Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så återvinner du frigolit – undvik vanliga misstaget som många gör

27 nov, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
kvinna källsorterar, förpackningar i frigolit
Stockfoto
I tider av Black Friday, julhandel och mellandagsrea tenderar kartongerna och packmaterialen hopa sig i hallen. Hur ska frigolit egentligen återvinnas? Vi gör det lätt för dig att göra rätt – och hjälper dig undvika den vanliga missen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Black Friday - så startade konceptetBrand logo
Black Friday - så startade konceptet

När senhösten och vintern anlänt inleds även den största shoppingperioden på hela året. Vi blir presenterade mängder av reor i samband med Black Friday, Cyber Monday, gör oss redo inför julhelgen med presenter till nära och kära och kanske passar vi på att göra några fynd under mellandagsrean?

Enligt en sammanställning som gjorts av Handelsfakta, baserat på data från SCB, e-handlar vi som allra mest under november. Bara under november månad sker över 11 procent av årets försäljningar, jämfört med i snitt 8 procent de övriga månaderna.

Den ökade konsumtionen via nätet innebär en stor ökning av paket som ska levereras runtom i landet. En ökad mängd paket innebär en ökad mängd emballage som ska tas om hand och återvinnas, och det fortsätter bara öka fram till jul. Bara för ett par år sedan lämnades det in 13 500 ton med förpackningar till återvinningsstationer runt om i landet.

Ett packmaterial som kan tyckas svårt att sortera är frigolit. Hur ska den återvinnas och vad är det man inte får göra? Vi reder ut.

Så återvinner du frigolit

Det gnissliga materialet frigolit hittar du bland annat på take away-lådan, runt din nya TV eller i form av små kulor som skydd och utfyllnad i en kartong till en annan produkt. Det är ett väldigt bra packmaterial då det är lätt, stöttåligt och har en hög tolerans mot vatten. Det är därför väldigt vanligt att stöta på frigolit i samband med att du gjort ett nytt köp på nätet och just packat upp din nya vara.

Annons

I tider av Black Friday, Cyber Monday och allmänna julförberedelser tenderar packmaterialet att hopa sig i hallen och det är dags att gå till återvinningen. Kartongen som varorna kommit i ska till kartong – det är enkelt. Men hur är det med frigoliten?

Det är lite olika från kommun till kommun men överlag ska frigolit sorteras som plastförpackning. Har du små kulor av frigolit bör du samla dem i en plastpåse för att minska nedskräpning när kärlen töms och behöver du bryta frigoliten i mindre bitar rekommenderas du att göra detta hemma så att småbitar inte flyger runt utomhus. Större mängder av frigolit och cellplast som används inom bygg och isolering kan sorteras både som plast och som brännbart – här får du se vad som gäller för just din kommun.

Källa: sopor.nu

Vanliga misstaget vid sopsortering

Svenskarna är i regel duktiga på att sortera sina sopor. Det finns däremot en tendens hos många av oss att vara både lite snabba och lata...

När det kommer till återvinningen av frigolit är det många som slänger den direkt i brännbart – när den egentligen borde ha sorterats ut och klassats som en plastförpackning. Det här är tyvärr en vanlig miss då just plastförpackningar ofta hamnar i den vanliga soppåsen av bara farten.

En plastförpackning som är källsorterad och återvunnen halverar klimatavtrycket jämfört med en plastförpackning som slängs i den vanliga soppåsen. Din sopsortering kan tyckas liten men gör stor skillnad.

Värt att tänka på när nästa leverans kommer med posten!

Annons