Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så rensar du ut saker med känslomässigt värde

25 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: TT/Shutterstock
Det är svårt att kasta sentimentala föremål. Men det går. Och känslan att bo i ett hem som inte har överfulla garderober och hyllor är befriande. Här är några råd som hjälper dig på traven.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 15 saker att rensa ut ur garderobenBrand logo
Se också: 15 saker att rensa ut ur garderoben

Att rensa och göra sig av med saker som har ett känslomässigt värde kan vara mycket svårt – för att inte säga nästintill omöjligt.

Ibland måste det ändå göras. Kanske för att man ska flytta till ett mindre hem.

Känslan efteråt kan däremot vara positiv – att bo i ett hem som inte har massor av prylar staplade överallt och fulla lådor är befriande.

Så hur ska man få gå tillväga för att klara av att rensa? Här kommer ett par råd.

Börja på ett ställe

Börja på ett ställe. Har du hört ordspråket om hur man äter en elefant? Det fungerar på samma sätt med ett sådant här projekt: Man tar en bit i taget.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Så sätt inte upp så höga mål för dig själv, utan börja smått. En garderob, en låda, en del av köket ... Jobba dig igenom hemmet – en bit i taget.

Låt det ta tid, var snäll mot dig själv

Ge dig själv tid – men håll tiden

Låt dig ta den tiden du känner att du behöver. Men sakta heller inte ner på farten. Sätt en realistisk tidsram och håll den.

Ett års-regeln

Fråga dig själv hur viktigt en sak kommer att vara för dig om ett år. Och om om det är viktigt – fråga varför det är viktigt. Har något varit undanstoppat i flera år och du knappt tänkt på det, är det kanske okej att slänga det?

Annons

Tre lådor-metoden

Hur ska du kunna bestämma vilka sentimentala saker som du faktiskt ska behålla? Välj en låda för saker du bestämmer dig för att behålla, en låda för saker du vill ge bort eller sälja, och en tredje för saker du inte kan besluta dig om.

Den där tredje lådan kan du sedan gå igenom en gång till vid ett senare tillfälle och försök då att bara välja ut saker som du har en användning för här och nu.

Hitta andra sätt

Hitta andra sätt att bevara minnen på. Du kan du ta ett kort på sakerna och skapa ett fotoalbum av dem. På så sätt bevarar du minnet men utan att det tar mer plats än ett par centimeter i din bokhylla.

Inspirerat av Real Simple

Annons