Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Tecken på att du har för mycket stresshormoner i kroppen

17 apr, 2016
author Margaretha Malmgren
Margaretha Malmgren
Stressad kvinna.
Stress är inte bra för kroppen, men när har det gått för långt? Här är 7 varningssignaler att se upp med.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Stresshormonet kortisol produceras i binjurarna och utsöndras vid påfrestning och negativ stress. Förhöjda nivåer i blodet kan tyda på en långvarig stresspåverkan på kroppen.

Konsekvensen kan bli minnessvaghet, utmattning, sämre immunförsvar, påverkad ämnesomsättning, övervikt, högt blodtryck och diabetes. Förhöjda kortisolnivåer kan även leda till depression.

5 tips som kan dämpa din stressBrand logo
5 tips som kan dämpa din stress

Här är 7 tecken på att du har för mycket stresshormoner i kroppen:

1. Du lider av värk

Om du ständigt har förhöjda kortisolnivåer blir dina binjurar trötta och orkar inte arbeta normalt. Det ökar både hjärnans och kroppens känslighet för smärta och du kan uppleva återkommande muskelvärk eller rygg- och nackbesvär.

2. Du har sömnsvårigheter

På natten är det normalt att kortisolhormonerna sjunker för att vi ska kunna sova gott. Detta reglerar kroppen själv. Men om nivåerna redan är mycket höga när du går och lägger dig når de inte ner till ett behagligt sömnläge även om de sjunker. Följden blir att du ligger vaken.

3. Du är ständigt trött

Efter sömnlösa nätter är det inte konstigt att dagarna känns extra krävande. På sikt kan förhöjda kortisolnivåer även göra binjurarna så slitna att du drabbas av kronisk trötthet och aldrig känner dig utvilad, även om du sover.

4. Du går upp i vikt

När du stressar stiger nivåerna av fria fettsyror i blodet. Som ett resultat lagras fettet i bukhålan och gör att du går upp runt magen, även om du äter rätt och rör på dig. Till synes oförklarlig övervikt kan alltså direkt kopplas till stress.

5. Du blir lätt sjuk

En annan effekt är påverkan på immunförsvaret. Höga nivåer av kortisol ger minskad motståndskraft vid infektioner och gör dig mer mottaglig för sjukdomar. Detta beror på att kroppens naturliga mekanismer för självläkning avaktiveras.

Annons

6. Du har tappat sexlusten

Alla som haft en hektisk dag på jobbet vet att stress är riktigt avtändande. Kortisolet bidrar till att lusthormoner som testosteron sjunker och blir närmast obefintliga. Och utan lustkänslor är det svårt att känna njutning…

7. Du känner dig ledsen

Våra tankar, känslor och upplevelser styrs till stor del av signalsubstansen serotonin, som är kroppens eget glädjehormon. När kortisolnivåerna stiger minskar samtidigt produktionen av serotonin. Bristen som uppstår kan skapa känslor av olust och i värsta fall leda till depression.

Källa: Kurera.se och netdoktor.se

Annons