Knep för att behålla olika livsmedel fräscha längre
Det känns alltid tråkigt att behöva kasta mat. Men med några små knep sliper man lätt matsvinn.
Tips för förvaring av livsmedel
Bröd
Bröd har en tendens att mögla snabbare när det är varmt och fuktigt som till exempel under sommaren, då kan du förvara brödet i kylskåpet. Men man brukar i regel inte rekommendera att förvara brödet i kylskåpet då åldringsprocessen för brödet går snabbare i ett kylskåp. Det absolut bästa om du vill spara brödet en längre tid är att lägga det i frysen istället, då åldrandet av brödet avstannar nästan helt.
Du kan även lägga ditt färska bröd i en papperspåse så att brödet kan andas. Linda först in brödet i en kökshandduk innan du lägger det i påsen.
I en brödpåse av tyg skapas en perfekt atmosfär för brödet och det håller som allra bäst! Denna tygpåse är gjord av bomull och är naturfärgad. ANNONS Läs mer och köp den här.
Bär
Färska bär blir lätt mosiga eller mögliga efter bara någon dag i kylen. För att bevara de färska bären lite längre i kylskåpet ska man rensa ut redan mosiga eller mögliga bär direkt.
Ett annat knep är att, efter du plockat bort mosiga och mögliga bär, blanda nio delar vatten med en del vitvinsvinäger. Lägg bären i en bunke tillsammans med blandningen en liten stund, skölj och torka sedan av bären. Nu håller bären betydligt längre än vad de annars hade gjort.
Sallad i påse
Det händer ofta efter man har köpt en påse med sallad att den snabbt blir brun och tråkig. För att bevara hållbarheten på salladen längre är ett knep att lägga en bit hushållspapper i påsen och sedan stänga igen påsen med en klämma. Pappret kommer att absorbera fukten i påsen och minskar risken för en tråkig sallad.
Knepet funkar även om man har morötter i påse.
Mjölk
Du kanske har varit med om att du tycker mjölken i kylen surnar för snabbt? Här är ett knep som gör att mjölken i kylskåpet håller längre: Temperaturen är som allra varmast i kylskåpsdörren, vilket brukar vara där man oftast ställer mjölken. Det bästa är alltså att lägga mjölken på någon av kylskåpshyllorna.
Glass
Slipp frosten i din glassförpackning med ett enkelt knep. När du ska frysa in glass nästa gång kan du lägga plastfolie tätt mot glassen, vilket gör att plastfolien skyddar glassen och den håller sig fräsch längre.
Smart köksdispenser
Köksdispenser och 3-i-1 hållare som ser till att folie, plastfolie och hushållspapper är snyggt förvarade, nära till hands och enkla att använda
ANNONS Läs mer och köp den smarta köksdispensern här.
Grönsakslådan
Ett knep för att bevara frukt och grönt längre i grönsakslådorna i kylskåpet är att lägga hushållspapper i botten av lådorna. Detta hjälper mot kondensen som kommer från grönsakerna när de kyls ner.
Tycker du att frukten mognar för snabbt och blir dålig? Testa att lägga äpplen för sig själv då äpplen ger ifrån sig etylengas som får den andra frukten att mogna snabbare.
Bananer har också en tendens att bli mogna väldigt fort. Testa att linda in stjälkdelarna i plastfolie, detta kan göra så att bananerna inte mognar lika fort.
Färska örter
För att behålla dina färska örter lite längre kan du klippa örterna från krukan och sedan lägga dem i en glasburk eller i en örtbevarare. Detta förlänger tiden för örterna upp mot tre veckor.
ANNONS Läs mer och köp örtbevararen här.
Se också: 7 saker du inte ska förvara i kylskåpet