Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Antika snäckor – Ewald Dahlskogs polulära alster

20 maj, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Kollage med olika typer av snäckformer
Den sinnrika spiralvridningen, symbolladdningen och formens utsökta elegans. Inte konstigt att vi älskar snäckan, som just nu syns mer och mer i inredningssammanhang.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vem har inte letat snäckor längs strandkanten? Gått med huvudet böjt och ögonen på helspänn för att se vartenda skal som sticker upp ur sanden. Försiktigt stoppat fina exemplar i fickan och kastat tillbaka de skadade i havet.

Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan

6 Saker Du Inte Visste Om AntikrundanBrand logo
6 Saker Du Inte Visste Om Antikrundan

Formen är fascinerande. Den symboliserar födelse och liv, men även exotiska resmål och sol och bad. Känslan av frihet kort och gott.

Antik snäcka
Glasyren på snäcka D313 som tillverkades åren 1948–53 är ovanligt vacker. Den är 20 cm bred och 10 cm hög. Privat ägo.

Grundaren av Firma Svenskt Tenn, Estrid Ericson, är känd för sina arrangemang med snäckor. Hon placerade ut dem i vitrinskåp och fönster, både i butiken och hemma hos sig själv. Snäckorna kom från hennes resor runtom i världen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Grön antik snäcka
Skönheten med ljusgrön glasyr har modellnummer D387 och tillverkades 1951–53, det vill säga åren efter Dahlskogs död. Den klubbades för 300 kr (600) på Gästriklands Auktionskammare och är 18 cm bred och 10 cm hög. Det låga priset berodde sannolikt på två små nagg framtill.

Ewald Dahlskog för Bo Fajans

Konstnärer har genom århundraden avbildat snäckor i olika former. I Sandro Botticellis målning Venus födelse från 1480-talet står den nyfödda kärleksgudinnan Venus på ett snäckskal i havet när vinden driver henne in mot land.

Beige och lite skrovlig snäcka
Den beige snäckan med skrovligt yttre och vackert pärlemorfärgat inre klubbades hos Bukowskis Market tillsammans med en skål, även den från Bo Fajans, för 716 kronor (2 000). Snäckan har modellnummer D314 och tillverkades åren 1948–53. Den är 20 cm bred.

Och tänk alla vackra keramiksnäckor som har gjorts under 1900-talet. Till exempel Ewald Dahlskogs skapelser för företaget Bo Fajans i Gävle. Dahlskog rekryterades dit 1929 för att förnya sortimentet inför Stockholmsutställningen året därpå. På kort tid tog han fram flera moderna modeller, bland annat de tuffa klotvaserna med horisontella ränder. Han var stram i sitt formspråk men skapade livliga ytor genom spännande glasyrer.

Havsgrön antik snäcka
Det är vackert havsgrön glasyr på modellen D313 som tillverkades åren 1948–53 och som klubbades för 350 kr (300) på Metropol. Bredden är 20 cm och höjden 10 cm.

Dahlskogs första snäckor är från slutet av 1940-talet. Kanske satt han en sommardag med en vacker snäcka i handen och förundrades över den ojämna, kalkiga utsidan och den blanka, pärlemorskimrande insidan. Vilken kontrast! Tänk att kunna återskapa den i keramik.

Annons

Snäckor och koraller kan vara olagliga

Tänk på! I dag ska man inte köpa snäckor och koraller utomlands. Många arter är utrotningshotade och olagliga att handla med.

Vem var formgivaren Ewald Dahlskog?

Ewald Dahlskog (1894–1950), konstnär och konstnärlig ledare på Bo Fajans 1930–1950.

Vad är Ewald Dahlskog mest känd för?

Sin 1930-talskeramik för Bo Fajans. Den är stramt modernistisk men med en mjuk touch. Han är också känd för fantastiska intarsiaarbeten i stort format för bland annat Konserthuset i Stockholm, Ivar Kreugers Tändstickspalats och fartyget Stockholm för Svenska Amerikalinjen.

Vilka modeller ska du leta efter?

De modeller som visades på Stockholmsutställningen 1930 är mycket eftertraktade i dag. Många samlare vill köpa den klotrunda vasen med horisontella ränder som gjordes i olika storlekar och med olika glasyrer.

Även hans blomkruka Lotus från 1930-talet är eftertraktad. Tänk på att krukan har ett speciellt fat som hör till, för det är ett stort plus om det finns kvar.

Vad kostar Ewald Dahlskog prylar?

Ewald Dahlskog är fortfarande något av en doldis för dem som inte är specialiserade på keramik. Hans karriär blev kort då han gick bort redan vid 56 års ålder. Med tanke på hur nyskapande han var är prisnivån låg på hans Bo Fajans-keramik.

Provade även glas

Ewald Dahlskog provade även på glaset som material. Åren 1926–1929 var han knuten till Kosta Glasbruk.

Av Jenny von Platen

Foto: Shutterstock/TT, Respektive auktionshus

Annons