Hur ska vi rengöra och putsa den gamla ljusstaken?
Antikfrågan: Hur putsar jag den gamla ljusstaken?
Hej Helena!
Jag har en fråga om en vacker gammal ljusstake. När vi röjde ur källaren i mormors hus, så låg den undanstoppad längst in. Varken min mamma eller jag kan komma ihåg att vi har sett den förut. Ljusstaken är stor och tung, mäter 34 centimeter och färgen är mörkt grå, med matta guldgula partier. Vackert utsirad med vinrankor och diverse ”krusiduller”. Botten består av rostigt järn och har en skada, där vi ser något vitt innanför. Vi har inte hittat några stämplar.
Nu har jag och mamma massor av frågor: Hur gammal kan den vara? Svensk? Material? Och ska man putsa den? Sedan undrar vi förstås hur den hamnade i mormors källare, men det är en annan historia…
Vänliga hälsningar Anette och Eva S, Nyköping
Se också: Så rengör du dina bestick
Antikexperten svarar: Torka ljusstaken med en svamp
Vilket spännande källarfynd ni har gjort! Den gamla ståtliga ljusstaken är ursprungligen en del av ett par, som har prytt middagsbordet och säkert varit med på många glada fester. Personligen tycker jag inte att den känns svensk, men det är svårt att gissa på tillverkningsland. Västeuropa känns dock troligt. Åldern är lättare: i slutet av 1800-talet var modestilarna bland annat nyrokoko och nyrenässans. Här syns drag av båda.
Ursprungligen var ljusstaken täckt med ett skikt av nysilver, och de gula partierna som syns är undermetallen som lyser igenom, som ett resultat av idogt putsande. Ljusstaken är tillverkad i en mässingslegering, och ihålig.
Det vita som skymtas i botten är en gipsmassa som den har fyllts med för att stå stadigt, och få en imponerande tyngd. Bottnen har sedan förseglats med ett lock av samma metall, men detta ser ut att ha fallit av. Under finns ytterligare ett skikt som ska ge tyngd; det är järn, vilket nu har börjat rosta.
Restaurera eller behålla ljusstaken
När det gäller skötsel finns det två vägar att gå: restaurera eller behålla. Man kan låta omförsilvra den och då sätta fast en ny botten. Fortfarande finns det flera välrenommerade firmor att kontakta för kostnadsförslag.
Det andra alternativet är att behålla ljusstaken i sitt nuvarande skick. Torka i så fall bara av den med en fuktig svamp med diskmedel och lite vatten. Torka torrt efteråt. Det är viktigt att skydda bottnen mot fukt, och tänk på att rosten där kan orsaka fula fläckar på underlaget!
Ett tips är att klippa till en bit OH-film, och låta ljusstaken stå på den. Jag skulle inte putsa mera på ljusstaken, eftersom de bortnötta partierna då framträder tydligare.
Helena Löwenstierna