Så blir du av med vägglöss – populära metoden ratas av experterna
Kan man göra något själv för att bli av med dem?
Vi djupdyker i vad man ska tänka på som drabbad!
Det finns få saker som får det att krypa så mycket i skinnet på oss som blotta tanken av att ha vägglöss hemma. Kanske just för att deras föda utgörs av... människoblod, som de kalasar på under natten. Därav deras engelska beteckning ”bed bugs”, som direkt översatt betyder ”sänginsekter”. Ja usch, du hör ju!
Dessa skadedjur, som i vuxet tillstånd inte är större än en äppelkärna eller tjockare än ett kreditkort, är otroligt svåra att upptäcka och därför svåra att bli av med.
Vilket såklart väcker frågan: ”Hur blir man av med dem?” Vi djupdyker i råd och rön – från såväl hobbyexperter som rena proffs på skadedjursbekämpning!
Egna bekämpningsmedel mot vägglöss – funkar de?
Om man knappar in sökningen ”Kan jag bli av med vägglöss på egen hand?” på internet kan man hamna på bloggar, artiklar och i olika forumtrådar där självutnämnda experter rekommenderar ättika som metod för att bli av med vägglöss.
Enligt dessa vittnesmål kan man ta död på vuxna vägglöss genom att spraya dem, och deras gömställen, rikligt med ättika.
Denna metod ska däremot inte ta död på äggen, utan endast de fullvuxna djuren. Vilket innebär att det är en högst kortsiktig lösning.
Ratas av experter på skadedjursbekämpning
Enligt Anticimex finns dock inga husmorsknep eller städtips som en privatperson kan ta till för att effektivt kunna utrota dessa skadejur.
”Om du misstänker vägglöss behöver du ta in professionell hjälp för att bli av med dem”, skriver företaget på sin hemsida.
Inte heller går det att svälta de små ovälkomna rackarna.
”Vägglusen kan klara sig lång tid utan tillgång till mat, och kan inte svältas ihjäl”, skriver skadedjursbekämparen.
Fakta om vägglöss
- En vägglus färdas upp mot 30 meter under en natt i jakt på föda. De kan inte flyga eller hoppa, utan förflyttar sig krypande.
- Om vägglusen har tillgång på föda i form av sovande människor, lämnar de inte den platsen.
- Honan lägger omkring 1–5 ägg om dagen. Dessa ägg kläcks efter 1-2 veckor.
- Innan vägglusen är fullvuxen kallas den för nymf och redan som nykläckt nymf börjar den suga blod.
- Vägglöss kan gå i dvala i upp till ett helt år, om de inte har tillgång till föda.
- Bett från vägglöss är oftast ofarliga, men brukar kunna klia och bli irriterade. Det kan vara svårt att urskilja från ett vanligt myggbett.
- Man kan vara allergisk mot vägglöss.
- Vägglöss orsakar inga materiella skador, men mycket fysiskt och psykiskt elände för den drabbade.
- Vägglöss sprider inte sjukdomar.
- Vägglöss kan man inte få in från naturen. De sprids generellt på resor, liftandes i resväskor och bagage, eller via begagnade möbler.
- Vägglusen bor gärna gömda i sängbottnar, möbler, bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och även böcker.
- Små blodfläckar på sängkläderna kan vara ett tecken på vägglöss.
- Vägglös ömsar skinn.
Så kan du förebygga problemet – med enkla rutiner
Är man drabbad bör man alltså söka professionell hjälp för att bli kvitt problemet med vägglöss. Man kan däremot vara proaktiv och ta till en del knep som kan förebygga att just du drabbas.
Anticimex rekommenderar exempelvis att man vidtar vissa försiktighetsåtgärder när man är på resande fot, vare sig man reser inom Sverige eller utanför landets gränser.
Under resan:
- Vid ankomst, undersök sömmar kring sängen och andra skrymslen. Ansamlingar av små svarta ”bläckfläckar” kan vara spillning från lössen. Be då personalen om att få byta rum.
- Förvara aldrig din resväska öppen på golvet. Ställ den både högt upp och långt ifrån sängen.
- Använda inte byrå eller garderob, om det finns i ditt rum, utan förvara dina tillhörigheter resväskan.
- Är du precis hemkommen från en resa kan du vidta andra åtgärder i hopp om att kunna förhindra att eventuellt överlevande kryp etablerar ett hem hos dig.
Efter resan:
- Tvätta samtliga kläder och textilier i minst 60 °C.
- Lägg övrigt innehåll i plastpåsar som du lägger i frysen (-18°C) i en veckas tid.
- Kontrollera din resväska noggrant och dammsug den. Tänk då på att även dammsugarpåsen bör läggas i en plastpåse och förvaras i frysen under en veckas tid, innan den kan slängas med de vanliga soporna.