Linser och bönor: Vilka är egentligen nyttigast?
Linser och bönor är verkligen riktiga nyttobomber! Här bjuder vi på en liten hälsoguide och tips på användningsområden.
Så nyttiga är olika sorters bönor och linser
Beluga
Linsernas Rolls-Royce som fått sitt namn eftersom de utseendemässigt liknar den ryska kaviaren. Håller ihop bra när de kokas. Passar till: Sallader, soppor, vegetarisk köttfärssås.
Borlotti
Milda, smakrika bönor med lite krämig konsistens. Den lilla spräckligheten på dem försvinner när de kokas. Populära i Italien och Portugal. Passar till: Grytor, soppor, gratänger och bönröra.
Edamame
Unga, gröna sojabönor i balja med en len, nötig smak. Passar till: Kan ätas kalla eller varma. I soppa, wok eller sallader. Förvällda och saltade som snacks.
Kidney
Mörkröda, njurformade bönor med mild smak och fast konsistens. Passar till: Grytor, soppor, kryddig mat som exempelvis texmex.
Adzuki
Små, mjälla bönor med mild, nötig smak. Mer lättsmälta än många andra och lätta att mosa. Passar till: Soppor och grytor, till biffar eller kalla i en sallad. I Asien används de i efterrätter.
Cannelini
Vita bönor med mild krämig smak. Kallas ibland vita kidneybönor. Vanlig i italiensk mat. Passar till: sallader, soppor och grytor.
Fava
Heter också bondbönor men tillhör familjen ärtväxter. Ljusgrön och platt, ligger i ett vitt, segt hölje i platta baljor. Passar till: kan ätas råa i början av säsongen, nykokta med bara salt och olja, eller i röror och grytor.
Puy
Är små grönspräckliga linser med franskt ursprung. Anses av många som de finaste linserna. De håller ihop bra när de kokas. Passar till: Sallader, soppor och grytor. Även till vegetariska biffar och som tillbehör till mat.