Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Allt du behöver veta om möbelarkitekten Axel Larsson

21 okt, 2019
author Jenny Von Platen
Jenny Von Platen
Kollage av Axel Larsson och en av möbelformgivarens stolar
Axel Larsson var en otroligt produktiv möbelarkitekt under sin över 50 år långa karriär. Här är allt du behöver veta om formgivaren och hans älskade verk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vem var Axel Larsson?

Axel Larsson (1898–1975) var en svensk möbelarkitekt och formgivare.

Se också: 6 saker du inte visste om Antikrundan

6 Saker Du Inte Visste Om AntikrundanBrand logo
6 Saker Du Inte Visste Om Antikrundan

Mest känd för?

Möbler han ritade för Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors. Han arbetade där i drygt trettio år och tog fram ett flertal serier som var och en innehöll många olika modeller. Larssons tanke var att kunden skulle kunna välja enstaka möbler och själv kombinera dem, i stället för att tvingas köpa en hel färdig uppsättning.

Vilka av Sven Axel Larssons föremål ska vi titta efter?

De möbler som tillverkades på Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors är av fin kvalitet och gjordes i stora antal, så de är inte helt ovanliga på andrahandsmarknaden. Där finns det fynd att göra. Axel Larsson ritade även möbler för enskilda snickare i Stockholm. Dessa gjordes i litet antal och är mycket ovanliga.

Prisnivå på möbler?

Axel Larsson var produktiv. Han ritade en mängd olika möbler så prisbilden varierar en hel del. Priset beror till stor del av hur spännande formgivningen är. Stolar i enkel stil kan gå för ett par hundralappar styck medan mer arbetade möbler i Swedish Modern-anda kan säljas för ett par tusenlappar. Många av Axel Larssons sittmöbler tillverkades under första halvan av 1900-talet och har använts flitigt i hem och i offentlig miljö. Hans eleganta modeller med fint sydda sitsar i skinn eller tyg är svåra att få renoverade i dag, vilket påverkar prisbilden negativt. Bord, skåp och byråer tenderar att ligga högre i pris.

Annons

Ritbiträde för Carl Malmsten

På slutet av sin utbildning på Tekniska skolan i Stockholm praktiserade Axel Larsson som ritbiträde hos den tio år äldre Carl Malmsten som vid den här tiden arbetade med möbler för Stockholms Stadshus. Det måste ha varit ett spännande och lärorikt projekt för en ung Axel Larsson.

Ritade sekretär till Lotteriutställningen 1934

Den nätta sekretären i mjuk funktionalism är formgiven av Axel Larsson för Stockholms Hantverksförening och visades på deras Lotteriutställning 1934. Den är fanerad i päronträ och har beslag i vitmetall. Bukowskis bifogade ett foto från utställningen där sekretären finns med. Det var A Th Ohlssons Snickerifirma i Stockholm som utförde det fina hantverket. Vinnande bud blev 16000 kr (15 000–20 000). Bredden är 100 cm och höjden 113 cm.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Axel Larssons sekretär

Byrå för Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors

Axel Larssons byrå

Stolar till Göteborgs Konserthus

Axel Larssons stol

Bra sittkomfort. När Göteborgs Konserthus invigdes 1935 var det många som noterade de sköna sittmöblerna, formgivna av Axel Larsson. Han arbetade fram en bekväm sittkurva i mjukt rundad form och tillverkningen skedde på Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors. Axel Larsson var otroligt produktiv som möbelarkitekt och en av hans många omtyckta modeller är den nätta karmstolen från 1936. En sådan hade letat sig till Växjö Auktionskammare där den klubbades för 1 100 kr (800).

Annons