Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Hur räddar jag teakbordet?

27 jan, 2016
author Agata Garpenlind
Agata Garpenlind
Småskador på möbler som liksom smyger sig på i vardagen: ringar efter glas, hack efter knivar. Hur får man egentligen bort dem? Vår läsare har ett vackert teakbord som bara behöver lite extra kärlek. Vår antikexpert berättar hur du sköter teakbordet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Hur polerar jag teakbordet?

Vi har fått ett underbart rumsbord av mina svärföräldrar. Jag vet att bordet är danskt och från 1950–1960-talet och av Johannes Andersen för Trensum (lapp finns på undersidan).

Nu till min fråga: Bordet har stått på svärföräldrarnas vind i många år och har ”torkat” och blivit blekt, det är annars i ganska bra skick, lite småmärken efter många års användning bara. Jag skulle vilja polera upp det men vet inte med vad eller hur? Törs jag slipa lite fint med ett fint sandpapper och vad ska jag använda för behandling? Vill att bordet ska återfå den där djupa varma teakfärgen som jag tror att det har haft.

Maria

Se också: DIY – Så blir dina glas skinande rena

DIY: Så blir dina glas skinande renaBrand logo
DIY: Så blir dina glas skinande rena

Antikexperten svarar:

Grattis till ert fina teakbord, som är ett mycket bra exempel på möbler från tiden det representerar! Extra roligt är förstås att du vet vem som har gjort det. Sådan information på en möbels undersida är verkligen ovärderlig.

Bordet har med ålder och användande blivit solblekt, uttorkat och fått en del småskavanker. Det borde inte vara särskilt svårt att återge möbeln sin släta yta och djupa, mättade teakfärg. Tvekar du inför att göra det själv kan du alltid vända dig till konservator/möbelrestaurerare för bedömning och kostnadsförslag.

Fyra steg som gör teakbordet som nytt

Åtgärderna kan enklast beskrivas i fyra steg: slipning, dammborttagning, inoljning och efterpolering.

Annons

1. Börja med att undersöka om bordet verkar ha blivit omslipat tidigare. Många teakbord har fanerade skivor, och det är viktigt att veta hur djupt man vågar gå när man slipar. Börja sedan slipningen med ett papper av grovlek 120–180, på en kloss. Jag föreslår handslipning framför maskin, för att ha mera exakt kontroll över processen. Gå sedan upp i finhetsgrad på slippapper, till 1000, för en slät och len yta. Sedan gäller det att få bort allt slipdamm från porerna i träet. En riktigt bra mikrofiberduk är en metod, en mjuk trasa med T-röd är en annan.

2. Låt torka ordentligt innan det är dags för tredje steget: att olja in bordet igen. Använd teakolja av god kvalitet (finns i fackhandeln) och en mjuk, luddfri trasa. Påför oljan ganska rikligt. Stryk ut och arbeta in ordentligt. Låt därefter bordet stå och suga åt sig under ett par timmar. Sedan är det dags att kontrollera. Där oljan ligger blank på ytan är träet mättat, men på eventuella matta partier behöver man tillföra ytterligare olja.

3. Därefter gäller det att noga torka bort all överflödig olja, med mjuka luddfria trasor. Efterpolera sedan noga och länge, så får du upp lystern och djupkänslan i träet, samtidigt som ytan blir tåligare.

4. Det finns de som förespråkar att slutligen använda en hårdvaxolja, eller att lacka, för att ytterligare göra bordsskivan motståndskraftig; ett enklare sätt kan ju i stället vara att använda underlägg för glas och muggar, och därmed behålla teakens naturliga finish.

Annons