Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Koll på brandvarnaren: 5 viktiga saker alla borde känna till!

12 dec, 2022
Till vänster en bild på en hand som håller i en brandvarnare och ett batteri. Bild på en röd adventsljusstake. En hand som håller i en tändsticksask och en tänd tändsticka för att tända första ljuset.
När det börjar nalkas mot jul så blir det allt flera levande ljus i hemmen, något som bidrar till en ökad brandrisk. Därför är det viktigt att ha en fungerande brandvarnare hemma.
December månad är här och julen är runt hörnet. Det betyder även att de levande ljusen är allt fler och brandrisken i hemmet blir allt större. Här är fem saker du ska hålla koll på kring din brandvarnare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så många brandvarnare behöver du i hemmet

Brandvarnare är något som bör finnas på varje våningsplan i ditt hem. Om ytan där brandvarnaren sitter överstiger den 60 kvadratmeter så bör fler brandvarnare sättas upp.

Se också: Fira en god och brandsäker jul med levande ljusBrand logo
Se också: Fira en god och brandsäker jul med levande ljus

Testa din brandvarnare – 5 viktiga tillfällen

Det är viktigt att kontrollera din brandvarnare så att du har en fungerade hemma. Brandskyddsföreningen rekommenderar att vi för det första testar våra brandvarnare en gång i månaden, samt vid följande fyra ytterligare tillfällen:

  • När du har satt upp en ny
  • När du har bytt batteri
  • När du har varit bortrest en längre tid
  • När du har gjort rent den

När ska man byta batteri i brandvarnaren?

Brandvarnaren varnar själv när det är dags att byta batteri och den ger då ifrån sig en kort signal ungefär en gång i minuten.

När brandvarnaren inte ger ifrån sig ett ljud när du trycker på testknappen så kan det betyda att batteriet är slut och då är det dags att byta ut det. Om det däremot inte hjälper att byta batteri så ska hela brandvarnaren bytas ut.

Det är också bra att ha ett batteri i reserv hemma så att du är redo när det väl är dags att byta.

Så monterar du brandvarnaren

När en brandvarnare ska monteras upp så ska den placeras i taket och helst mitt i rummet. Den behöver dock vara minst 50 centimeter från väggen, andra föremål eller ventilationsöppningar.

Om det mot all förmodan inte skulle gå att sätta upp brandvarnare i taket så går det bra att placera den på väggen i stället, då cirka 15 centimeter från taket. Man ska dock vara medveten om att det kan ta längre tid innan larmet går igång om man placerar brandvarnaren så här.

Annons

Det är vanligt att bränder börjar i köket, därför är det bra att placera en brandvarnare nära köket. Däremot ska man inte ha en i köket eller badrummet, då det finns en risk att du får ett felaktigt larm då.

Bild på en brinnande öppen spis, levande ljus och ett par fötter med innetofflor på som värmer sig mot spisen.
Hur mysigt det än är med en öppen spis så behöver man vara på sin vakt – under julen ökar bränderna i hemmen.

Brandsäkra sovrummet

För att vara säker på att du hör larmet när du sover så är det bra att placera en brandvarnare i anslutning till sovrummet. Värt att tänka på är att det finns en risk för att brandvarnarens signal inte blir tillräckligt hög för att du ska vakna, ifall dörren är stängd.

Om du dessutom laddar din telefon eller annan elektrisk utrusning under natten i sovrummet så bör dessutom en brandvarnare sättas upp även i rummet.

Annons