Så mycket är våra klassiska köksprylar värda
Hur mycket är prylarna egentligen värda?
Vi har tagit en titt på några gamla, klassiska föremål och deras värde.
Se också: Så tar du bort klistret efter etiketten
1. Gjutjärnsgrytan
Det är populärt med långkok och vad kan vara lämpligare att använda än denna finska designklassiker? Med sin rena form, läckra färg och sitt praktiska trähandtag är den så fin att den får stå mittpå bordet. Finns även i svart. Gjutjärnsgrytan designades 1959 av Timo Sarpaneva (1926–2006). Möbeldepån.
Värde gjutjärnsgryta: Ca 950 kr
2. Vattenkittel
Många känner nog igen denna rostfria vattenkittel. Den designades 1954 av Sigvard Bernadotte (1907–2002), en av Sveriges mest kända formgivare. Rågers Antik & Design.
Värde vattenkittel: Ca 400 kr
3. Litermått i plåt
Detta dekorativa litermått i plåt från 1900-talets början är fint som vas! Rågers Antik & Design.
Värde litermått: Ca 250 kr
4. Köksvåg
Vågen från början av förra seklet är fullt funktionsduglig. Den ovanliga blå färgen är original. Privat.
Värde köksvåg: Ca 900 kr
5. Hushållsporslin från Marianne Westman
5. Marianne Westman (1928–2017) är en av Sveriges mest kända formgivare och keramiker. Hennes olika serier hushållsporslin är efterfrågade än i dag. Teddys Antik.
Värde syltburk: Ca 280 kr
6. Brödställ
Trevlig till helgfrukosten. Ett praktiskt ställ i teak för det rostade frukostbrödet med fack vid sidorna för smör och marmelad, 50–60-tal. De gröna skålarna är inte original. Teddys Antik.
Värde brödställ: Ca 100 kr
7. Kopparmått
Dekorativa kopparmått med engelska mått. Odd & Fancy.
Värde kopparmått: Ca 100 kr totalt
8. Servisen Blå Eld
Blå Eld är en flintgodsservis från Rörstrands Porslinsfabrik, skapad av keramikern Hertha Bengtson. Tillverkningen startade 1949 och servisen slog igenom 1950. Blå Eld tillverkades fram till 1971. Servisen består av vita och blå delar. Servisen gjordes också i grått, grönt och rött, dock i mindre upplagor. Blå Eld är fortfarande mycket efterfrågad på auktioner och i antikaffärer. Privat.
Värde Blå Eld: Ca 1 900 kr
9. Kryddsnurra
Kryddsnurran i teak och glas för 8 kryddburkar är tillverkad i Danmark i mitten av 60-talet och avsedd att hängas på väggen. MG Antik & Kuriosum.
Värde kryddsnurra: Ca 750 kr
10. Form för fiskaladåb
På köksbilder från både slott och koja ser man ofta kopparföremål hängande på väggen. Den här formen för fiskaladåb är nog mer dekorativ än praktisk. Rågers Antik & Design.
Värde aladådform: Ca 150 kr
Av Britt Mari Granath
Foto: Pernilla Wästberg