Tyngdlyftaren Sara: Styrketräning ger kvinnor ökad självkänsla
Du har skrivit en bok om kvinnor och styrketräning, och började själv med tyngdlyftning när du var 30 år. Hur väcktes det intresset?
– Jag hade börjat styrketräna på grund av en skada kopplad till löpning. Jag tyckte inte att många repetitioner med lätta vikter i rehabsyfte var särskilt roligt att ägna mig åt. Men så en dag när jag var på gymmet såg jag en tjej lyfta en skivstång från golvet upp till raka armar i en och samma rörelse. Jag förstod direkt att det var något alldeles speciellt, och att jag var tvungen att förstå både hur det gick till och helst också lära mig själv.
Se också: 5 anledningar att träna styrketräning
Hur fick du idén att skriva Knäböj?
– Min vän Hanna och jag läste Sven Lindqvists klassiska styrketräningsbok Bänkpress. En dag när vi pratade om den sa hon att "det är så typiskt att den heter just bänkpress, det säger allt om hur maskulin gymkulturen är".
– Bänkpress är en övning som passar särskilt bra för den som har större andel av sin muskelmassa på överkroppen, som män har. Knäböj däremot passar bättre för den som har större andel muskelmassa på underkroppen, som kvinnor.
– 'Hade Bänkpress varit skriven av en kvinna hade den hetat Knäböj', sa Hanna. Det var ju väldigt slagkraftigt så jag skrev det i en artikel, och sedan hörde Anton Gustavsson på Weyler förlag av sig och frågade om jag inte ville skriva boken själv.
Förr var styrketräning tabubelagt för kvinnor, finns det fortfarande fördomar om kvinnor som lyfter tungt?
– Det finns fortfarande fördomar, men de rör sig på mycket mer subtila nivåer än vad de gjorde förr när kvinnor rakt ut var förbjudna att idrotta. Idag handlar det mer om saker som att det finns föreställningar om vem som hör hemma i vilken plats i gymmet, att vi fortfarande ser fler kvinnor på gruppträningspass som dans och gympa och fler män bland skivstänger och vikter.
– Fördomarna finns förstås också i blicken på en kvinnlig muskulös fysik.
Något sker med självbilden när kroppen går från att betraktas till att agera
Vad är det bästa med att vara en stark kvinna?
– För mig har tyngdlyftningen handlat mindre om att bli stark, mer om att erövra rörelsen. Som kvinna är ju jag också lärd att orientera mig utefter den manliga blicken, att betrakta min kropp lika mycket som objekt som subjekt. Att då bestämma sig för att på riktigt börja använda kroppen bär en potentiellt mycket subversiv potential.
– Något sker med självbilden när kroppen går från att betraktas till att agera. Det här finns också en mängd studier som stödjer. Kvinnor som lyfter rapporterar gång på gång inte bara ökad fysisk styrka utan också – kanske framför allt – ökad självkänsla.
Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta
Känner du någon annan stark kvinna som du vill lyfta fram och hylla?
– Min vän Hanna förstås, som kläckte idén till boken och som den också är tillägnad. Jag kan inte nog understryka hur givande och stärkande det är att i den traditionellt maskulina miljön som är kraftsporten omge sig med andra lyftande kvinnor. Det är mitt enda svar på frågan hur man som kvinna ska våga ta steget in i gymmet: se till att ha andra kvinnor med dig!
Detta är Sara Martinsson
Ålder: 39 år
Bor: Stockholm
Familj: Singel
Gör: Frilansjournalist och tyngdlyftningstränare
Aktuell med: Boken Knäböj – Om kvinnor och styrketräning (Weyler förlag)