Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Experten varnar: Vanliga beteendet på toaletten måste upphöra

27 okt, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
Stockfoto
Det finns ett beteende som många svenskar har gemensamt när de går på toaletten, men experter varnar för att det kan vara direkt farligt.
– Du kan bli sjuk, säger Marie-Louise Danielsson-Tham professor i livsmedelshygien.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 smarta tips för att städa badrummetBrand logo
5 smarta tips för att städa badrummet

Händer det att telefonen åker fram när du sitter på toaletten? Du är långt ifrån ensam. Faktum är att flera studier visat att svenskarna är världsledande i toasurfande. Så mycket som 7 av 10 svenskar använder mobilen i badrummet, en fakta som presenterades i Nyhetsmorgon.

När Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, intervjuades i programmet lyfte hon ett varningens finger för svenskarnas (o)vana.

Så kan mobilen göra dig sjuk

I intervjun erkänner Marie-Louise Danielsson-Tham att det händer att till och med hon själv tar med sig mobiltelefonen in till badrummet. Det sker däremot bara i hennes eget hem där hon vet vem som varit där och när det senast blivit städat.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

När det kommer till offentliga toaletter har hon strikt nolltolerans mot användande av mobiltelefonen.

Annons

– När man kommer in i toalettrummet så finns det ju alltid rester från tidigare besök som luftburna partiklar inne i toalettrummet. Har man otur så dimmar ju de här ner på telefonen, förklarar hon.

Hon lyfter sedan fram ett exempel med vinterkräksjukan som är väldigt smittsam. Om den som varit inne på toaletten före dig slarvat med sin handtvätt kan det vara kört för dig menar hon.

– Då kan ju det också hamna på telefonen. Sen tar jag min telefon med mina egna händer och sen slickar jag då kanske på ett finger eller petar mig i ögat. Och då kan det vara klippt, då kan jag bli sjuk. För man blir alltså så lätt sjuk av de här virusinfektionerna.

Marie-Louise Danielsson-Tham, Peter Jihde, Soraya Lavasani, Nyhetsmorgon
Marie-Louise Danielsson-Tham pratar om hälsoriskerna med toasurfande. TV4 Nyhetsmorgon

Mobilen smutsigare än en offentlig toalettsits

Även om du är noga med att tvätta händerna riskerar du ändå att bli sjuk om du tar med dig mobiltelefonen in på en offentlig toalett där okända mikroorganismer florerar. Du rengör ju inte mobilen och när du håller den i handen eller mot ansiktet riskerar du att få i dig otäcka bakterier.

Annons

I en brittisk undersökning som Leva&Bo tagit del av framgår det att mobiltelefonen rysligt nog har fler bakterier på sig än både toalettsitsen och spolknappen.

För att minska risken att bli sjuk går det att köpa speciella rengöringsdukar till mobiltelefonen som säljs i elektronikbutiker eller se till att alltid använda handsfree istället för att lägga telefonen mot ansiktet.

Det allra säkraste är dock att låta telefonen få ligga kvar i fickan eller handväskan samt att tvätta händerna noga och torka dem torra.

Annons