Värk i handled och fingrar? Det behöver inte vara artros...
Artros
När brosket bryts ner snabbare än det byggs upp drabbas man av artros, det är vanligast efter 50 års ålder.
Symtom på handledsartros är smärta, värk, stelhet, svullnad och nedsatt kraft i handleden. Symptomen förvärras av belastning. Vid uttalad artros kan man även ha vilovärk och handleden kan se deformerad ut.Artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsben kallas tumbasartros och brukar kännas när du rör på tummen. Till en början gör det ofta ont i tumbasen och smärtan kan stråla till både tumme och underarm. Smärtan orsakar nedsatt kraft i tumgrepp.
Behandling: Träning är grunden vid behandling av artros. Det förbättrar både brosket i lederna, ledkapseln och ligamenten som omger dem, vilket gör att smärtan minskar. Dessutom ökar träningen greppstyrkan. Det är viktigt att lägga träningen på en individuell nivå.
Se också: 3 enkla övningar för dina handleder
Seninflammation
Muskelsenor och senskidor i handleden är inflammerade, vilket ofta beror på ensidig belastning av handleden, exempelvis om man skriver mycket och intensivt på ett tangentbord. Tillståndet ger smärta, svullnad och nedsatt handfunktion. Ibland kan man känna att det ”gnisslar” i senorna. Gravida, personer med reumatoid artrit och den som har en skada på handleden är extra utsatta.Behandling: Det är viktigt att av- lasta handen, gärna med en stödskena och/eller stödbandage samt smärtstillande och inflammations- hämmande tabletter.
Karpaltunnelsyndrom
Karpaltunneln är en kanal som finns mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Medianusnerven och senor till fingrarnas muskler går genom kanalen. Om nerven har kommit i kläm drabbas man av karpaltunnelsyndrom. Domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna, är vanliga symtom. Handen kan kännas helt avdomnad och det är vanligt att tummen förlorar sin greppstyrka.Behandling: Använd ett handledsstöd under natten, finns att köpa på apoteket. Man kan också få behandling med ergonomisk träning av en fysioterapeut. Kar-paltunnelsyndrom kan också opereras.
Triggerfinger
Triggerfinger uppstår när ett fingers böjsenor fastnar i senskidan och orsakar låsningar och knäppningar. Tillståndet beror på över- ansträngning.
Vanligast är sjukdomen hos för övrigt friska medelålders kvinnor. Triggerfinger är vanligare hos diabetiker och reumatiker. Om fingret låser sig upprepade gånger ökar irritation och svullnad. Ofta kan du känna en liten knöl i handflatan där förträngningen sitter.
Behandling: Vila och medicinering med antiinflammatorisk medicin. Kortisoninjektioner kan också hjälpa. Annars kan man vid en operation öppna den trånga delen av senskidan som orsakar besvären.
Ganglion/senknuta
En vätskefylld utbuktning som bildas i anslutning till en led, ofta på ovansidan eller undersidan av en handled. Uppstår vanligen efter överansträngning och kan ömma.Behandling: Vila gör ofta att tillståndet går över. Ett avlastande förband kan också hjälpa. Om senknutan ger besvär kan doktorn punktera svullnaden.
Se också: 3 enkla övningar mot stel nacke
Fakta: Handleden är övergången mellan underarm och hand. Funktionellt är det de två underarmsben som möter fingrar och tumme – med åtta små mellanhandsben emellan, som utgör handleden. Det är många benbitar, muskelsenor och andra vävnader som ska få plats och samverka för en smärtfri och funktionell hand.
Källa: 1177.se, Jointacademy.com, handcenter.se, netdoktor.se