Det våras för blomsterbordet
Att hålla på med växter ger många och positiva associationer. Växtkraft, klorofyll, liv – ja allt det där blir en härlig kick. Gruppen trädgårdsintresserade växer explosionsartat och en följd av det är att vi återupptäcker gamla saker som har med trädgård och plantering att göra, som trädgårdsmöbler och blomkrukor.
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis
Även blomborden har fått en renässans. De är idealiska som rumsavdelare eller för att pigga upp ett tråkigt hörn. Men framför allt skapar de riklig grönska inomhus.
Inspireras av Karin och Carl Larssons hem
Blomborden är en kul utmaning för den som tycker om växter. Det är spännande att välja sorter som passar ihop och sedan gå igång på själva arrangemanget. En idé är att placera höga växter i mitten och låga runtom, gärna sådana som hänger ner utanför kanten. Eller så fyller man helt sonika bordet med likadana växter så att det blir ett härligt överflöd av samma sort. Eller så gör man precis hur man vill!
Inspiration kan du söka i till exempel Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn där växter fanns i överflöd.
Larssons Lilla Hyttnäs
Konstnärsparet Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn är än i dag en inspirationskälla för inredningsintresserade.
Paret träffades i den skandinaviska konstnärskolonin Grez-sur-Loing utanför Paris och gifte sig 1883. År 1888 flyttade de in i Lilla Hyttnäs som var en gåva från Karins far. Karin vävde och broderade moderna textilier, formgav möblerna till hemmet och även kläder till sig själv och barnen.
Sundborn ligger 13 km utanför Falun. Läs mer om öppettider och guidade visningar på carllarsson.se.
Citrusträd första krukväxterna inomhus
De första krukväxterna man hade inomhus här i norr var citrusträd. På slott och större gods var det under 1600- och 1700-talet vanligt att bygga ett orangeri eller en vinterträdgård. Efterhand började de ostindiska kompanierna ta med sig frön och växter från exotiska länder, till exempel pelargonen från Afrikas sydspets.
I mitten och slutet av 1800-talet flödade de borgerliga hemmen av växter inomhus. Man hade stora krukväxter på piedestal och på småbord trängdes mindre växter. De som var lättskötta och enkla att driva fram blev populära.
I hemma-hos-reportage från 1940- och 50-talen syns ofta ett blombord med växter som slingrar sig upp på en vägg eller runt ett fönster.
Blombordet populärt under 1940- och 50-talen
Blombordet vid den här tiden var en populär möbel och det tillverkades många olika varianter i till exempel trä med plåtlåda eller med benställning i String-modell. Många gjordes också i rotting, vilket passade fint ihop med rottinggruppen i uterummet.
Ju fler desto bättre
Den romantiska pelargonen Mårbacka med ljusrosa blommor älskas av många. Det finns ingen koppling till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, vad man vet. Sorten ger framför allt associationer till Karin och Carl Larssons hem i Sundborn, eller hur?
Pelargonen är en tacksam växt som det är enkelt att ta sticklingar av, men vänta gärna tills plantan växt till sig lite.
Gör så här:
1. Skär eller bryt av ett skott, gärna toppen av en gren, med fyra, fem blad på.
2. Lossa de nedersta bladen försiktigt så att du har två, tre kvar. Det är där bladen suttit som rötterna bildas. Finns en blomknopp i toppen så ta bort den också, så att den inte tar kraft från sticklingen.
3. Stick ner sticklingen i en liten kruka med porös såjord, sätt den en till två centimeter djupt. Vattna inte för mycket, jorden ska vara fuktig men inte för blöt.
4. När sticklingen växt till sig, planera om den i blom- eller plantjord och ta gärna bort eventuella blomknoppar den första tiden.
Just nu är trädgårdsintresset större än någonsin. Att syssla med växter är avkopplande och rofyllt i en annorlunda tid. Några har stora trädgårdar som ska skötas, medan andra ägnar sig åt en balkong och inomhusväxter.
Blombordet som rumsavdelare eller inredningsdetalj
Blomsterbordet ger möjlighet att skapa en liten mobil samling med enkelt utbytbara växter som alltså kan anpassas efter säsong. Det kan fungera som rumsavdelare eller vara en rolig inredningsdetalj. Och tänk så praktiskt att inte behöva belamra fönsterkarmarna med växter som står och torkar i solen och är i vägen när man ska vädra. Med ett blombord eller två kommer grönskan längre in i rummet.
Blomsterbord på loppis
På andrahandsmarknaden finns det många varianter att välja mellan. Några modeller har blivit väldigt populära och kostar en slant, men många ännu oupptäckta favoriter är lågt värderade.
De låga priserna beror till viss del på att blombord ofta är i ganska dåligt skick. Allt vattnande har lämnat efter sig fläckar på träet och metallinsatserna är både kalkiga och rostiga. Men det är så gamla blomsterbord ser ut. Och det gör inte så mycket.
När vi återigen fyller dem med växter får de nytt liv, och vi själva njuter av prakten. Tänk så mycket en liten möbel kan göra.