Så gör du med barnets vårtor – 6 enkla råd
Vårtor är ett av de vanligaste hudproblemen som finns. De flesta av oss drabbas någon gång i livet.
Vårtor orsakas av virus och hittas oftast på händer eller fötter. De syns som en upphöjd förändring i huden. Kanten är ofta hård och mitten är mjuk. Ibland syns även små prickar i vårtan.
Se också: 6 tips för att vårtor hos barn
Som tur är försvinner vårtor ofta av sig själva. Men de kan vara envisa och i behov av behandling. Det finns flera olika sorters kurer, till exempel vårtmedel, frysning och plåster.
Vårtor är smittsamma
Vårtor sprids enkelt och smittar bland annat genom hudkontakt. Man kan både bli smittad av andras beröring och av att röra en annan del av sig själv. Vårtor kan också smitta via fuktiga golv i duschar och omklädningsrum. Småsprickor eller sår på fötterna ökar risken för att dra på sig vårtor.
Vårtor är särskilt vanliga hos barn. Det kan upplevas som smärtsamt, pinsamt och kännas missprydande.
6 tips för att undvika vårtor hos barn
Här får du sex tips som både handlar om hur ditt barn bäst undviker vårtor och vad ni ska göra om otrevligheterna dyker upp.
1. Låt inte ditt barn låna handduk eller skor av någon i skolan.
2. Köp badtofflor till ditt barn att ha i omklädningsrummet och i duschen på idrottslektionen.
3. Har ditt barn fått fotvårtor som smärtar? Köp avlastande plåster och filtringar.
4. Berätta att barnet inte ska peta på dem. Det ökar risken att smittan sprids.
5. Ett vårtmedel kan skynda på läkningen. Det finns olika varianter att välja på. Exempel är medel som penslas på vårtan regelbundet i några månade. Det finns också plåster med salicylsyra och varianter som fryser bort vårtan.
6. Påbörja behandling så snabbt du kan. Det är lättare att få bort en vårta om du angriper den omedelbart. Samtidigt ska du utrusta dig med tålamod. Vårtor kommer att försvinna, men det kan ta flera månader.
Källor: Apotek hjärtat, 1177.se och mindoktor.se.
Se också: 4 huskurer mot halsont