Stor guide: Alla huskurer mot förkylning du bör känna till
Vi har listat att husmorstips mot förkylning så att du slipper leta runt!
Vi befinner oss mitt i förkylningstider och det är dags att leta med ljus och lykta efter nya knep och knix som lindrar symtomen. Det finns faktiskt en rad huskurer som sträcker sig bortom apotekens breda sortiment. Vi har samlat alla huskurer i en lång lista – symtom för symtom.
Hosta
Lök i hett vatten
Ångorna från lökbadet sägs verka hostdämpande när vi ska sova.
1. Grovhacka en gul lök och lägg i en skål med hett vatten.
2. Placera i sovrummet nära sängen. God natt!
Kålrot och honung
Honung är en riktig mirakelprodukt och sägs lindra hosta. Honungen ska dra åt sig kålsaften och skapa en hostmedicin som är slemlösande, rik på antioxidanter och antiseptisk.
1. Skär en kålrot på mitten och gröp ur en skål i ena halvan. Smörj halvan med honung.
2. Ät halvan sked.
Varm choklad
Det låter nästan för bra för att vara sant, men kakaon är en naturlig källa till ämnet teobromin som kan lindra hosta. En bit mörk choklad kan också göra susen!
1. Värm 2 deciliter valfri mjölk. Rör ut 2 teskedar socker och 2 teskedar kakao i lite av mjölken i en kopp.
2. Häll på varm mjölk. Njut!
Höj kudden
Hostar du på natten kan det hjälpa att höja huvudets position. Enklast är att bädda med extra kuddar. Lägg kuddarna under madrassen så glider de inte undan.
Drick mycket vatten
Om du lider av slemhosta så är det viktigt att dricka mycket vatten. Det gör nämligen att slemmet blir lättare att hosta upp.
Tigerbalsam
Tigerbalsam lenar och kan kännas som slemlösande och fungerar bättre än hostmedicin.
1. Smörj lite tigerbalsam på bröstkorgen. Tvätta händerna (noggrant!).
2. Ta på dig en t-shirt du inte är rädd om.
Honung och citron
Klassiker! Men testa gärna med lite kokosolja
1. Pressa saften från en citron. Blanda med en matsked honung och en matsked kokosolja (rör ordentligt).
2. Drick två gånger om dagen!
Vitlök
Den vita löken sägs vara antiseptisk och lindra hosta.
1. Finriv två klyftor vitlök. Lägg den rivna vitlöken i en kastrull med 2,5 deciliter vatten och 3 matskedar socker.
2. Koka i 15 minuter. Låt svalna.
3. Drick och upprepa proceduren ett par gånger om dagen.
Honung och timjan
Två fantastiska ingredienser som sägs dämpa hosta – och det skadar ju inte att de smakar gott!
1. Hacka en tesked timjan och lägg i en kopp med lite varmt vatten (obs inte varmare än 40 grader). Rör i en matsked honung.
2. Drick och njut!
Lakrits
Ännu mer godis i förkylningstider! En kopp te med lakritsrot eller anisfrön kan hjälpa mot hosta.
1. Gör en kopp te med en tesked torkad lakritsrot. Du kan också låta en tesked anisfrön dra i en mugg i 20 minuter. Rör i en matsked honung. Njut och krya!
Nästtäppa
Egen nässpray
Så enkelt och billigt – med ingredienser du garanterat har hemma.
1. Värm upp en halv liter vatten till 37 grader och häl i en tesked vanligt bordssalt. Rör om till saltet är löst.
2. Häll lösningen i en liten tom sprayflaska.
Duscha varmt
En varm dusch innan du går och lägger dig kan göra susen! Inte bara kan det främja insomningen, ångan kan också verka slemlösande!
Ångbad
Ett ångbad kan lätta på trycket i näsan.
1. Koka upp vatten i en gryta. Stäng av och ställ plattan åt sidan (var försiktig så du inte bränner dig). Luta huvudet över grytan och lägg en handduk över bakhuvudet så att du stänger in ångan. Sitt en stund.
Kudde under huvudet
Precis som mot hosta kan en kudde hjälpa mot nästäppa. Enklast är att bädda med extra kuddar. Lägg kuddarna under madrassen så glider de inte undan.
Stark mat
Kaspaicinet i chilipepparn vidgar näsgångarna och kan motverka nästäppa. Så satsa på en mustig chiligryta eller het curry till middag!
Massage
Massage är inte bara skönt – det hjälper också mot nästäppa. Massera i cirkelrörelser med fingertopparna nedanför ögonhålorna i en halv minut. Massera sedan områdena närmast nästa och under ögon. Avslutningsvis kan du pressa tummarna och röra i cirkelrörelser mot kinderna.
Pepparmynta
Mynta och pepparmynta är klassiska huskurer mot nästäppa. Antingen kan du addera pepparmyntsolja eller mynta i ditt ångbad (se ovan).
Pepparrot
Denna goda rot kan lindra svullna bihålor. Skiva en pepparrot och linda in två skivor i en näsduk. Lägg dig ned och placera skivorna på sidorna av näsan.
Rinnig näsa
Nässköljning
Skölj näsan med koksaltlösning (se recept ovan), gärna med hjälp av en nässköljningskanna. Det kan hjälpa att spola bort snor, slem och orenheter.
Feber
Lindblomma
Lindblomma sägs hjälpa kroppen att kontrollera temperaturen. Dessutom öppnar blomman upp blodkärl och löser upp slem i luftrören. Koka te på torkad lindblomma för att få i dig av nyttigheterna!
Ont i halsen
Glass
Det botar kanske inte, men glass kan vara som silke på den brinnande halsvärken. Isglass, sorbet eller gräddglass? Du bestämmer!
Saltvatten
Vatten och salt igen! Se ovan för recept på koksaltsslösning! Du blir kanske inte frisk, men lösningen kan rensa halsen från orenheter.
Honung
Honung igen! Blanda i lite i ditt te eller i en varm kopp mjölk. Den söta honungen har antiinflammatoriska egenskaper och känns skön mot den värkande halsen.
Pepparmynta
Det är inte av en slump som många halstabletter innehåller pepparmynta. Örten sägs nämligen kunna lindra halssmärta, och mentolen löser upp segt slem. Dessutom sägs pepparminten vara antiinflammatorisk och antibakteriella egenskaper. Så njut av en kopp pepparmyntte!
Bockhornsklöver
Kryddan används mot diabetes typ 2 och för mammor som har svårt att producera mjölk till amning. Dessutom sägs det hjälpa mot halsont – både smärtlindrande och bakteriedödande! Gör en kopp te på torkad bockhornsklöver!
Äppelcidervinäger
Att smutta och gurgla lite äppelcidervinäger utspätt med vatten är ett gammalt husmorsknep mot halsont! Syran i vinäger ska nämligen göra att bakterierna inte trivs i halsen. Så gurgla lite utspädd äppelcidervinäger redan vid första symtomen!