Kvinnlig hjärtinfarkt – här är varningssignalerna att se upp med
Akut hjärtinfarkt är visserligen dubbelt så vanligt bland män, men när en kvinna drabbas så är risken att hon dör av sin infarkt faktiskt större än hos män. Kvinnor söker nämligen vård senare, uppfattar inte symtomen som något farligt, och får faktiskt också sämre vård när de väl söker.
Vill man vara konspiratoriskt lagd så kan man tycka att vården verkar prioritera sina kvinnliga hjärtpatienter lägre, för varför får de annars inte lika mycket läkemedel eller vänta så länge på ordentliga undersökningar? Men enligt Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska Institutet, så är det inte riktigt så.
– Kvinnor kan få de typiska hjärtinfarktsmärtorna men de får oftare än män atypiska symtom. De blir andfådda, känner sig trötta, illamående, har allmän sjukdomskänsla, får ont i ryggen eller i käkarna. Detta kan ju vara tecken på andra sjukdomar, så det blir mer komplicerat att ställa diagnos. På kranskärlsröngten ser man också bara förändringar i de centrala kranskärlen i hjärtat, men hos kvinnor är det även vanligt med förträngningar i de små perifera kranskärlen, förklarar hon.
Tysta infarkter
Denna typ av ”tysta” hjärtinfarkter gör det alltså svårare i alla led av vårdkedjan, än en buller-och-bång-infarkt hos en medelålders, överviktig man som kommer in på akuten med bröstsmärtor som strålar ut i vänster arm.
Och det finns fler olikheter mellan mans- och kvinnohjärtat när det gäller hjärtinfarkt. Till exempel är det vanligare hos kvinnor att kranskärlen brister, och orsakar en blödning som orsakar en hjärtinfarkt. Detta fenomen kallas SCAD, spontan kärlkransdissektion, är stressutlöst och drabbar till 95 procent kvinnor.
Även diagnosen takotsubo, också kallat ”brustet hjärta”, liknar till symtomen hjärtinfarkt, men med alldeles rena och fina kärl. Det krävs en ultraljuds eller magnetröntgenundersökning för att se vad som har hänt, att hjärtats ena kammare har vidgat sig som en ballong med smalt skaft så att förmågan att pumpa runt blod har försämrats kraftigt. Också denna hjärtåkomma är kopplad till akutfysisk eller psykisk stress och drabbar fler kvinnor än män.
Bättre att åka in en gång för mycket än för lite, särskilt om du är i en riskgrupp
– Det kan självklart också göra ont i bröstet utan att det är något farligt. Alla kan få lite hjärtklappning, särskilt när vi stressar och hormonerna adrenalin och noradrenalin snabbar upp hjärtverksamheten. Man kan också få ont i bröstet för att man har för mycket syra i matstrupen eller magsäcken. Men är du orolig för att symtomen tyder på infarkt så ska du självklart söka. Bättre att åka in en gång för mycket än för lite, särskilt om du är i en riskgrupp, förklarar Karin.
För kvinnor innebär detta att man är lite äldre. Typiskt så inträffar hjärtinfarkten i 70-års-åldern. Innan dess har sannolikt östrogenet i kroppen en skyddande effekt på kärlen. Andra riskfaktorer är rökning, övervikt, diabetes, blodfettsrubbning, fysisk inaktivitet, högt blodtryck och mycket stress.
Se också: Jennys hjärta stannade i duschen - sambon räddade hennes liv
– Vissa människor är helt enkelt stressmänniskor, och här får var och en försöka hitta sitt sätt att minska stressen i sitt liv. Jag tror mycket på bra relationer. Försök att ha riktigt bra vänner och goda relationer till partner och släktingar. Sen är livsstilen förstås också viktig. Motionera gärna dagligen i någon form och styrketräna på gym en till två gånger i veckan. Medelhavsmat rekommenderas, och inte för mycket kött. Vegetarianer ska å andra sidan tänka på att inte ha för mycket fett i maten, för det kan lätt bli mycket feta såser. Ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen rekommenderas för alla, summerar hon.
Livsstilen är inte alls
Men Karin påpekar också att en bra livsstil bara räcker till en viss gräns. Är man frisk i övrigt men i riskzonen på grund av ärftliga faktorer (om pappa dog före 55 i hjärtinfarkt eller mamma före 65 i samma sjukdom), så ska man se över sina riskfaktorer. Har man höga blodfetter gäller behandling med blodfettssänkande läkemedel och en förändrad livsstil. Detta gäller i synnerhet om man redan har haft någon incident av hjärtnatur.
– Jag minns en kvinnlig patient som fick en hjärtinfarkt på grund av en uttalad förträngning i ett av de viktigaste kranskärlen i hjärtat. Hon blev ballongvidgad, fick en stent och utskrivet statiner. Väl hemma träffade hon sina väninnor som försökte få henne att sluta ta statiner, för de var ju så farliga hade de läst i tidningarna… Som tur var så ringde min patient till mig först! Jag blir så arg. I den här kvinnans fall hade det ju varit livsfarligt att sluta med den blodfettssänkande medicinen. Det finns visserligen en oenighet bland forskare om huruvida statiner gör nytta för dem som är helt friska och bara har förhöjda kolesterolvärden. Men för dem som redan har haft en incident, så är alla forskare överens om att statinerna räddar liv, säger hon.
Hjärtläkarens åtta bästa tips för att undvika infarkter
- Rök inte.
- Rör på dig.
- Gör roliga saker.
- Försök att hålla normalvikt.
- Hitta bra sätt att hantera ditt livs stress.
- Ta hand om dina relationer.
- Ät mycket frukt och grönt.
- Ta dina mediciner för högt blodtryck, diabetes och blodfettsrubbning.
5 andra hjärtsjukdomar – alla varningstecken
Kärlkramp
Känns som: Ett starkt tryck över bröstet, men kan också ge många andra symtom som liknar hjärtinfarkt. Symtomen försvinner när man vilar eller går ifrån den stressfyllda situationen.
Orsakas av: En förträngning i ett eller flera av hjärtats kärl, så att hjärtat inte får tillräckligt med syre. Men det kan också vara en spasm i hjärtat utan att någon förträngning finns.
Konstateras med: EKG samt ett arbetsprov där man ser hur ditt hjärta reagerar vid fysisk ansträngning.
Behandling: Blodtryckssänkande, blodfettssänkande, betablockerare och lätt blodförtunnande. Bland operationer är ballongvidgning eller bypass-operation aktuella.
Brustet hjärta (takotsubo)
Känns som: Samma symtom som vid hjärtinfarkt.
Orsakas av: Den vänstra hjärtkammaren har format sig som en ballong med ett smalt skaft, så hjärtat kan inte pumpa runt blod på ett normalt sätt. Kraftig stress och sorg är en bakomliggande orsak.
Konstateras med: Ekokardiogram (ultraljud) som avslöjar den typiska formen.
Behandling: Samma som vid hjärtsvikt och hjärtinfarkt, tills diagnosen är klar. Efter det räcker det med betablockerare och aspirin, samt psykologiskt stöd för att bearbeta stressen och sorgen bakom.
Förmaksflimmer
Känns som: Hjärtklappning, och ibland yrsel, andningssvårigheter och försämrad ork.
Orsakas av: Hjärtats signalsystem har kommit i oordning och vanligtvis går det inte att hitta en säker orsak, men hög konsumtion av tobak, alkohol och kaffe påverkar, likaså stress, infektioner och vissa läkemedel. Även sköldkörtelrubbning och klaff-fel kan ge förmaksflimmer.
Konstateras med: EKG.
Behandling: I första hand blodförtunnande, eftersom förmaksflimmer ökar risken för blodproppar. Ofta går hjärtklappningen över av sig själv, men det kan också behövas elbehandling för att bromsa hjärtats takt.
Hjärtsvikt
Känns som: Trötthet och andfåddhet, som kan smyga sig på. Andra symtom kan vara svullna ben och att du behöver gå upp och kissa på natten.
Orsakas av: Att man har en annan hjärtsjukdom i bagaget. Hjärtmuskelns förmåga att dra ihop sig och slappna av är försvagad, så tillräckligt med blod pumpas inte runt i kroppen.
Konstateras med: EKG och ett blodprov som mäter så kallade natriuretiska peptider.
Behandling: Den bakomliggande hjärtsjukdomen måste behandlas, sedan kan olika operationer vara aktuella, till exempel en hjärtsviktspacemaker.
Hjärtklaffssjukdom
Känns som: Stor trötthet, andningssvårigheter och hjärtklappning, bland annat.
Orsakas av: Någon eller flera av de fyra klaffarna i hjärtat har börjat fungera sämre. Sjukdomen kan vara medfödd, men klaffen kan också förkalkas med åldern.
Konstateras med: Stetoskop när läkaren lyssnar på hjärtat och hör blåsljud, samt hjärtekokardiografi.
Behandling: Operation, då den felaktiga klaffen tas bort och ersätts med en konstgjord.
Alla tecken på hjärtinfarkt hos kvinnor
Allt detta kan vara symtom på hjärtinfarkt bland kvinnor. Studier visar att män oftast har tre olika symtom, medan kvinnor kan uppvisa upp till åtta olika symtom, till exempel dessa:
- En sprängande känsla i bröstet
- Tryck över bröstet
- Ont i käkarna
- Ont i magen
- Ont i händerna
- Ont i halsen
- Illamående
- Andnöd
- Kallsvett
- Rädsla och ångest
- Värk i ryggen
- Hjärtklappning
- Yrsel
- Svimningar
- Extrem trötthet