Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Duka fint med loppisfynd – från frukostbrickan till kvällsdrinken

18 jun, 2021
author Erik Bilén
Erik Bilén
Träbord med vit duk, dukat med saft i burkar, en kopparkittel och glasvas med sommarblommor, ljusgrön träpanel i bakgrunden och kristallkrona i taket.
Nu är det tid för kaffekalas, men solen och värmen inbjuder också till frukost, lunch ochdrink i det gröna. På andrahandsmarknaden finns mängder av prisvärda föremål tillsäsongens finaste dukningar. Och det bästa är att nästan allt smakar bättre i det fria.
Nu är det tid för kaffekalas, men solen och värmen inbjuder också till frukost, lunch och drink i det gröna. På andrahandsmarknaden finns mängder av prisvärda föremål till säsongens finaste dukningar. Och det bästa är att nästan allt smakar bättre i det fria.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att duka ett bord till fest är en tradition som går långt tillbaka. Under 1600-talet utvecklades bordsdukningen till en konstform med dyrbara damastdukar, stora brutna servetter och mitt på bordet en svan. Allt för att imponera.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

På 1700-talets festbord placerades i stället en platå, som är en typ av prydnadsbricka av fajans eller porslin, på bordets mitt. Brickan gav plats åt uppsatsskålar som fylldes med frukter. Allra helst skulle det finnas en ananas i en av skålarna, men det var inte många som hade råd med något så exotiskt. Få frukter klarade frakten från Mellanamerika och därför blev priserna skyhöga.

Veranda med bord och två stolar. På bordet ligger vit duk med blått mönster och en gul bricka dukad med ägg, croassianter och vit teservis.
Att äta frukost ute en skön sommardag slår det mesta. Duka vackert med en broderad duk som du köper på loppis för några tior.

Skålar och bordsplatåer i brons

I 1700-talets England, där ananaskulten var särskilt stor, var begäret så stort att man lustigt nog kunde hyra en ananas för en kväll. Även under 1800-talets empir stoltserade den som hade råd med bordsplatåer och uppsatsskålar. Skillnaden var att de nu var gjorda av glänsande förgylld brons, i stället för av porslin eller fajans som tidigare.

Annons
Gul plåtbricka dukad med vit servis och en skål jordgubbar.
Den sommarlätta frukostservisen är tillverkad hos Rörstrand under början av 1900-talet. Utöver tekannan med tillhörande skål och mjölkkanna, ingår två tekoppar och två äggkoppar samt två fat i uppsättningen. Vi hittade den hos Vinden Second Hand i Alingsås för 550 kronor. Plåtbrickan med gallerkant i solgul färg från 1900-talets första hälft kostar 50 kronor hos Pingstkyrkan Second Hand i Kungälv.
Gul plåtbricka dukad med skålar i vitt och mörkblått, glasskål med röda vinbär och turkos skål med müsli.
Mönstret med det halverade paradisiska äpplet heter Eden och är ritat 1960 av Sigrid Richter, inte av Marianne Westman som ofta anges. Priset för tallrikarna är 75 kronor styck hos Pingstkyrkan Second Hand i Kungälv. Filbunkeskålen från senare delen av 1800-talet kommer från Holmens Marknad, där den kostar 100 kronor. Den hundraåriga plåtburken, som är fylld med müsli, hittade vi på samma ställe 125 kronor.

Nya material tack vare industrialiseringen

Tack vare industrialiseringen, som tog sin början under mitten av 1800-talet, utvecklades nya, enklare typer av material, som pressglas, nysilver och förnicklad plåt. Detta möjliggjorde fina dukningar även för dem som inte hade så god ekonomi.

Annons

Omkring sekelskiftet 1900 kom emellertid de tidigare epokernas välregisserade middagsbjudningar att få konkurrens av kaffekalaset som gav möjlighet att umgås mer informellt.

Sillen är framdukad i burkar av glas från 1900-talets första hälft, 10kr styck hos Vinden Second Hand. Potatisen ligger i en karott som hör till en snart hundra år gammal servis från Karlskrona. Liknande går att hitta på auktion och loppis för några hundralappar.
Vit duk med rött mönster, med fem snapsglas från 1800-tal och en gammal ättiksflaska med snaps i.
Snapsglasen från sent 1800-tal har ett pris på 40 kronor styck, medan flaskan som undertill är märkt Kronättika ligger på 75 kr hos Pingstkyrkan Second Hand i Kungälv.

Val av porslin och duk var viktigt

Redan under mitten av 1800-talet började fina damer att invitera varandra på bjudningar med kaffe och kaka. Det var inte bara kaffet och kakan som stod i fokus, valet av porslin och duk var såklart minst lika viktigt.

Annons

Så småningom blev kaffebröd och kakor allt vanligare även i de enklare hemmen på landsbygden. Utvecklingen av kakbakandet möjliggjordes av att tillgången på pressjäst, socker och vetemjöl ökade. Smör, som är kakans tredje huvudingrediens efter mjöl och socker, hade alltid funnits nära till hands i och med djurhållningen.

Järnspisen utvecklade bakandet

Bakandet fick ytterligare en skjuts framåt tack vare järnspisen som under denna tid gjorde bejublad entré i många hem. I järnspisen var det i jämförelse med de tidigare öppna spisarna och bakugnarna enklare att kontrollera värmen, i synnerhet i den lilla ugnen som passade perfekt till bakning. Detta ledde fram till en experimentlusta i köket som resulterade i många av våra mest älskade och fortfarande använda kakrecept.

Vit duk med rött mönster, dukat med tallrikar, snapsglas, gräddvit tillbringare med sommarblommor, glasskål med rädisor och en grön skål med ölflaskor i.
Ölflaskorna är serverade i en 1930-talsskål av Wilhelm Kåge (1889–1960) från Gustavsberg. Priset ligger på 1600kr hos Le Village Antik. Brödfatet av rödlackerad plåt från sent 1800-tal hittade vi för 50kr och glasfatet från samma tid för 20kr hos Holmens Marknad.

Att ställa till med ett kaffekalas på moderiktigt vis i trädgården fanns det många anledningar till. Förutom traditionellt söndagskaffe firades gärna namnsdagar och födelsedagar, liksom att ett gemensamt arbete på gården var slutfört, med ett kaffebord. Även under de tidigare epokerna njöt man av kaffe, liksom vin och mat, i trädgården vid sidan av de stora middagarna. I små trädgårdspaviljonger och lusthus som gav skydd mot vind, sol, värme och köld åt och drack man i mindre sällskap när lusten föll på.

Annons
Duk med fem glasfat på fot med småkakor. Fång med blåa och vita sommarblommor.
Fat på fot av pressglas passar utmärkt att servera fina småkakor på. Dessa kostar från 30 kronor styck hos Björkåfrihet.

”Den vilda naturen” var något som lockade under 1700-talet och därför blev trädgårdarna och parkerna nya rum för måltidsupplevelser. Uterummen var på så vis viktiga scener för socialt umgänge. Mat, dryck, konversation, spel och promenad förenades till en lustfylld helhetsupplevelse. Utomhusmåltiderna var dessutom mindre strikta och krävde därför färre betjänter, vilket möjliggjorde en friare samvaro.

Annons