Så enkelt får du bort stearin och ljusstumpar från ljusstaken
Att mysa inomhus med tända ljus under den mörka årstiden gör vi gärna. Lika mysigt är det att tända ljus på utebordet ljumma sommarnätter när mörkret lagt sig, men vi inte vill gå in riktigt än. Alltför ofta resulterar dock de mysiga ljusstunderna i att hela ljusstaken täcks av droppande stearin. Och det kan för all del vara ganska charmigt det också, men om du inte gillar stearin på ljusstakarna finns det flera smarta tips på hur du får bort det.
Se också: Så blir du kvitt stearin och ljusstumpar
Så här enkelt får du bort stearin som runnit eller droppat på din ljusstake.
1. Ställ in i ugnen
Värme är effektivt när du vill få bort stearin från dina ljusstakar. Sätt ugnen på en lägre temperatur och placera bakplåtspapper undertill. När stearinet värms upp börjar det droppa ner på pappret. Det här tricket fungerar också utmärkt om du har svårt att få ut den sista lilla ljusstumpen, som ibland har en förarglig förmåga att fastna längst nere i ljusstaken. Istället för att försöka karva ut den med en kniv kan du enkelt placera den i ugnen och vänta tills stearinet mjuknat – sedan är det lätt som en plätt att få ut de sista resterna.
Tänk på att ugnen bara fungerar om din ljusstake är tillverkad av metall. Andra material, framför allt plast, ska inte placeras i ugnen.
2. Doppa i hett vatten
Ta fram en gammal gryta som du inte längre använder för matlagning – eller köp en på loppis – och koka upp vatten i den. Sänk ner din metalljusstake i det heta vattnet och doppa den några gånger, tills stearinet smält bort.
3. Håll under kranen
Om du saknar en gryta att avvara, kan du också testa att skölja bort stearinet. Håll ljusstaken under rinnande, varmt vatten tills det smälter och droppar av. Det här kan fungera på enklare fläckar – men var uppmärksam så att stearinet inte hamnar i avloppet eftersom det väldigt lätt orsakar proppar i rören.
4. Ställ in i frysen
Även kyla kan underlätta när du vill få bort stearinfläckar, både från ljusstakar och -lyktor. Ställ in dem i frysen – eller utomhus om det är tillräckligt kallt – och låt dem stå där minst en timme. När du tar ut dem igen är stearinet betydligt lättare att skrapa bort, till exempel med en sked. Tänk på att glaslyktor inte ska stå i kyla för länge, då kan glaset ta skada.
Källa: Seniordeal, Leva&Bo