Sju vanliga fotproblem – så behandlar du dem själv
Hallux valgus
Det i särklass vanligaste fotproblemet, och kvinnor är mest drabbade. Bara 1 av 7 är män. Problemet är ärftligt, en del får besvär redan i 12–13-årsåldern. Vid hallux valgus vrider sig stortån och vinklas inåt, ibland så att den nästan ligger ovanpå andratån. En ömmande knuta bildas på sidan av foten. Felställningen blir värre med tiden. Ofta drabbas båda fötterna.
Se också: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet
Behandling av Hallux valgus
Att såga av en skiva av benknölen var tidigare den vanligaste operationsmetoden, men knölen växer ut igen. Numera görs ingreppet oftast så att man sågar som ett V in i tån. Ledhuvudet blir då löst och kan skjutas 5–10 mm mot lilltåsidan. Tån fixeras i detta nya läge med en skruv som kan sitta kvar. Patienten kan gå på foten direkt efter operationen, men kan inte använda vanliga skor förrän efter 2–3 månader. 90–95 procent av dem som opereras blir nöjda med resultatet.
Hälsporre
Ger smärta under hälarna, men det beror inte på den lilla bennabb som ibland syns på röntgen. Alla har ingen sådan – man kan ha lika ont ändå. Problemet orsakas av inflammation i ett senfäste under hälbenet, där senplattan under foten, plantarfascian, har sitt fäste. Typiskt är att det gör väldigt ont, och att det är svårt att sätta i foten när man kliver upp på morgonen eller har suttit stilla. De första stegen är värst.
Behandling av hälsporre
Man kan prova inlägg för att minska trycket mot hälen, men tejpbehandling är ofta bättre. Man lägger tejp runt foten, från lilltån runt hälen och fram till stortån. Det drar ihop foten och lyfter upp fotvalvet så att hälen avlastas. Tejpningen får göras om en gång i veckan. Efter några veckor brukar smärtan minska, då provar man ut ett inlägg som håller foten i samma läge som tejpen. Detta används 3–6 månader, så brukar problemet försvinna. Man kan inte tejpa sig själv och det lönar sig inte att tejpa bara hälen.
Skräddarknuta
Skräddarknuta är en smärtsam knöl på utsidan av foten, intill lilltån. Åkomman har fått sitt namn av att skräddare förr satt med korslagda ben och arbetade hela dagarna, i skräddarställning. En skräddarknuta är inte någon benutväxt utan beror på att en del har fötter med en bananformad utsida, där framfoten är bredare så att skorna skaver intill lilltån. Slemsäcken vid ledhuvudet blir irriterad, svullnar och gör ont.
Behandling av skräddarknuta
Operationen går till ungefär som vid hallux valgus. Ledhuvudet på lilltån sågas av, skjuts mot insidan av foten och fixeras med en skruv. Framfoten blir på detta sätt smalare. Resultatet brukar bli mycket bra, många väljer att operera den andra foten också.
Morbus Morton
Morbus Morton är en smärtsam nervknuta under framfoten. Knutan uppstår där en känselnerv delar sig, mellan tredje och fjärde tån eller mellan andra och tredje. Orsaken är inte klarlagd, men problemet kan bero på att man t ex har trampat på något hårt och klämt till nerven så att den svullnat. Den återgår sedan aldrig till sitt normala läge.
Behandling av Morbus Morton
Att spruta in kortison hjälper inte. Man prövar först inlägg med en pelott, en ås, som lyfter upp och sprider tårna så att trycket på nerven minskar. Hjälper inte detta kan man operera bort nervknutan. Personen förlorar lite känsel mellan tårna men de fungerar i övrigt som vanligt.
Hammartå
Hammartå förekommer ofta tillsammans med hallux valgus, ofta på båda fötterna. Vanligen drabbas andratån, men även de andra småtårna. Tån kröker sig i mittleden och en smärtsam förhårdnad bildas på ovansidan av tån. En flexibel hammartå kan sträckas ut om man tar i den, men åker tillbaka när man släpper. En stel hammartå går inte att räta ut.
Behandling av hammartå
Vid en mindre felställning kan man operera bort en del av tåns mittled. Man får då en ”slinktå” som är lite lealös.Vid stel hammartå opererar man in ett metallstift som går igenom hela tån så att den läker ihop i rakt läge. Stiftet tas bort efter fem veckor. Man kan röra tån i yttersta leden och längst in vid foten, men inte böja den.
Droppfot
Beror på en nervskada och innebär att den drabbade inte kan böja upp foten. Orsaken kan vara en stroke, eller skada på en nerv som går från knät ner till foten. Problemet gör det svårt att gå och är ofta livslångt.
Behandling av droppfot
I första hand prövar man en plastskena som sätts på vaden, går ner under foten och lyfter upp den. Men skenan kan vara svår att ta på och fungerar inte överallt. Då kan man i stället göra en relativt enkel operation där man med hjälp av en sena på benets framsida spänner upp foten. Det blir ungefär som hängslen som håller upp foten.
Se också: Styrkeguiden – 3 enkla övningar för dina fötter
Nageltrång
är vanligast hos ungdomar, men även äldre kan ha detta smärtsamma besvär. Det är nästan alltid stortån som drabbas. Nageln växer ner och in i huden längs nagelsidorna. Det blir infekterat, sårigt och gör väldigt ont.
Behandling av nageltrång:
Vid en enkel operation tas en liten kant på nageln bort ända ner i nagelanlaget, på ena eller båda sidor. Nageln blir då smalare och man får inte tillbaka besvären.