Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Norska super-metoden: Sägs kunna bota ångest på bara fyra dagar

28 jan, 2020
author Johanna Bengtsson
Johanna Bengtsson
Kvinna som lider av ångest sitter i en soffa och håller om sig själv.
Tvångssyndrom, så kallad OCD och ångest, kan botas på bara fyra dagar. Det menar forskare från Norge. Såhär går behandlingen till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många lider av panikattacker, social ångest och tvångssyndrom, även kallad Obsessive-Compulsive Disorder (OCD). Den vanligaste behandlingen för denna typ av psykiska diagnoser är kognitiv beteendeterapi (kbt) under ett antal veckors tid.

Nu har forskare i Norge hittat en annan metod för att bota olika typer av ångest och tvångssyndrom. Själva behandlingen i sig är inte särskilt olik vanlig kbt, men den stora skillnaden är att behandlingen bara tar fyra dagar att genomföra.

Det är de norska psykologiprofessorerna Barne Hansen och Gerd Kvale som har knäckt koden till den nya, och hittills väldigt lyckade behandlingsmetoden. Enligt forskarna kvittar det hur länge patienter har haft sjukdomen, eller när det startade, vilka behandlingar de har prövat tidigare eller hur gamla de är. Metoden fungerar bäst på ångest-relaterade sjukdomar.

Kan bli helt frisk

Efter åtta års forskning tillsammans med ett team i Bergen konstaterar Barne Hansen och Gerd Kvale att det går att bli hundra procent frisk från ångesten och tvångsbeteendet.

– Vår behandling gör det fullt möjligt att bli av med besvären helt och få ett normalt liv, säger de till Aftonbladet.

Den moderna behandlingen av tvångssyndrom handlar mycket om att personen som har OCD ska exponera sig, eller utsätta sig för det som känns skrämmande, enligt en i förväg uppgjord plan. Detta kallas för exponering, skriver Svenska OCD-förbundet på sin hemsida.

Även de norska forskarnas metod går ut på exponering. “Behandlingen pågår under fyra heldagar och den innefattar både gruppmoment och individuella skräddarsydda behandlingstimmar. Patienterna får den individuella delen av sin behandling i den miljö där tvånget finns, till exempel i hemmet. Efter de fyra behandlingsdagarna jobbar patienterna vidare på egen hand med hjälp av ett skräddarsytt program.” Det skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Annons

Se också: Ann-Katrin har dermatillomani: ”Ångesten släpper”

Ann-Katrin: ”Ångesten släpper när jag får rycka bort hud”Brand logo
Ann-Katrin: ”Ångesten släpper när jag får rycka bort hud”

Metoden finns nu i USA

Även New York Times har porträtterat och uppmärksammat de norska forskarna för sina resultat. Behandlingsmetoden har nämligen införts i flera länder som ett pilotprojekt, däribland USA. New York Times skriver att de amerikanska patienterna möts i små grupper, men var och en arbetar med sin egen terapeut. Patienterna närmar sig aktivt de situationer som sätter igång ångesten, på morgnarna åker terapeuterna med patienterna till deras hem, till butiker och runt om i deras samhällen så att de kan stöta på så många situationer som möjligt som triggar ångest, en metod som har visat sig göra terapin effektivare. Patienterna fortsätter sedan att göra exponeringar på egen hand på eftermiddagen och kvällarna.

I Sverige finns än så länge bara behandlingen på Ångestenheten vid Psykiatri Nordväst i Stockholm. De har drivit ett projekt för att testa på den nya tekniken.

– De första grupperna har visat mycket goda resultat, som även varit hållbara över tre månader. Patienterna har också varit nöjda med att ha vunnit så mycket på så kort tid, säger Madeleine Magnusson, enhetschef på Ångestmottagningen. Det skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

I Norge har mer än 700 patienter behandlats med metoden och över 30 kliniker i Norge erbjuder idag behandlingen. Kvale säger att behandlingen visar mycket goda resultat.

– 90 procent kan förvänta sig relevant och betydande förbättring efter de fyra dagarna, och fyra år senare blir nästan 70 procent av med problemen. Det är mycket efterfrågat av såväl patienter som terapeuter, och det finns praktiskt taget inget bortfall, säger Kvale till Dagens Medicin Norge.

Vad är OCD?

  • De flesta som har OCD har både ofrivilliga tankar, så kallade tvångstankar, och utför ritualer, så kallade tvångshandlingar.
  • De ofrivilliga tankarna är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, skräck eller obehag.
  • Ritualer utför en person med OCD för att lindra eller för att förhindra obehagskänslor eller för att förhindra en fruktad händelse. Ritualer kan handla om upprepade beteenden (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spis, kaffebryggare etc innan man går ut). Ritualer kan också vara mentala (bara i huvudet) och bestå av räknande, ramsor eller andra magiska tankar.
  • Som person med tvångssyndrom (OCD) lever man ett liv med starkt försämrad livskvalitet. När det är som svårast går nästan all energi åt till sjukdomen. Man försöker leva så att ångesten och tvångsimpulserna, som ibland är överväldigande, ska hålla sig borta.

Källa: Svenska OCD-förbundet

Källa: Region Stockholm, Aftonbladet.se, Dagensmedicin.no, Nytimes.com

Annons