Slemmig hals? Mjölk är inte boven även om vi lärt oss det
Läkaren Christian Carrwik tillbakavisar dessa påståenden i Aftonbladet.
Att få slem i halsen är väldigt vanligt och kan bero på flera olika saker. För det mesta är det helt ofarligt, men ändå alltid lika irriterande.
Många av oss har fått höra att mejeriprodukter kan bidra till mer slem i halsen och därför blivit avrådda att till exempel dricka mjölk när vi varit sjuka. Men hur ligger det till egentligen?
Se också: 4 huskurer mot halsont
Mjölk ger inte slem i halsen enligt läkaren
Christian Carrwik, läkare och skribent för Aftonbladet, dementerar nu påståendet att mjölk skulle ge ökad slembildning. Han skriver i tidningen att det precis som vid andra besvärande symtom finns en del felaktiga uppfattningar om slem i halsen.
”Att komjölk skulle ge ökad slembildning är en sådan, däremot kan mjölkens lite tjocka konsistens ge en liknande känsla”, skriver han.
Finns inte fog för påståendet att mjölk ger slem i halsen
Flera vetenskapliga studier har gjorts på området, men Christian Carrwik menar att ingen kunnat visa något samband mellan komjölk och slembildning i halsen. Inte heller har något samband kunnat påvisas för mjölk från får och get.
”När flera studier gång på gång visar på samma sak så finns det helt enkelt inte fog för påståendet att mjölk ger slem i halsen”, skriver Christian Carrwik.
Felaktigt att avråda från mjölk
Det finns dock gott om berättelser från människor som beskriver att de blivit fria från slembildning i halsen genom att ta bort mejeriprodukter.
Christian Carrwik skriver att det faktiskt kan stämma för just dem men att det vore felaktigt på de grunder man har att avråda från mjölk av den anledningen.
Slem i halsen kan ha flera orsaker
När man är förkyld kan man till exempel få mer slem i halsen, och det kan hänga kvar lång tid efter att man blivit frisk. Det kan också bero på att man är allergisk mot någonting om man samtidigt har rinnande näsa och nysningar. En annan sak som kan öka slembildningen är rökning.
Ofta beror det vi upplever som slem i halsen egentligen på slem från näsan som rinner bakåt ner i halsen.
Kan man behandla slem i halsen?
Om du vet grundorsaken till slembildningen går det oftast att behandla. Till exempel kan man underlätta allergibesvär med tabletter och nässpray.
Men om man inte vet vad som orsakat slemmet i halsen så finns inget mirakelmedel, enligt Christian Carrwik. Man kan prova att dricka mer vatten för att slemmet inte ska bli segt. Att undvika torr och dammig luft kan också hjälpa.
Källa: Aftonbladet
Foto: TT