Omorganisera ditt kylskåp och spara pengar
Att slänga mat är inte bara dåligt för miljön, genom att det ökar växthusgaserna i hela världen. Det är också en dyr historia för din privata ekonomi. Enligt Livsmedelsverket slänger svenskarna varje år cirka 37 kilo mat per person. För en familj med två vuxna och två barn innebär det cirka 148 kilo slängd mat årligen, vilket i sin tur motsvarar en kostnad på cirka 6000 kronor om året.
Sandra Palmqvist är matredaktör på Allers veckotidning och här ger hon sina bästa tips på hur du kan spara pengar genom att göra några ändringar i kylskåpet och planera matinköpen bättre.
1. Först in, först ut. Alltid.
Kan verka självklart; men använd alltid gamla matvaror först, innan du tar de nyare.
2. Köp helt enkelt inte mer än du vet att du ska använda.
Svårare är det inte.
3. Förvara mejeriprodukter, kött, fisk och andra känsliga livsmedel där det är kallast i kylen.
Ibland nedre delen, ibland övre. Kan vara olika för olika kylskåp. Mät temperaturen på de olika platserna i kylen med en termometer.
4. Storhandling i all ära, men fyll inte upp kylen bara för att.
Råvaror för ca 5 dagar räcker gott och väl för att kunna planera, preppa och kylen blir inte överfull. Om du har stor familj så nyttja skafferi och frys så pass väl i din matplanering att kylen aldrig blir proppfull. Alltid överfull kyl ger dig dålig översikt över vad som finns i kylen och därmed större risk att livsmedel ej används i tid.
5. Köp så mycket du kan av det du ska använda under säsong.
Inte bara bättre smak, det håller bättre med.
6. Förvara frukt och grönt i den svalare delen.
Tänk på att vissa grönsaker och frukter inte gillar varandra och kan påskynda mognadsprocessen. Visst grönt gillar inte för mycket kyla heller.
7. Reservera en hylla för matrester, matlådor och råvaror som ska ätas först. Gärna i ”ögonhöjd”.
På så sätt undviker du att dessa blir bortglömda och sedan står ensamma kvar i kylen tills det blir dags att slänga ut dem.
8. Att öppna livsmedlets förpackning och lägga över i en snyggare och mer stapelvänlig förvaring funkar ibland.
Tänk dock på att vissa emballage är där helt enkelt för att skydda livsmedlet.
9. När du öppnat exempelvis en konservburk och inte använder allt innehåll, lägg över det du inte ska använda i en tätförslutande burk.
Sätt sedan en lapp med datum på burken för när innehållet öppnades.
10. Tänk på att matlådor ska förvaras på den kallaste platsen i kylen.
Ofta innehåller de ju både kött, fisk och kolhydrater.