Fi hamnade i förklimakteriet: ”Till slut hade jag knappt några bra dagar alls”
När PMS:en blev allt värre efter att Fi Lindfors fått sina två barn började hon inse att det kanske var ett tecken på att hon kommit in i förklimakteriet.
– Efter barnen fortsatte min PMS att eskalera och ta mer och mer tid av cykeln i anspråk. Till slut hade jag knappt några bra dagar alls och mensen började även komma tätare, säger Fi som inte kände igen sig själv.
Fi upplevde även rent kroppsligt hur hon förändrades. Hon beskriver att hon kände sig allt ifrån tung och trött till svullen med konstant svullna bröst.
– Det enda jag relaterade till klimakteriet vara att man är minst 50 år gammal och svettas mycket. Men inget av det där stämde in på mig, så först var jag helt säker på att det bara var PMS:en som spökade. Efter ett tag påpekade min mamma att jag faktiskt var typ 40 (då) och att jag kanske kunde vara på väg in i klimakteriet, berättar Fi.
Fi insåg att hon behövda söka hjälp och tog kontakt med en privat klinik.
– Jag orkade helt enkelt inte gå via vårdcentralen och bråka om vård, vilket jag upplever att man ofta får göra som kvinna med kvinnorelaterade besvär eller sjukdomar när man går den ”vanliga vägen”. Jag ville helt enkelt säkerställa att jag skulle bli trodd, lyssnad på och få korrekt hjälp, säger Fi.
För ung för klimakteriet
På kliniken utförde man blodprov som tillsammans med symptom visade att Fi var i förklimakteriet. Hennes första spontana tanke var: ”Men jag är ju nyseparerad. Det är ju nu jag ska leva livet, inte bli tant”.
– För hur hett är det egentligen att berätta för folk att man är i klimakteriet? Jag tänkte också framför allt att jag var väl alldeles för ung?
Beskedet tog ett tag att smälta eftersom Fi inte riktigt trodde att det stämde. Men det Fi trodde var en alldeles för ung ålder för att hamna i förklimakteriet, visade sig vara högst normalt. Hon hade, precis som många andra, en del fördomar och tycker idag att det är synd att klimakteriet har fått sådan negativ klang.
– Det första jag tänkte var att jag nu skulle bli en sådan där ”klimakteriekossa” (vad nu det är?). Men det absolut bästa man kan göra för att få bort alla fördomar är att prata öppet så här. Vi måste våga lyfta det. Alla kvinnor kommer gå igenom klimakteriet, det är oundvikligt och man ska inte behöva skämmas för det. På samma sätt som mens och PMS är helt naturligt är även klimakteriet det.
Vanligt vid ung ålder
Det Fi vet nu, som hon inte kände till tidigare, är att man kan komma in i förklimakteriet redan kring 35, och att det är en process som kan pågå i väldigt många år. Stress kan vara en av flera faktorer som gör att man kommer i förklimakteriet relativt tidigt.
Det var nästan så jag grät av lycka
Fi berättar att hon hört att man i Kina kallar förklimakteriet för den första våren och klimakteriet för den andra våren, vilket låter bra mycket trevligare än att man blir en ”klimakteriekossa”. Och läkaren på den klinik hon gått till jämförde klimakteriet med puberteten, fast baklänges.
– När vi kommer in i puberteten trappas hormoner upp och vi går in i fasen av fertilitet. När vi kommer in i förklimakteriet trappas hormonerna ner så att vi slutligen kliver ur fasen av fertilitet. Enkelt, konstaterar Fi.
Fi fick ta omfattande blodprover under specifika dagar under cykeln för att inte svaret skulle bli missvisande och därefter har hon blivit hjälpt genom bioidentiskt progesteron. Men hon har dessutom justerat sin kost, främst genom att lägga till mer saker så som fett och proteiner och tar tillskott.
– Det var nästan så jag grät av lycka för att jag på riktigt började känna igen mig själv igen.
Du har sagt att din PMS kan vara en tillgång, på vilket sätt?
- Jag som recovered (för det mesta) people pleaser brukar faktiskt ta jobbiga snack vid PMS för att liksom inte backa ner, utan känna att jag kan dra kraft ur min irritation för att stå på mig ordentligt. Jag är definitivt mer tiger än katt vid PMS och i vissa situationer är det en tillgång. Jag är lite modigare och kan inte ta skit under de där perioderna.
På sociala medier växer antalet följare konstant och Fi tror att hennes popularitet kan bero på att ”man får det man ser”. Hon är inte rädd för att sticka ut eller säga vad hon tycker. Jämställdhet och kvinnofrågor brinner hon för och hennes hjärta klappar alldeles extra för alla utsatta och vreden brinner mot orättvisor.
Visar upp sin kropp
– Och så blandar jag hej vilt. Det är allt från föräldralivets utmaningar, till jämställdhetsfrågor och tjejpepp - ofta med mycket humor. Jag tror att många kan känna igen sig.
Responsen är i stort sett positiv.
– När jag började med att visa gravidkroppen och eftergravidkroppen 2016/17, var det inte jättemånga som gjorde det. En del troll och unga killar har kommit med äcklade kommentarer och det enda man kan önska dem är ju att de växer upp, eller aldrig lyckas lura till sig en relation med en kvinna, säger Fi.
I sina kanaler har Fi valt att visa upp ”medan-kroppen”, även om hon såhär fem år efter hennes senaste graviditet mer fokuserar på jämställdhetsfrågor, kvinnofrågor och annan typ av pepp.
Vad menar du med ”medan-kropp”?
– I sociala medier framförallt ser man ju ofta före och efter-bilder, men det är ju bara ögonblick och de flesta av oss lever ju största delen av vårt liv i tiden emellan - om vi ens någonsin kommer till ”efter” (vilket vi kanske inte ens vill). Jag vill visa att livet pågår medan och påminna om att aldrig vänta med att göra saker för att man inte nått sitt ”efter”. Kan faktiskt inte komma på en enda sak av värde i livet som man exempelvis måste ha platt mage för att kunna göra.
Lämnade modellbranchen
Som före detta modell vet Fi vilken enorm skillnad det kan vara mellan reklambild och verklighet. Hon har under åren plåtats i många plagg som man nålat upp och in och faktiskt även tejpat på plats för att de ska se bra ut på bild.
– När man till exempel köper bikinis på nätet ser man dem på en modellkropp som oljats och smorts in. Hon som bär bikinin spänner sig, håller in magen och ställer kroppen i en perfekt pose i perfekt ljus. En av väldigt många bilder har valts ut och sedan retuscherats. När man sedan får hem den där bikinin och inser att den inte alls sitter så snyggt på mig som den gjorde på modellen är det lätt att tänka att det är en själv och ens kropp det är fel på. Jag vill att folk därute ska förstå att det är det inte. Aldrig är det kroppen det är fel på, förklarar Fi.
Fi arbetade heltid som modell i cirka 10 år.
– Roligast var definitivt att få se hela världen och alla ställen jag bott på. Mest krävande var den konstanta hungern och faktiskt ensamheten.
Jag personligen är nog inte gjord för att bo med någon
På frågan varför hon lämnade branchen, svarar hon:
– Jag vaknade en dag och kollade på min telefon och insåg att ingen hade smsat/ringt mig på över två veckor. Jag kände att jag ville kunna vara en del av andra människors vardag. Inte bara någon som dyker in högst sporadiskt och aldrig går att räkna med. Sen var jag jäkligt less på att inte kunna äta ordentligt, berättar Fi som idag livnär sig som konsult, föreläsare och influencer.
Fi Lindfors lever ensam
Under tio år var Fi tillsammans med barnens pappa, men i juni 2021 flyttade de isär. Hur upplever du livet som singelmamma?
– Inte jättestor skillnad i det att jag alltid gjort massor med kidsen bara jag, sen är det ju fruktansvärt att vara utan dem 50% av tiden. En fördel som jag ser är att eventuell irritation över sambon inte längre existerar och kan gå ut över barnen. Deras pappa är en fantastisk pappa, men vi tillsammans var ju kanske inte helt lyckade.
Du trivs med singellivet och har sagt att särbolivet kan vara din framtidsmelodi, av vilken anledning?
– Jag personligen är nog inte gjord för att bo med någon. Jag älskar att ha mitt eget, min ordning, mina rutiner, min inredning och saker på mitt sätt. Jag tror absolut att det kan vara en fördel för passionen att inte bo ihop. Slippa rodda vardagsstress, logistik, sopor och städning tillsammans och bara kunna plocka russinen ur kakan, så att säga.
Beskriv dig själv som mamma?
– Lyhörd, rättvis, busig, pysslig och kommunikativ.
Största utmaningen i rollen som mamma?
– Att behöva tjata. Jag ogillar det starkt. Men har hört att barn som blir tjatade på lyckas bra i livet så…
Vad gör dig lycklig?
- Mina barn, fysisk aktivitet, naturen, fantastiska kyssar, orgasmer, att skriva och att träffa vänner.
Finns det något som skrämmer dig?
– Döden. Och kackerlackor. Man skulle nog kunna råna mig med en kackerlacka.
Vad har du för intressen?
– Historia, politik, kunskap, djupa samtal, träning, böcker, personlig utveckling, filosofi.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Lämna barn, träna - gärna kampsport - och därefter blir det jobb. Har jag barnen lagar jag mat, är jag ensam äter jag gärna typ gröt eller kanske popcorn till middag. Är barnen hos mig så spelar vi spel och så läser jag länge för dem vid läggdags. Vi sover alla tre i min säng. Är jag ensam så skriver jag gärna, läser, pratar lite i telefon eller typ planterar om en blomma.
Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag ska bli författare när jag blir stor. Jag drömmer också om att ha ett hus med en trädgård.
Vad är förklimakteriet?
Förklimakteriet kallas ibland tiden före klimakteriet. Äggstockarnas funktion minskar och mensen upphör till slut. I 35–50-årsåldern varierar nivåerna av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron kraftigt.
När balansen rubbas påverkar det signalsubstanserna i hjärnan, som i sin tur påverkar det psykiska måendet. Man kan exempelvis ha för mycket progesteron i relation till östrogen, trots låga östrogennivåer.
Symtom på förklimakteriet
Känslomässiga symtom:
Humörsvängningar
En känsla av att vara uppe i varv
Depression
Sömnproblem
Oro
Ångest
Minskad självkänsla
Ibland ökad sexlust
Fysiska symtom:
Rikliga blödningar med klumpar (levrat blod)
Kortare menscykler
Vallningar och nattsvettningar
Ömma bröst
Järnbrist
Viktuppgång
Källa: Hercare
Det här är Fi Lindfors!
Ålder: 42 år.
Familj: Barnen Marielle, 9 och Corinne, 5 och hunden Doris.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är egenföretagare och konsult.