Därför ska du sitta på golvet oftare – för hälsans skull
Finns det en välkomnande fluffig soffa och en härlig fåtölj att välja så kanske inte den första tanken blir att sätta sig på golvet …
Men faktiskt så är att sitta på golvet helt naturligt för en del människor. Inte minst i de så kallade blå zonerna, där folk som lever längst bor.
I de blå zonerna bor man oftast i hem där det inte finns speciellt mycket möbler, här är det istället vanligt att man väljer just golvet att slå sig ner på.
Sitta på golvet ofta kan betyda längre liv
Att vara bra att ta sig upp från sittande till stående, utan att ta hjälp av händerna är inte bara bra träning, det kan också vara ett mått på hur bra form man är i och dessutom på hur länge man kommer att leva.
Se också: 5 enkla övningar för att förebygga smärta i ryggen
En studie visar faktiskt att personer som klarar av att från sittandes i skräddarställning ta sig upp utan att använda armarna har större chans att leva längre, upp till fem eller sex gånger längre.
Det här kan bland annat bero på att man för att klara sittandes till stående-övningen både behöver till exempel bra rörlighet och styrka.
Väljer man att sitta på golvet flera gånger om dagen så kommer man att träna muskler i bålen, benen och rumpan. Dessutom jobbar man med balans och rörlighet.
Vill du träna på att sitta på golvet mer – tänk på det här
Vill man börja sitta lite mer på golvet så finns det några saker man kan tänka lite extra på:
- Tänk på hållningen, att du sträcker på dig, så du inte blir trött i ryggen.
- Fördela tyngden lika på bägge sidor, så du inte belastar ena sidan extra mycket.
- När du sitter i skräddarställning kan det vara skönt att tänka på att låta tyngden vara centrerad över höfterna så du inte lägger för mycket tryck på dina anklar och fötter.
- Rulla en filt och sätt längst bak så du kommer upp en bit med bakre delen av baken, det kan göra det bekvämare.
Har du svårt att ta dig ner till sittande och upp igen?
Har man svårt att ta sig ner och upp till och från golvet så kan det vara tecken på några olika saker:
- Om det känns som att du inte har kontroll på vägen ner kan du vara svag i musklerna som tar dig ner. Då kan det vara bra att träna på benböj med stol – att sätta sig ner långsamt på stolen och snabbt trycka sig upp igen.
- Om du får ont i knäna i rörelsen kan du behöva träna rumpa och ben.
- Om det känns i höfterna eller om ryggen känns stel i rörelsen så kan du behöva stretcha och träna rörlighet.
- Om det känns skakigt och obalanserat i rörelsen så kan du behöva träna bål och balans.
Obs. Är inte sitta på golvet din grej alls så kan du förstås istället satsa på att göra benböj ofta och jobba på styrka och rörlighet på andra sätt.
Källa: Well+good