Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Så föddes designklassikerna!

27 feb, 2020
author Lotta Bengnér
Lotta Bengnér
Stringhylla med gamla leksaksbilar
Foto: TT
Vet du vilken hemlighet som låg bakom namnet The Kelly Bag? Eller vilket syfte Lisa Larsons ABC-flickor egentligen hade? Bakom några av våra mest kända designade objekt finns historier som gör dem än mer intressanta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis
Hans Bøllings duck and duckling
Foto: Auctionet
Annons

Hans Bøllings ankor i teak

Ursprunget till danske designern Hans Bøllings träankor är lika rart som ankornas utseende: En vårdag år 1959 stoppade en polisman trafiken i danska Frederiksberg för att låta en liten ankfamilj passera. Händelsen fotograferades, spreds i media och charmade danskarna. Hans Bølling var inget undantag och inspirerades till att formge en egen ankfamilj i teak: Duck och ducklings!

Stringbokhylla med retrobilar
Foto: TT

String-bokhyllan – för alla behov

I slutet av 40-talet utlyste Bonniers Folkbibliotek en tävling: vem kunde komma med förslag på en bokhylla som var möjlig att bygga om och ut för att passa skiftade behov? Vinnare blev Nils och Kajsa Strinning med sina hyllplan som enkelt gick att flytta mellan de plastöverdragna metalltrådsgavlarna. När hyllan nådde marknaden blev efterfrågan enorm, och de kommande decennierna utvecklades stringhyllan till ett allt mer omfattande hyllsystem med bland annat tillhörande skåp, fällbord och lådor. Den produceras fortfarande.

Annons
The Kelly Bag
Foto: Auctionet

The Kelly Bag

Kellyväskan (The Kelly Bag) är en handväska från exklusiva modehuset Hermès, uppkallad efter skådespelaren och furstinnan Grace Kelly. Väskan, som kom 1930, kallades ursprungligen för ”H”, men döptes om efter att den setts bäras flitigt av Grace Kelly. Hon hade blivit förälskad i accessoaren efter att den använts som rekvisita i Hitchcock-filmen Ta fast tjuven, och använde under 1956 väskan för att dölja sin växande gravidmage för fotograferna. Trots att väskan snabbt blev känd som ”Kelly-väskan” dröjde det till 1977 innan Hermès officiellt gav den namnet. Även storheter som Audrey Hepburn och Babe Paley sågs med den höga sadelväskan. Kellyväskan är fortfarande en eftertraktad statussymbol som bärs av många kändisar, och kön till att inhandla en av de nyproducerade väskorna med prislapp från cirka 70 000 kronor är lång.

Lisa Larsons ABC-flicka Charlotta
Foto: Auctionet

Lisa Larsons populära ABC-flickor

Keramikern Lisa Larsons älskade ABC-flickor skapades ursprungligen för att fungera som dekorativa bokstöd. Materialet var stengods – vilket visade sig väga för lite för att hålla emot tyngden från böckerna. De fem frodiga figurinerna med namn som börjar på A till E (Amalia, Beata, Charlotta, Dora och Emma) uppskattades dock som fristående, dekorativa figuriner, och tillverkades fram till 1973.

Annons
Estrid Ericsons elefanttyg
Foto: Auctionet

Estrids Svensk tenn-elefant

Svenskt Tenns grundare, tennkonstnären Estrid Ericson, reste gärna till exotiska platser för att leta souvenirer, tyger och föremål att sälja i butiken på Strandvägen. Under ett besök i Belgiska Kongo inspirerades hon till att skapa det kanske mest kända av hennes mönster: Elefant. Mönstret började produceras under slutet av 1930-talet, men är än idag omåttligt populärt och produceras i 11 olika färger och med massor av användningsområden.

Juicy salif
Foto: Metropol Auktioner

Juicy Salif – den djuriska pressen

Den rymdskeppsliknande citruspressen Juicy Salif har idag 30 år på nacken. Idén till utformningen kom till på en restaurang på den italienska ön Capraia, där industridesignern Philippe Starck skulle äta middag. Han hade just fått i uppdrag att designa åt Alessi, ett företag inriktat på bland annat köksprodukter. När han fick in maten, bestående av en tallrik minibläckfiskar, inspirerades han av de långa benen och började skissa på bordstabletten i papper. Det tomatsåsfläckiga pappret skickade han sedan till vd:n för Alessi. Idag hänger bordtabletten inramad på Alessimuseet i norra Italien, och citruspressen är fortsatt eftertraktad.

Annons
Lampan Snoopy
Foto: Auctionet

Snoopy-lampan – upplyst humor

Det italienska brödraparet Castiglioni var lika kända för sin yrkesskicklighet som sin lekfullhet. Den klassiska och speciella bordslampan Snoopy från 1967 är ett tydligt tecken på detta. Förebilden är seriefiguren Snobben (Snoopy på engelska), med sitt förhållandevis stora huvud till sin kropp.

Annons