Salmonella: Så känner du igen bakterien - och hur du undviker den
Vi reder ut!
Det finns flera anledningar till att vi inte äter vår kycklingfilé blodig som biffen. Rå kyckling kan göra oss sjuka, bland annat av salmonella. Under vintern har ägg återkallats från restauranger och matbutiker, ägg som kommit från livsmedelsföretaget CA Cedergren. Men omkring 50 personer har hunnit smittats av äggen, och Folkhälsomyndigheten tror att fler kan tillkomma.
Symtom
Den vanligaste formen av salmonella känner du av efter ett till tre dygn efter att du blivit infekterad. Du får ofta diarré, ont i magen och feber. Du kan också kräkas och få komplikationer med ledinflammation. För att bli diagnostiserad krävs ett avföringsprov, men det går också att spåra bakterien i blod och urin.
Här finns salmonella
Salmonella finns i stora delar av världen och är vanliga hos många djurslag, som nötkreatur, grisar, vilda fåglar, hönsfåglar och sällskapsdjur. Det finns faktiskt över 2 000 typer av salmonella, varav omkring 20 är rätt vanliga i Sverige.
Vanligaste orsaken till att salmonella bryter ut är kontaminerade livsmedel eller kontakt med infekterade djur, till exempel reptiler som hålls som husdjur.
Det krävs en hög infektionsdos för att vi ska bli sjuka, vi måste få i oss nästan 100 000 bakterier för att bli sjuka. Men små barn, äldre och immunsvaga är mer mottagliga för att smittas av salmonella.
Bakterier sprids när mat inte är ordentligt kokt eller stekt. Det sprids också genom frukt och grönsaker som inte sköljts ordentligt. Sällan smittas salmonella från person till person. Isåfall är det oftast inom familjen eller på förskolan.
Behandling
Det är viktigt att dricka mycket när du har en salmonellainfektion, gärna lite i taget men ofta. När du känner dig bättre kan du äta som vanligt. Oftast är du återställd efter en till två veckor, och du brukar inte smitta när diarrén har gått över. Efter tre månader har de flesta bakterier försvunnit helt.
Oftast behövs inte antibiotika, läkemedlet riskerar dessutom att försvaga den naturliga och viktiga tarmfloran av bakterier. Men om du har en allvarlig immunbristsjukdom, en ledprotes eller kärlprotes, bråck på pulsådern eller har mycket svår diarré kan du komma att behandlas med antibiotika.
När bör jag söka hjälp?
Sök hjälp hos vårdcentral eller akut om du har diarré och är mycket trött och svag, eller har blodig diarré. Du bör också söka hjälp om du har diarré och hög feber och frossa, eller kraftiga magsmärtor.
Förebygga salmonella
Det kan vara svårt att undvika att bli smittad eftersom det är svårt att veta om maten eller drycken är förorenad. Men här är några punkter du kan tänka på för att undvika att smittas. Det finns dessvärre inget vaccin mot salmonella.
1. Ät genomstekt och genomkokt mat.
2. Undvik mat som stått framme länge när det är varmt.
3. Laga inte mat till familj och vänner när du är sjuk.
4. Var noga med handhygienen.
Minska risker för att sprida smitta
Förutom att förebygga salmonella kan du minska risken för att sprida smittan.
1. Tvätta händerna med tvål före måltider och efter toalettbesök.
2. Stanna hemma från skola eller jobb om du har diarré. Det gäller även barn.
3. Använd en engångshandduk eller ha egen handduk.
4. Undvik att alga mat när du har kräkningar eller diarré.
5. Håll toaletten ren och avtorkad.
6. Bada inte i pool när du har diarré.
Källa: Folkhälsomyndigheten/1177.