Svårt för Laila att få tid hos gynekolog: ”Tog inte emot nya patienter”
– Hur ofta ska man behöva gå till gynekologen för att få vara kvar som patient? undrar hon nu.
Att det är svårt att få en tid hos en gynekolog är något som Laila, 49, har fått uppleva. Hon bor i Skåne, har genomgått flera förlossningar och alltid varit van vid att snabbt få en tid vid gynekologiska besvär. Nu är det yngsta barnet tonåring och Laila har inte behövt uppsöka en gynekolog på många år, men för ett tag sedan började hon få besvär som inte ville gå över.
– Jag tyckte att underlivet började lukta illa och kände att jag behövde en läkartid. Jag ringde till samma klinik som jag gått till tidigare, men fick veta att min gynekolog gått i pension och att man inte tog emot nya patienter. Hur ofta ska man behöva gå till gynekologen för att få vara kvar som patient, kan man ju fråga sig då, säger Laila.
Se också: Vi granskar gynvården i #gynupproret
Hänvisades till gynakuten
Hon fortsatte att ringa runt till en rad olika kliniker och mottagningar. Det var svårt att komma fram och vissa bemödade sig aldrig ens om att ringa tillbaka. På de mottagningar hon fick tag på någon fanns det inga lediga tider överhuvudtaget, fick hon veta.
– Någon sa till mig att åka in till Kvinnokliniken och gynakuten där, men det kändes fel. Det jag upplevde var ju inte akut, även om jag gärna ville kolla upp vad det berodde på. Till vårdcentralen ville jag inte heller gå, för där hade jag varit en gång tidigare i ett annat ärende och det var katastrof.
Fick rådet att skölja
Laila vände sig till sist till 1177 Vårdupplysningen och fick där veta att det fanns en öppen gynmottagning i en närliggande stad. Dit ringde hon och fick en tid någon vecka senare. Tyvärr blev besöket en besvikelse.
– Gynekologen sa bara att det inte var någonting och att jag skulle spola underlivet med en blandning av vitvinsvinäger och vatten. Jag testade men det funkade inte alls.
Var med i gynupproret – tillsammans gör vi skillnad!
Skriv under vår namninsamling genom att klicka här. Du kan läsa alla artiklar inom vår granskning av gynvården här.
Energikrävande att ringa runt
För Laila framstår det som märkligt att hon inte längre var välkommen till sin gamla klinik. Att ringa runt till en mängd olika kliniker slukar både energi och tid.
– Uppenbarligen går det att falla ur ett system bara för att man inte går dit på en viss tid. Men det kan ju gå 15 år mellan gångerna man behöver gå till en gynekolog. Cellprov kallas man förstås till oftare, men det är ju på vårdcentralen. Det är fruktansvärt att ringa runt till så många kliniker utan att hitta någon som kan ta emot en. Jag är ju mer rädd om mitt underliv, där jag inte själv kan se vad som är fel, än jag hade varit om det gällde att jag hade ont i en arm.
Vill inte gå till vårdcentralen
Eftersom hon inte upplever att hon fått ordentlig hjälp från vården, försöker hon nu på egen hand lista ut metoder för att bli kvitt lukten. Vart hon ska vända sig om den inte försvinner vet hon inte.
– Jag går väl runt här och luktar helt enkelt. Jag vill inte gå till en allmänläkare på vårdcentralen, utan till en riktig gynekolog. Och allra helst skulle jag vilja gå till en och samma, någon som känner mig och mina tidigare problem. Det är som med tandläkaren, där vill jag inte heller gå till olika varje gång.
Laila jobbar själv inom vården och tycker att sparbetingen har försämrat kvaliteten och tillgängligheten på vården.
– Hela sjukvården är upp och ner. Det ska sparas och snålas hela tiden, det är fruktansvärt. Och det är inte kontoren och mellancheferna man drar in på, utan de på golvet, läkare och sjuksköterskor.
Hör gynekologen berätta: ”Vi riskerar att missa allvarliga saker”