

År 2008 visades en retrospektiv utställning på Waldemarsudde i Stockholm som kom att bli hennes sista. Hillfon arbetade vidare i långsam takt och avled 92 år gammal i sitt hem hösten 2013.

Annons

Planer fanns att förvandla hemmiljön till ett museum i klass med Carl Eldhs ateljé, Zorngården, Carl Larssons hem och Bror Hjorts hus i Uppsala. Stockholms politiker gjorde museet till ett vallöfte, men svek det och planerna på ”Hertha Hillfon-gården” skrotades.

Hertha Hillfons Vänner köpte delar av produktionen

Den ideella föreningen Hertha Hillfons Vänner lyckades genom donationer och insamlingar köpa ett representativt urval av Hillfons produktion på en upphetsad auktion på Stockholms Auktionsverk i september 2014, då flera verk klubbades till rekordpriser. Samtidigt såldes fastigheten och byggdes om till bostadsrätter.

Hillfon-föremål sällan på marknaden

Under ett par år drev föreningen en utställningshall på Skeppsholmen, men snart var pengarna slut och verksamheten stängdes. Ute i Mälarhöjden står ateljén öde, de små husen förfaller. Det finns planer på ett nytt bostadshus. Hillfon-föremål dyker sällan upp på marknaden och de är inte alltid av hög kvalitet. De offentliga verken är ofta i brons, men Hillfons verk är bäst i keramik. Flera verk har också plockats ner.

Hillfons verk lånas ut under jubileumsåret

Desto mer glädjande är att vi under jubileumsåret nu får chansen att se hennes konst igen. Hertha Hillfons Vänner lånar ut verk till museer och konsthallar och arrangerar evenemang. Släktingar ska visa ur sina samlingar.

Annons