Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Psykologens bästa tips: Så slipper du onödig rädsla och oro

05 feb, 2020
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Ung kvinna som ser tveksam och orolig ut.
Viss oro kan vara bra, men för mycket riskerar att stjälpa dig. Foto: Shutterstock/TT
Din oro har både en nyttig och en giftig sida. Så här hittar du jämvikten och släpper det osunda nojandet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad händer med miljön? Hur det ska gå för barnen? Är den där konstiga leverfläcken cancer? Kommer pengarna att räcka? Och skulle jag förresten ha sagt som jag sa, eller blev hon arg nu?

Normal oro fyller en funktion, men den kan också ta över på ett osunt sätt.

– Oro är helt enkelt ett sätt att försöka bemästra tillvaron, men en del situationer är nästan omöjliga att kontrollera, så en viss grad av "rycka på axlarna” vill jag faktiskt propagera för, menar psykologen Anna Kåver. Här är hennes bästa råd för dig som vill minska oron.

Skriv en oros-dagbok

Om du oroar dig mycket, så försök att kartlägga din oro. I vilken situation befann du dig när du fick en orolig tanke? Vad hände innan, och hur kändes det efteråt? När du studerar din oro så lär du känna den bättre, och kanske kan du se vissa mönster? Kanske lägger du till exempel märke till vad man kan kalla för en ”oros-smitta”, när oro för ett område hoppar över till ett annat? Ju mer du vet om din oro, desto lättare är den att påverka.

Se också: Min vän har bränt ut sig - hur hjälper jag?

Psykologen Siri Helle: De här kan du göra om din vän bränner ut sigBrand logo
Psykologen Siri Helle: De här kan du göra om din vän bränner ut sig

Skjut på din oro

Välj ut en plats i ditt hem där du trivs och kan få sitta ostörd. Det blir platsen där du en gång per dag, men inte längre än en halvtimme, ska kunna sitta med din oro. När en orostanke sedan kommer under dagen, skriv ner den, och släpp taget om den. Bestäm dig för att du ska titta på den senare, när du har din speciella oros-stund i din fåtölj. När det väl är dags för detta, så titta på dina orostankar och känn efter om de har samma grepp om dig nu, som tidigare under dagen? Undersök också om du behöver problemlösa på ett konkret sätt kring någon av dina oroshärdar.

Hand som tar i ett dörrhandtag för att se om dörren är låst.
Låste jag verkligen dörren? Bäst att kolla igen... Foto: Shutterstock/TT

Bryt kontrollen

Låt dina halvstora och stora familjemedlemmar faktiskt ta ansvar för sina egna åtaganden, i stället för att du gör det åt dem och fungerar som deras minne och personliga sekreterare. Det är en del av ett kontrollbeteende som bara bidrar till att du blir mer orolig. Bryt också egna överdrivna krav på försäkringar och ”oros-dämpare” från din omgivning. Undvik också att upprepade gånger och överdrivet ”kolla dig själv” så att du inte har gjort något fel, vare sig det gäller i umgänget med andra, eller att du till exempel glömt att låsa dörren eller stänga plattan.

Annons

Ta lite risker

En av de viktigaste sakerna att göra när man känner att man är ”lagd åt oro” är att försöka stärka den egna tron på sig själv. Det gör man bäst genom att försöka vara lite modig och utmana sig själv. Gå utanför din bekvämlighetszon. Våga till exempel fråga någon du inte känner så väl om ni inte ska äta lunch tillsammans. När du kontinuerligt visar dig själv att du kan hantera det oväntade så får du allt mindre att oroa dig för.

Källa: Anna Kåver, legitimerad psykolog och psykoterapeut och författare, bland annat till boken "Oro – Att leva med tillvarons ovisshet".

Annons