Så digitaliserar du diabilder och negativ hemma – bevara dina gamla foton
Du kan enkelt digitalisera dina gamla diabilder och negativ hemma.
– Det är väldigt lätt att göra, meddelar fotoexperten Calle Rosenqvist.
Låt inte dina kära minnen ligga och skräpa på vinden! Visst, det kan ta emot att gå igenom alla de där analoga fotoformaten, som du dessutom samlat på dig under flera decennier. Men det är mödan väl värd för att få återuppleva glädjen och påminnas om andra tider. Kanske när du själv eller dina barn växte upp.
Mödan behöver inte heller vara så stor som du kanske tror. Det finns nämligen olika metoder för att digitalisera gamla diabilder och negativ hemma. Ett alternativ är dessutom billigare och snabbare än det andra!
Digitalisera dina diabilder hemma: ”Bra kvalitet”
I ett inslag i Nyhetsmorgon för några år sedan får programledarn Anders Pihlblad besök i studion av fotoexperten tillika chefredaktören på tidningen Kamera & Bild, Calle Rosenqvist.
Under det här segmentet i morgonprogrammet tipsar Calle om vilken utrustning du behöver för att digitalisera dina gamla bilder hemma.
– Är det svårt? Både ja och nej. Det är väldigt lätt att göra det grundläggande digitaliseringen, men vill man göra det superba får man ligga i lite, förklarar han för Anders och tittarna.
Det finns två metoder du kan använda dig av; skanna in bilderna eller fota av dem. Båda metoderna ger ofta väldigt bra resultat, men på frågan om vilken metod som är bäst, svarar Calle att det handlar om parametrar som ekonomi, tid och kvalitet.
– Skannar man blir det väldigt bra kvalitet. Den [skannern reds. anm.] tar till och med bort damm automatiskt. Man kan dessutom skanna flera gånger, då blir det högre upplösning. Men att fota är ju den metod som går snabbast och då kan man använda sin digitala kamera, berättar han.
Den metod som passar dig bäst handlar alltså om vilka parametrar som är viktigast för dig.
Digitalisera snabbt och enkelt – steg för steg
Calle har fyllt ett bord i studion med spännande fotoprylar. Han tar upp en sådan pryl och fäster utanpå linsen på sin systemkamera. Det är en form av adapter för negativ eller diabilder, som kallas för diaduplikator.
Han förklarar att de finns att köpa begagnat, men att de inte heller behöver kosta skjortan nya heller.
Innan du köper en sådan här duplikator är det dock viktigt att du kollar att det är kompatibelt med din kameramodell.
Sedan får vi följa med, steg för steg, när Calle använder kameran för att digitalisera en bild. Det tar bara några sekunder. Se nedan:
Digitalisera gamla bilder: Vilken metod är billigast?
När det handlar om de ekonomiska förutsättningarna låter han meddela att man kan betala nästan hur lite eller hur mycket man vill, beroende på vilket resultat man vill ha.
– Det beror lite på vilken av de här teknikerna man väljer, säger han.
En av metoderna är dock mycket billigare än den andra och det är fotoalternativet. Förutsatt att du äger eller har tillgång till en bra kamera kan du få en ny diaduplikator för mellan 1 000 och 2 000 kronor. Givetvis ännu billigare om du lyckas hitta en begagnad.
En skanner kan du få för samma prisspann, ungefär 1 000 till 3 000 kronor, men kvaliteten tenderar att öka ju mer pengar du lägger på skannern. Om man vill kan man lägga omkring 20 000 upp till 100 000 kronor på en riktigt bra skanner. Han understryker dock att du får ett bra resultat även i de lägre prisklasserna.