10 livsmedel som har längre hållbarhet än du trodde
Ett bäst före-datum ska ses som just det; bäst före – att datumet på förpackningen har passerat behöver alltså inte innebära att det på något sätt är otjänligt. Självklart bör du vara observant på smak och färg innan du sätter tänderna i livsmedlen här under, men låt inte maten gå till spillo i onödan!
10 livsmedel som har lång hållbarhet
1. Salt går nästan aldrig ut
Salt utan någon smaksättning håller i princip precis hur länge som helst.
2. Sojasås håller i flera år
Bara flaskan är oöppnad så finns det inget att oroa sig för – innehållet kan hålla i flera år.
3. Honung är ett av de livsmedel med längst levnadstid
Honung är en perfekt smaksättare som håller superlänge. Har ytskiktet kristalliserat sig? Värm bara honungen och rör om så försvinner det snabbt.
4. Popcorn kan hålla i 30 år
Här har vi en riktig långliggare! Opoppade popcorn kan, förutsatt att de har förvarats mörkt och svalt, hålla i hela 30 år!
Se också: 3 tips för att minska ditt matsvinn
5. Socker håller långt efter utgångsdatum
Precis som honung håller sig socker riktigt länge! Om det klumpar sig är det enkelt att lösa upp med hjälp av värme. Häll bara sockret i en skål och värm i mikrovågsugnen några sekunder och rör sedan om så löses klumparna upp.
6. Ris
Vitt ris håller i princip för alltid! Om du har ris där skalet fortfarande sitter på är det dock inte lika hållbart, fettet i skalet blir dåligt.
7. Vinäger
Både äppelcider- och vitvinsvinäger kan användas hur länge som helst. Förvara bara i en flaska som har ordentlig tillslutning.
8. Torkade baljväxter
Torkade bönor och linser kan hålla upp till ett helt decennium efter sitt bäst före-datum!
9. Knäckemackor
Förvara torrt och svalt så kan det ätas i flera år efter att stämpeln på förpackningen säger att det blivit otjänligt.
10. Kryddor och buljongtärningar
Precis som knäckebröd håller smaksättarna i flera år efter att bäst före-datum har passerats bara de förvaras torrt, svalt och mörkt.
Källa: Land.se
Bild: Shutterstock