Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Höga halter av kemikalier i svenska kräftor

15 aug, 2022
author Louise Werner
Louise Werner
svenska kräftor innehåller höga halter av PFAS
Svenska insjökräftor innehåller höga halter av PFAS -kemikalier visar ett nytt test från Testfakta.
Svenska insjökräftor innehåller höga halter av PFAS-kemikalier. Det visar tester som researchföretaget Testfakta har gjort. Så kanske dags att tänka en gång till innan du tar den där extra kräftan vid nästa kräftskiva.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Perfluorerade och polyfluorerade ämnen (PFAS) är en grupp kemikalier som finns på många ställen i vårt samhälle och i våra hem. Bland annat finns de i kosmetik, stekpannor, skor och regnkläder, och ibland även i dricksvatten.

Ämnena kan inte brytas ner i naturen och därför kallas de även för evighetskemikalier.

Det är känt sedan tidigare att insjöfisk är något man inte bör äta för ofta just på grund av denna anledning. Nu visar det sig gälla även kräftor.

Se också: Goda pannkakor med spenat och tonfiskröraBrand logo
Se också: Goda pannkakor med spenat och tonfiskröra

Tre till sex kräftor räcker

Enligt miljökemisten Åke Bergman som har kommenterat undersökningen till TV4, räcker det att man äter tre till sex svenska kräftor för att få i sig mer än vad som är lämpligt för en vecka sett till EU:s gränsvärden.

Varför just svenska kräftor innehåller så höga halter av PFAS vet man inte, men att effekterna från PFAS på hälsan inte är bra, är sedan länge välkänt.

Genom studier på försöksdjur vet man att kemikalierna påverkar lever, fettmetabolism, sköldkörtelhormoner och immunsystemet. Dessutom kan dessa ämnen öka risken för flera olika tumörsjukdomar enligt undersökningar från Internationella cancerforskningsinstitutet (IARC) 2016.

I testet ingick kräftor från Sverige, Spanien, Turkiet och Egypten. De importerade kräftorna innehöll mindre spår av PFAS än de svenska eftersom de kommer från områden som är mindre kontaminerade.

För den som vill vara extra försiktig gäller det alltså att inte vräka i sig kräftor, om det är svenska kräftor man äter, eller så kan man kanske göra klokt i att välja en bra importerad kräfta, menar Åke Bergman.

Se också: 5 enkla tips för att lyckas med kräftskivanBrand logo
Se också: 5 enkla tips för att lyckas med kräftskivan
Annons